Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
malwina90 napisał:
Hej, jak nauka? U mnie jakoś wolno to idzie, cieszę się że mam teraz wolne w pracy do końca września i mogę skupić się na nauce. Chciałam zrobić kc w 4 dni, ale widzę że to jednak niemożliwe, mam nadzieję że wyrobię się w 5 dni. A wam, moi drodzy ile zajęło przerobienie kc i kpc?

Tak na spokojnie to na każde po około 4 dni. Ja aktualnie powtarzam wszystkie kodeksy i mniejsze ustawy (poprzez rozwiązywanie testów bo bez sensu trochę ponownie wszystko czytać).

Juz powoli zacząłem się stresować, nie mówiąc o zmęczeniu. Jak u Was nastawienie? Ja mam wrażenie, że nic nie wiem 😂

U mnie bardzo kiepsko, ucze sie od początku sierpnia, ale dopiero przerobiłem KC i KPC (teksty ustawy plus wszystkie pytania ze Stepaniuka). KC mi zajeło b. długo... KPC 5 dni, ale KC to prawie 2 tyg... Musze naprawde nabbrać tempa zeby przerobić choć najważniejsze ustawy, o mniejszych nie wspominam.

tak z ciekawości które mniejsze ustawy są dla was must have do przerobienia? :P

Jeśli chodzi o ustawy ja robię na pewno : adwokatów, radców, księgi wieczyste, zastaw rejestrowy, krs, krajowa rada sądownictwa, transakcje handlowe, ceidg, konsumenci, rozw. sporów zbiorowych, samorząd gminny, tk, przedsiębiorców, ubezpieczenia w razie choroby i macierzyństwa, wekslowe, część z nich zrobię czytając ustawy, dłuższe jak samorząd gminny z heliosza. Nie wiem co z prawem pracy, czy czytać cały kodeks, czy tylko heliosz :rolleyes:

Jeszcze stowarzyszenia, rpo

Ostatnia edycja:
K.L.O napisał:
U mnie bardzo kiepsko, ucze sie od początku sierpnia, ale dopiero przerobiłem KC i KPC (teksty ustawy plus wszystkie pytania ze Stepaniuka). KC mi zajeło b. długo... KPC 5 dni, ale KC to prawie 2 tyg... Musze naprawde nabbrać tempa zeby przerobić choć najważniejsze ustawy, o mniejszych nie wspominam.

Mi też początkowo szło bardzo wolno, chciałam umieć powtórzyć z pamięci prawie każdy przepis. Teraz stawiam na uczenie hasłowe, czyli podkreslam najwazniejsze rzeczy, nie staram się powtórzyć przepisów, tylko własnie uczę się tak ,,testowo"

Mi z kodeksow zostało kpk i czesc kk i zaczynam powtarzac reszte plus robic małe ustawy. Co do kc to zajeło mi to duzo czasu, ponad 2 tygodnie. Pytania mogą być z dosłownie całego kodeksu a to ponad 1000 artykułów do nauczenia. Ja bym nie dała rady tego w tydzień ogarnąc na pewno ale też jestem już 4 lata po studiach i pracowałam do tej pory jednynie na kpk i kk więc musiałam partycznie wszystko od poczatku się uczyć.

Zrobiliscie nowy probny z arslege? Czy tylko mi sie wydaje, ze te pytania to jakas masakra? Z Kpc to polowa odrebny albo nieproces. Z małych ustaw tez jakies glupie szczegóły.
Co prawda przekroczyłam próg ale i tak wydaje mi sie ze ten egzamin byl trudny.

Jak wam poszedł dzisiejszy próbny na Ars? Ja zdobyłem 114 ale mam wrażenie ze rozkład pytań jest trochę zły np za mało jest pytań z ppsa czy KPC :)

oliwiabb napisał:
Zrobiliscie nowy probny z arslege? Czy tylko mi sie wydaje, ze te pytania to jakas masakra? Z Kpc to polowa odrebny albo nieproces. Z małych ustaw tez jakies glupie szczegóły.
Co prawda przekroczyłam próg ale i tak wydaje mi sie ze ten egzamin byl trudny.
Moim zdaniem na pewno średniej trudności ale pytania liczbowo niedostosowane do właściwego np za mało pytań z KPC ppsa i kpk :) ile miałaś punktów?;>

Te próbne z ArsLege według mnie średnio oddają poziom egzaminu i mam wrażenie, że te pytania losuje komputer. Rozkład pytań dziwny.

rayof_light napisał:
Te próbne z ArsLege według mnie średnio oddają poziom egzaminu i mam wrażenie, że te pytania losuje komputer. Rozkład pytań dziwny.
Tez mam takie wrażenie pytanie tylko czy coś jeszcze poza robieniem zeszłych lat da nam prawdziwy ogląd na swoją wiedzę?:) btw do którego roku robicie testy z zeszłych lat?;>

Ali155 napisał:
Tez mam takie wrażenie pytanie tylko czy coś jeszcze poza robieniem zeszłych lat da nam prawdziwy ogląd na swoją wiedzę?:) btw do którego roku robicie testy z zeszłych lat?;>

Ja wydrukowałam te, które były na egzaminie wstępnym w 2018, 2017 i 2016 r. :)

Ja mialam 107 pkt. Ogolnie nie biore tych tesow ars lege na powazenie bo mam przyklad mojej kolezanki, ktora te testy wszystkie zdawala
- jak mówiła na okolo 120 pkt a ostatatecznie egzaminu wstepnego nie zdala i miala 98 pkt.

Pytania z kodeksow nie byly trudne, tylko te z ustaw wydawaly mi sie dosc szczegółowe, no ale ja jeszcze żadnej nie przerobiłam wiec to moze dlatego.

Ja miałem 106 pkt. Dla mnie wiele pytań dziwnych, więc też uznaję, że to średnio odpowiada prawdziwości umiejętności.

Co do rozwiązywania próbnych na wysokie noty- wydaję mi się, że chodzi o to, iż próbne robimy sobie bez stresu, często zaznaczając pierwszą odpowiedź, która nam się nasuwa. Na egzaminie jest stres i często zmiana odpowiedzi. Przynajmniej ja rok temu tak robiłem. Gdybym nie kombinował to bym rok temu zapewne zdał. Ale niestety, stres i starania żeby było jak najlepiej, często krzyżują plany rozwiązania dobrze. :mad:

Właśnie zastanawiałam się nad tym czy stres i chęć udzielenia każdej prawidłowej odpowiedzi nie przysłoni tej pierwszej zwykle właściwej myśli :) trzeba postarać się zachować jasność umysłu :P

KarolinaGromek napisał:
Właśnie zastanawiałam się nad tym czy stres i chęć udzielenia każdej prawidłowej odpowiedzi nie przysłoni tej pierwszej zwykle właściwej myśli :) trzeba postarać się zachować jasność umysłu :P

Na tym sama się łapię rozwiązując testy. Nie jestem czegoś pewna, ale intuicja podpowiada mi odpowiedź A. Zaznaczam. Zmieniam na B, bo jednak chyba nie.

A potem się okazuje, że jednak "A". :D

Słowem - pierwszy strzał zazwyczaj jest właściwy.

Ta jasność umysłu- żeby jeszcze to było takie proste :D Rok temu zaznaczałem wszystkie pytania, których nie byłem pewien, na pierwszy strzał. A potem został czas na powrót i kombinowanie zmian :mad: No i jeszcze 2 pytania machnąłem się na karcie odpowiedzi- na to też trzeba strasznie uważać, bo można sobie narobić szkody. Zastanawiałem się po co ludziom na egzaminie były linijki, teraz już wiem- żeby się nie pomylić przy przenoszeniu odpowiedzi na kartę odpowiedzi. :D

Ja z kolei mam takie dziwne wrażenie, że jak rozwiązuje testy to wybieram odpowiedź intuicyjnie lub coś tam mniej więcej kojarzę. Mało jest takich pytań gdzie na 100% jestem pewien odpowiedzi. Mimo wszystko zawsze tak 80-90 % mam poprawnych odpowiedzi.
Oczywiście czytałem i nadal czytam ustawy ale staram się nie klepać ich na blachę a i tak nieraz jest takie strzelanko 😂

Pytanie do tych co przerobili pytania z KPC na ars. Czy wszystkie pytania z tego są z procesu czy z pozostałych działów tez są pytania? A jeśli z pozostałych tez są to powiedzcie na którym zagadnieniu po kliknięciu puzelka kończą się zagadnienia procesowe ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót