Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Są ze wszytskich. Teraz powtarzam i wybieram opcję pytań kolejno tak jak leci z kodeksem.

robicie całe kpc? Postępowania odrębne i nieproces tez?

oliwiabb napisał:
robicie całe kpc? Postępowania odrębne i nieproces tez?

Nie 😂 Ja tylko sam proces plus jakies podstawy nieprocesu. Legenda głosi, ze ktoś przerobił wszystko.

Ja tez tylko proces dlatego piszę że wybieram opcję gdzie można wybrac tylko pytania z procesu 😊

KarolinaGromek napisał:
Ja tez tylko proces dlatego piszę że wybieram opcję gdzie można wybrac tylko pytania z procesu 😊
Karolina a do którego zagadnienia po kliknięciu puzelka jest proces bo ja się już zgubilem ;p

No własnie ja też. Pytam bo na tym super probnym egzaminie z ars lege to polowa pytan z tego była :)

Ali155 napisał:
Karolina a do którego zagadnienia po kliknięciu puzelka jest proces bo ja się już zgubilem ;p

Wiesz co ja nie wiem, ale moge Ci napisać jak ja to robię (proszę bardziej oblatanych nie nabijać się ze mnie :P Na samym dole wybieram aplikacja radowska i adwokacka, testy przygotowujące do egzaminu- rozwijam "więcej". Wybieram kpc i znów rozwijam "więcej" i wybieram z czego chcę rozwiązywać pytania 😊

Słuchajcie, czy robicie jakieś ustawy z heliosza czy czytacie wszystko?:what:

Ja wchodzę w zakładkę u gory strony- testy, potem moje testy i potem wybieram z listy (blokow materialu) prawo cywilne, nastepnie klikam w lupkę przy akcie ktory chce rozwinąć np kpc i tam pojawiaja sie pakiety cząstkowe. Tych puzelkow i innych nie ogarniam :D Widze, ze kazdy robi inaczej.

Co do helliosza to jakos do mnie nie przemawia. Nie lubie sie z tego uczyć bo mam wrażenie, że tam duzo ważnych rzeczy jest pominięte. Moze te male ustawy jakies przerobie tylko z tego ale kodeksy to na pewno nie.

Ostatnia edycja:
oliwiabb napisał:
Ja wchodzę w zakładkę u gory strony- testy, potem moje testy i potem wybieram z listy (blokow materialu) prawo cywilne, nastepnie klikam w lupkę przy akcie ktory chce rozwinąć np kpc i tam pojawiaja sie pakiety cząstkowe. Tych puzelkow i innych nie ogarniam :D Widze, ze kazdy robi inaczej.

Co do helliosza to jakos do mnie nie przemawia. Nie lubie sie z tego uczyć bo mam wrażenie, że tam duzo ważnych rzeczy jest pominięte. Moze te male ustawy jakies przerobie tylko z tego ale kodeksy to na pewno nie.

No właśnie chodzi mi o ustawy takie jak samorząd gminny plus jeśli chodzi o kodeks karny skarbowy i postępowania o wykroczenia, nie ma z tego dużo pytań i nie wiem czy czytać ustawy

malwina90 napisał:
No właśnie chodzi mi o ustawy takie jak samorząd gminny plus jeśli chodzi o kodeks karny skarbowy i postępowania o wykroczenia, nie ma z tego dużo pytań i nie wiem czy czytać ustawy

To chyba zalezy od tego ile masz jeszcze do przerobienia. Jak masz jeszcze sporo ustaw wazniejszych do nauczenia to nie warto tracic czasu na takie male i lepiej zrobic je pobieżnie a nauczyc sie porządnie kodeksów. Ja poki co koncze dopiero uczyc sie ostatniego kodeksu- kpk i dopiero potem zaczne male ustawy. Te z ktorych jest najwiecej pytan bede raczej przerabiac normalnie, chyba ze mi wyjątkowo nie podpasują a reszte albo wcale albo bardzo pobieżnie.

oliwiabb napisał:
To chyba zalezy od tego ile masz jeszcze do przerobienia. Jak masz jeszcze sporo ustaw wazniejszych do nauczenia to nie warto tracic czasu na takie male i lepiej zrobic je pobieżnie a nauczyc sie porządnie kodeksów. Ja poki co koncze dopiero uczyc sie ostatniego kodeksu- kpk i dopiero potem zaczne male ustawy. Te z ktorych jest najwiecej pytan bede raczej przerabiac normalnie, chyba ze mi wyjątkowo nie podpasują a reszte albo wcale albo bardzo pobieżnie.

Z kodeksów zostało mi jeszcze kpc, kc ( jestem przy zobowiązaniach), ksh, kp. No i nieszczęsne kks i kpw. Rozumiem, że kks i kpw robiłaś dokładnie?

Ja większość mniejszych ustaw przerobiłem czytając je i robiąc przy okazji testy. KP w ogóle nie ruszyłem, podobnie KKS I KPW, jak zdążę to zerknę albo chociaż przerobię testy. Wolę w tym czasie przerobic 3 małe ustawy po 1 pkt niz KP który wyjątkowo mi nie podchodzi 😅

Ja z heliosza zamierzam przeczytać jeszcze tylko kp. Wcześniej przydał mi się jako wstęp do ksh. A i jeszcze przeczytałam unię, ale bez żadnego rezultatu :P

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, co w koncu z tymi nowelizacjami? Kpc niby weszło w życie ( częśc przepisów), ale mi kolega mówił, że jego zdaniem powinnam się uczyć starych przepisów...

malwina90 napisał:
Słuchajcie, co w koncu z tymi nowelizacjami? Kpc niby weszło w życie ( częśc przepisów), ale mi kolega mówił, że jego zdaniem powinnam się uczyć starych przepisów...

No ja je przejrzę.
Ale przypuszczam, że pytania są już ułożone, a arkusze powoli puszczane do druku, więc nie będzie się ich chciało już zmieniać ;)

_Honey_Bunny_ napisał:
No ja je przejrzę.
Ale przypuszczam, że pytania są już ułożone, a arkusze powoli puszczane do druku, więc nie będzie się ich chciało już zmieniać ;)

Też mam taką nadzieję! :) Pytanie tylko co jeśli są pytania tak ułożone, że w możliwych odpowiedziach zawiera się odpowiedź sprzed nowelizacji i po

malwina90 napisał:
Też mam taką nadzieję! :) Pytanie tylko co jeśli są pytania tak ułożone, że w możliwych odpowiedziach zawiera się odpowiedź sprzed nowelizacji i po
KPC weszło ale KPK chyba jednak nie zostało ogłoszone mam racje?:)

Ali155 napisał:
KPC weszło ale KPK chyba jednak nie zostało ogłoszone mam racje?:)

Jutro chyba mają ostatnią szansę na ogłoszenie tego ze skutkiem obowiązywania w dniu egzaminu (ustawa wchodzi w życie 30 dni po jej ogłoszeniu).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót