Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cześć! Mógłby ktoś wskazać istotne zmiany w przepisach na tegoroczną aplikację? Chciałbym powtórzyć bo na pewno sporo z tego wyskoczy

Bartko1717 napisał:
Cześć! Mógłby ktoś wskazać istotne zmiany w przepisach na tegoroczną aplikację? Chciałbym powtórzyć bo na pewno sporo z tego wyskoczy

No właśnie raczej nie wskoczy.

Robił ktoś testy ministerialne z poprzednich lat? Jak wam wychodzą? Tak z czystej ciekawości, w odniesieniu do tych próbnych z ArsLege ;)

Też mam przepracowanie materiału. Kończę małe ustawy i zaczynam powtórkę kodeksów. Potem zamierzam lecieć ciągle z testami, przynajmniej 2 tygodnie, a jak skończę wcześniej powtarzać, to i więcej. Zostało 30 dni :evil:

Ja mam nadzieję, że się jakoś ze wszystkim wyrobię. Niestety mój narzeczony nie rozumie mojego stresu, bo sam nauczył się do aplikacji, uwaga w tydzień :O zdał na 117 punktów, nie wiem jak można to ogarnąć w tydzień, naprawdę nie wiem, słyszałam o przypadkach, że ktoś nauczył się w 2 tygodnie (chłopak mojej koleżanki), ale ile w tym prawdy, nie wiem. Z z moim narzeczonym mieszkam, więc to potwierdzone info, a ja robię kc 5 dzień

Też słyszałem o 2 tygodniach nauki, ale o tygodniu to jeszcze nigdy. 2 tygodnie uczył się znajomy, który wszystkie egzaminy zdawał na 5 :D i ciągle siedział w tym.

Zostało 30 dni a ja mam za sobą tylko KC, KPC KRO i KSH... czyli 4 ustawy... naprawde nie wiem czy to ma sens... czy zdąże... ale to wszystko przez to że do tej pory nie miałem urlopu i naukę dzieliłem z pracą. od poniedziałku mam wolne. Myślicie że zdażę?

W obecnej sytuacji, kiedy zostało 29 dni tylko jedno przuchodzi mi do głowy- jak już zapłaciłeś to nie marudź tylko za książki i do nauki ;) Skoro masz urlop to masz szansę nadrobić.

K.L.O napisał:
Zostało 30 dni a ja mam za sobą tylko KC, KPC KRO i KSH... czyli 4 ustawy... naprawde nie wiem czy to ma sens... czy zdąże... ale to wszystko przez to że do tej pory nie miałem urlopu i naukę dzieliłem z pracą. od poniedziałku mam wolne. Myślicie że zdażę?

Jak się zepniesz, to zdążysz, ale to bardziej pytanie do samego siebie ;)

Pocieszyliscie, choć troche :) Zwłaszcza że to niestety już drugie podejscie, a rok temu było 97 pkt... nie śledzę dokładnie forum z racji braku czasu, ale zdaje się ze ktos pytał o upadłościowe - to ono mnie zgubiło rok temu. Tzn. no miałem inne błędy - wiadomo, ale zasugerowałem się statystyką i nie ruszyłem tej ustawy a rok temu było z niej aż 3 pytania... i wszystkie 3 miałem nistety źle - wówczas niestety intuicja zawiodła. I do tej pory sobie nie moge tego głupiego upadłosciowego darować, bo to akurat te 3 pkt których zabrakło. To tak tylko pod rozwage ;)

Zmieniając temat - zdaje się z KPK jednak obowiązuje sprzed noweli, dobrze myślę ? :)

Ja upadłościowe i restrukturyzacyjne jednak odpuszczę - oprę się na tym, co jest u Heliosz, bo nie dam rady :)

KPK raczej sprzed nowelizacji. Obstawiamy, że nowego KPC też nie będzie, ale warto zajrzeć do zmian.

Czy ktoś z Was wybiera się na egzamin wstępny do OIRP w Koszalinie?

Rok temu podchodziłem. Naukę zacząłem 7 września (egzamin był chyba 30). Zdałem. Głowa do góry ale podczas urlopu wstawałem rano o 6 i uczyłem się z przerwami do wieczora (do 22 max z uwagi ze niepotrafie się w nocy uczyc). Jest to do zdania trzeba mieć trochę oleju w głowie i szczęscia te pytania mają pewną logikę i idzie to ogarnąć. Co do nauki kodeksy konstytucja, kilka ustaw mniejszych typu radcowie adwokaci, UE, samorząd gminny powiatowy wojewodztwo. Resztę bym olał tzn. przeczytał w Heliosz. Każdy z Was bez przygotowania z aktualną wiedzą po studiach z marszu ten egzamin napisze na 80-90 pkt. Najistotniejsze to dociągnąc z tych małych ustaw zeby miec te 100-110 i być spokojnym. Głowa do góry. Ale cudów po aplikacji się niespodziewajcie. Mało rozwijajace to jest ale rozumiem taka droga do zawodu najpowszechniejsza.

Czy są ustawy, których nie zamierzacie w ogóle przeczytać? tzn w ogóle ani w Heliosz ani przez robienie testów? Z tym Heliosz to sama nie wiem, moja koleżanka uczyła się większości ustaw z heliosz i zdała, druga odpowiedziała na wszystkie pytania zle z ustaw gdzie uczyła się z heliosz

malwina90 napisał:
Czy są ustawy, których nie zamierzacie w ogóle przeczytać? tzn w ogóle ani w Heliosz ani przez robienie testów? Z tym Heliosz to sama nie wiem, moja koleżanka uczyła się większości ustaw z heliosz i zdała, druga odpowiedziała na wszystkie pytania zle z ustaw gdzie uczyła się z heliosz

Ile ludzi, tyle opinii. Musisz zobaczyć czy dla ciebie Heliosz jest okej. Ja nie dotykam w ogóle tych ustaw z których przez ostatnie kilka lat nie było żadnych pytań albo na przestrzeni kilku lat było tylko jedno pytanie. Upadłościowe, restrukturyzacja, gospodarka nieruchomościami - nie czytam. KP może ruszę.

malwina90 napisał:
Czyli rozumiem, że z ars nie robisz tych ustaw które nie są podzielone na działy? :)

Mniejsze niepodzielone robię :) ale np jak przerabiałem KC to robiłem testy tylko z niego :)

Mnie ogarnął już taki stres i panika. Cisnę z ustawami, przerobiłam ok. 30 z wykazu, robię testy na ars lege, Stepaniuka, ale wszystko mi się tak miesza. Przez zmęczenie materiału zaczynam mieć wątpliwości czy warto iść tą drogą.. Wiem, że na bank nie zdążę zrobić wszystkiego. Rozmawiam z innymi, niektórzy się uczą tylko z ars lege.. Ja tak nie potrafię. Mam też Heliosz, ale jeszcze nawet nie miałam czasu do niej przysiąść na poważnie. Uczę się już bardzo długo, od maja/czerwca, więc będę czuła ogromny wstyd jak nie zdam..

Mam do was pytanie, jak postępujecie z poniższymi ustawami?

1. Prawo wekslowe,
2. Sądownictwo powszechne,
3. Prawo restrukturyzacyjne,
4. Prawo upadłościowe.

Pytam, bo jest tego sporo, właśnie to zostało mi na koniec i siedzę w wekslowym, zastanawiając się jaki to ma sens w sumie... Ale z drugiej strony ciężko odpuścić te tematy, bo jednak wszystko może się pojawić. :rolleyes:

Pegaz Z napisał:
Mam do was pytanie, jak postępujecie z poniższymi ustawami?

1. Prawo wekslowe,
2. Sądownictwo powszechne,
3. Prawo restrukturyzacyjne,
4. Prawo upadłościowe.

Pytam, bo jest tego sporo, właśnie to zostało mi na koniec i siedzę w wekslowym, zastanawiając się jaki to ma sens w sumie... Ale z drugiej strony ciężko odpuścić te tematy, bo jednak wszystko może się pojawić. :rolleyes:
1 i 2 przerobiłem
3 i 4 z heliosz

Kochani ja sie jednak poddałam, nie wyrobie się czasowo z nauką, za dużo mi tego zostało i rezygnuje :( trzymam za Was mocno kciuki i zyczę powodzenia na egzaminie ! Super grupa, dziekuje za wsparcie kiedy byłam w potrzebie :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót