Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KarolinaGromek napisał:
kuzwa szybki jesteś 😝 a postępowanie przed sądami masz już za sobą?
Tak 😂 Ale wszystko jeszcze do powtórki bo na pewno duzo rzeczy wyleciało z głowy.

Tez macie wrażenie ze pytania na ArsLege to jakaś skrajność - albo banalnie proste albo pytanie o najdrobniejsze szczegóły 🙁

Ali155 napisał:
Czyli nie czytałaś wcale ustaw tylko robiłaś testy w trybie nauki na ars? Ile około dziennie godzin poświeciłaś na naukę?

Nie przeczytałam ani jednej ustawy. Czytanie ustaw u mnie się nie sprawdza. Dziennie wyszło pewnie około 3h, w weekendy odpowiednio więcej. Miałam też tydzień przerwy urlopowej w sierpniu. Im bliżej egzaminu tym więcej czasu.

Ten egzamin to sprawdzian ze znajomości instytucji z dużych ustaw plus trochę dedukcji w pytaniach np. o powierzchnię lokalu zastępczego ;)

Pawmar123 napisał:
Drodzy, ile robicie pytan testowych dziennie ? :)

W tygodniu staram się robić minimum dwa testy po 150 pytań dziennie czasem jak czytam ustawy w pracy to wieczorem robię nawet cztery pięć testów wiec wychodzi miedzy 600 a 750 pytań. W weekendy robię minimum 600 pytań dziennie ale są dni że coś wypadnie i nie robię pytań wcale więc myślę że można przyjąć że średnia dzienna to u mnie 300 pytań :) a ty ile robisz? :>

suave77 napisał:
Nie przeczytałam ani jednej ustawy. Czytanie ustaw u mnie się nie sprawdza. Dziennie wyszło pewnie około 3h, w weekendy odpowiednio więcej. Miałam też tydzień przerwy urlopowej w sierpniu. Im bliżej egzaminu tym więcej czasu.

Ten egzamin to sprawdzian ze znajomości instytucji z dużych ustaw plus trochę dedukcji w pytaniach np. o powierzchnię lokalu zastępczego ;)

Jeszcze odnośnie twojego zwrotu wiedziałam że znam odpowiedzi. to znaczy że pytania były takie same jak na ars albo inaczej sformułowane ale odpowiedź taka sama czy też wiedziałaś bo akurat tych rzeczy się perfekcyjnie nauczyłaś? :)

Pawmar123 napisał:
Drodzy, ile robicie pytan testowych dziennie ? :)

Różnie,, zależy wszystko od tego jaką ustawę przerabiam. Zdarzyło sie ze dziennie 400 przerobiłem, jak ustawa mniejsza to mniej pytań. Generalnie z kodeksów robiłem etapami, z mniejszych ustaw całość ale pi przerobieniu całej ustawy.

rayof_light napisał:
Różnie,, zależy wszystko od tego jaką ustawę przerabiam. Zdarzyło sie ze dziennie 400 przerobiłem, jak ustawa mniejsza to mniej pytań. Generalnie z kodeksów robiłem etapami, z mniejszych ustaw całość ale pi przerobieniu całej ustawy.
Ok u mnie mniej wiecej tez tak to wyglada ! Czytalam, ze juz przy koncowce jestes:) a ja dopiero kpk koncze :DDD Dzialam zatem dalej , dzieki za odp !

Pawmar123 napisał:
Ok u mnie mniej wiecej tez tak to wyglada ! Czytalam, ze juz przy koncowce jestes:) a ja dopiero kpk koncze :DDD Dzialam zatem dalej , dzieki za odp !

Coś ty, do końca do jeszcze daleko. Przerobiłem wszystkie najważniejsze kodeksy i teraz siedzę nad tymi ustawami po 1/2 pkt ale do kodeksów jeszcze wrócę na pewno ;)

Właśnie ta powtórka kodeksów u mnie zapisana na caly wrzesień 😣

Rayof przerobiłeś Konstytucję u Stepaniuka? To są dopiero szczegóły 😊 ars się chowa 😝

Ja czytałem Skrypt A. Heliosz a teraz zaczynam testy Stepaniuka. Faktycznie konstytucja mega szczegółowa :o
P.S. Sprzedam Heliosz jakby ktoś był chętny w bdb stanie.

KarolinaGromek napisał:
Rayof przerobiłeś Konstytucję u Stepaniuka? To są dopiero szczegóły 😊 ars się chowa 😝

Tak tak. Ale Konstytycje przerabia się całkiem przyjemnie mimo wszystko, jednak dalej uważam, że testy ze Stepaniuka są poziomem bardziej zbliżone do egzaminacyjnych niż te z ArsLege

A mi jakoś ksh na arsie się fajnie rozwiązuje. No tak właśnie mówią, że Stapaniuk bardziej zbliżony 😊

Moi mili - chciałbym się zwrócić z następującym pytaniem: Prezydent 24.07 podpisał ustawę z dnia 4 lipca 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego (...) biorąc pod uwagę nasz proces legislacyjny - zmiany, które mają wejść po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia będą nas obowiązywały na egzaminie? Mam rację? :D

Bartix napisał:
Moi mili - chciałbym się zwrócić z następującym pytaniem: Prezydent 24.07 podpisał ustawę z dnia 4 lipca 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego (...) biorąc pod uwagę nasz proces legislacyjny - zmiany, które mają wejść po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia będą nas obowiązywały na egzaminie? Mam rację? :D

Masz. Stan prawny na dzień egzaminu. Wiesz dokładnie jakie to zmiany?

rayof_light napisał:
Masz. Stan prawny na dzień egzaminu. Wiesz dokładnie jakie to zmiany?

Tak. Dostępny jest tekst ustawy ustalony ostatecznie po rozpatrzeniu poprawek Senatu. W moim pytaniu chodzi jedynie o potwierdzenie czy dobrze liczę i te zmiany, które mają wejść po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia - wejdą właśnie przed dniem naszego egzaminu.

Tak, masz racje obowiązują nas nowe przepisy z wyjątkami bowiem, niektore zmiany wchodza po 6 miesiącach

Pawmar123 napisał:
Tak, masz racje obowiązują nas nowe przepisy z wyjątkami bowiem, niektore zmiany wchodza po 6 miesiącach

Ogłoszenie musiałoby nastąpić według mnie max. 13.09 br. aby nas to obowiązywało. Myślicie, że to wykonalne? :confused:

Cześć wszystkim!
Mam pytanie odnośnie EWNAR - czy w OIRP w Kielcach obowiązuje rekrutacja on-line? Z tego co wiem to chyba nie, ale wolę się upewnić ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę powodzenia w nauce! :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót