Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rayof_light napisał:
Ile ludzi, tyle opinii. Musisz zobaczyć czy dla ciebie Heliosz jest okej. Ja nie dotykam w ogóle tych ustaw z których przez ostatnie kilka lat nie było żadnych pytań albo na przestrzeni kilku lat było tylko jedno pytanie. Upadłościowe, restrukturyzacja, gospodarka nieruchomościami - nie czytam. KP może ruszę.

Ja właśnie też zastanawiam się nad kp, trochę szkoda mi tego nie ruszać, bo byłam z niego naprawdę solidnie przygotowana do egzaminu

malwina90 napisał:
Pawmar, a ile Ci zostało? Co przerobiłaś?

Oj duzo zostalo przerobilam tylko kpc kc krio konstytucje kk kkw i kks i bylam w trakcie kpk..ale to do powtorki wiec zostalo najgorsze kpk ksh kpa ppsa i inne a pracuje 8-16 wiec po pracy mam tylko 2-3 h i padam :(

ja drobne ustawy przerabiałam z Heliosz plus treningowo po parę testów z arslege . Postawiłam na solidne przygotowanie kk, kpk, kc, kpc, kkw, ks, ksh i kp. No i się udało :D Męczę się teraz na aplikacji:o:-?:cool:

Malina2017 napisał:
ja drobne ustawy przerabiałam z Heliosz plus treningowo po parę testów z arslege . Postawiłam na solidne przygotowanie kk, kpk, kc, kpc, kkw, ks, ksh i kp. No i się udało :D Męczę się teraz na aplikacji:o:-?:cool:
a długo się uczyłaś?

ale w porównaniu do kolokwiów na aplikacji to egzamin wstępny to pikuś

Malina2017 napisał:
ale w porównaniu do kolokwiów na aplikacji to egzamin wstępny to pikuś

może będzie mi dane to powiedzieć...:) póki co stres jest ogromny, panika jeszcze większa.

W ogóle atmosfera grobowa zaczyna się tworzyć. Lęk, strach i panika to demotywujace odczucia. Myślę, że powinniśmy wprowadzić pozytywną politykę wspierania ;)

Pawmar123 napisał:
Oj duzo zostalo przerobilam tylko kpc kc krio konstytucje kk kkw i kks i bylam w trakcie kpk..ale to do powtorki wiec zostalo najgorsze kpk ksh kpa ppsa i inne a pracuje 8-16 wiec po pracy mam tylko 2-3 h i padam :(

Najwazniejsze, czyli kc i kpc masz przerobione, ja też mam jeszcze niezrobione kpc ( dopiero zaczęłam), kc- już prawie skończone, ale jeszcze część spadków, ksh też niezrobione, do tego kp, kks, kpw, tfue, a z mniejszych ustaw tylko adwokatów zrobiłam i zastawy i nawet nie myślę, także nie jesteś sama. Idz, nawet jak się nie uda, będziesz wiedziała z czym się zmierzysz za rok, poza tym czy nie możesz iść na bezpłatny urlop? Wiem, że pogodzenie nauki z pracą jest bardzo cięzkie, ja dostałam wolne i od tygodnia jestem na urlopie do końca września, liczę że nadgonię

malwina90 napisał:
Najwazniejsze, czyli kc i kpc masz przerobione, ja też mam jeszcze niezrobione kpc ( dopiero zaczęłam), kc- już prawie skończone, ale jeszcze część spadków, ksh też niezrobione, do tego kp, kks, kpw, tfue, a z mniejszych ustaw tylko adwokatów zrobiłam i zastawy i nawet nie myślę, także nie jesteś sama. Idz, nawet jak się nie uda, będziesz wiedziała z czym się zmierzysz za rok, poza tym czy nie możesz iść na bezpłatny urlop? Wiem, że pogodzenie nauki z pracą jest bardzo cięzkie, ja dostałam wolne i od tygodnia jestem na urlopie do końca września, liczę że nadgonię

Miało być nawet nie myślę nie podchodzić

malwina90 napisał:
Nie mogę bo to nowa praca :) zaczynam od jutra, zobacze jak będzie ale raczej przez nowe obowiazki nie wyrobie sie z nauką a sporo mi zostało ustaw do przerobienia, co do formy egz wiem jak wyglada bo to moje kolejne podejscie i również wiem, ze bez przygotowania sie tego nie zda.

Skoro wiesz, że potrzeba ci więcej czasu na przygotowanie i nie czujesz się na siłach - według mnie rozsądnie stwierdziłaś, ze lepiej nie podchodzić niż podejść mając świadomość, że nie jest się należycie przygotowanym i stracić pieniądze. Lepiej wiec chyba nie podchodzić i odzyskać 3/4 kasy, co?

rayof_light napisał:
Skoro wiesz, że potrzeba ci więcej czasu na przygotowanie i nie czujesz się na siłach - według mnie rozsądnie stwierdziłaś, ze lepiej nie podchodzić niż podejść mając świadomość, że nie jest się należycie przygotowanym i stracić pieniądze. Lepiej wiec chyba nie podchodzić i odzyskać 3/4 kasy, co?
Tak, zdecydowanie :)

Jak tam nastroje? Ja czuję powoli, że trochę ogarnia mnie panika,że nie zdążę. Na biurku leży uchwała z ubiegłego roku z 97 pkt... która mnie ma mobilizować :D Przerobiłam na arslege jakieś 7 tyś pytań ale przestałam już klikać ars i przeszłam do Stepaniuka. Robię go od początku jestem w połowie, kończę KSH :( całe szczęście mam 2.5 tygodnia urlopu to uda się trochę nadgonić... KPK zostawiam na koniec, bo nie wiem w końcu czy obowiązują nas te zmiany, czy nie?

Zostały niecałe 4 tygodnie, więc wiadomo, że zaczyna robić się gorąco. Ale jest to już ostatnia prosta i trzeba się spiąć oraz dać z siebie wszystko. W sumie to takie wycięcie z życia na jakiś czas, a później mam nadzieję, że będziemy świętować :D

Oj, tak... najbliższy miesiąc będzie cały jakby z życia wyjęty. W sumie już w głowie mam tylko to... inne rzeczy są gdzieś tam z boku... :D No trzeba się spiąć. Największe problemy mam z KSH. :mad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót