Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy ktoś powtarza duże ustawy? Ile czasu zabiera Wam powtórka?

Ja mam zamiar powtórzyć wszystkie duże ustawy zaczynam od 12 września. Do 12 zrobię jeszcze co mi zostało ze Stepaniuka ile dam radę. A od 12 mam plan taki: przeczytanie danej "dziedziny" w książce Heliosz, później przeczytanie Stepaniuka, Heliosz.. Stepaniuk... i tak do..... 27 września :D Mam nadzieję, że uda mi się powtórzyć przynajmniej wszystkie duże ustawy. Wypadałoby jeszcze kilka małych, bo sama wiem, że niestety duże nie wystarczą :(

KarolinaGromek napisał:
A czy ktoś powtarza duże ustawy? Ile czasu zabiera Wam powtórka?

Ja powtarzałem ale nie czytałem od nowa tylko robiłem testy działami bo więcej zapamiętuje, ponowne czytanie ustaw zajmuje zbyt wiele czasu. Od jutra zaczynam od nowa plus zrobię jeszcze kilka mniejszych ustaw.

a z małych ustaw oprócz radców i adwokatów, co robiliście?

Wszyscy już macie zweryfikowane dokumenty w ekstranecie? Czy ktoś jeszcze czeka na weryfikację jak ja?

ORA Warszawa- u mnie są już kompletne. Wcześniej była informacja, że od 14 sierpnia, weryfikacja potrwa 3 tygodnie. Więc posiłkując się tym komunikatem, mają jeszcze czas na zweryfikowanie Twojego zgłoszenia (o ile chodzi o Warszawę, ale pewnie inne miejsca mają podobną praktykę).

Ile siedzicie teraz nad nauką? Jak przeciągnąć czas na naukę? Bywa, że nie wiem już sam co czytam i wszystko mnie morzy. Nie wspominając o tym, że mam już w głowie koktajl :D

Ostatnia edycja:
OIRP Koszalin również już zweryfikował, komplet bez uwag :)

Ja mam juz potwierdzone (warszawa)

Co do nauki to ja juz ucze sie paradoksalnie chyba co raz mniej. Co raz mniej juz mi sie chce i co raz mniej mi wchodzi do glowy. Na dodatek przez dwa lata pracowalam jako asystent w wydziale karnym a nie moge wbić sobie do głowy kpk :D Wszystko mi sie miesza, szczegolnie postepowanie przygotowawcze.

Niestety u mnie nauka nie konczy sie wraz z egzaminem na apliakcje radcowską bo moim głownym celem jest prokuratorska wiec jeszcze ponad dwa miesiace przede mną.

ORA Warszawa. Od dwóch tygodni mam komunikat:

"Dokumenty otrzymane, w trakcie weryfikacji przez Przewodniczącego Komisji "

zaczyna mnie to stresować :rolleyes:

co do nauki to ja dziś zaczęłam urlop. już też zmęczona jestem. Nie wiem czego się uczyć... co robić.. jakieś mnie ogarnęło dziwne uczucie. Zostało tak mało czasu a nauki tak dużo

Rododendro napisał:
ORA Warszawa. Od dwóch tygodni mam komunikat:

"Dokumenty otrzymane, w trakcie weryfikacji przez Przewodniczącego Komisji "

zaczyna mnie to stresować :rolleyes:

co do nauki to ja dziś zaczęłam urlop. już też zmęczona jestem. Nie wiem czego się uczyć... co robić.. jakieś mnie ogarnęło dziwne uczucie. Zostało tak mało czasu a nauki tak dużo

Zadzwon i spytaj czy wszystko jest ok.

Ja mam wrażenie, że już nic nie umiem 😂 Czasu jest jeszcze mnóstwo, ale sił już brak. Jak wyglądają u Was powtórki? Pytam, bo zastanawiam się czy czytacie po kilka razy ustawy?

Coby nie mowić - damy rade. Juz ostatnia prosta!

rayof_light napisał:
Ja mam wrażenie, że już nic nie umiem 😂 Czasu jest jeszcze mnóstwo, ale sił już brak. Jak wyglądają u Was powtórki? Pytam, bo zastanawiam się czy czytacie po kilka razy ustawy?

Coby nie mowić - damy rade. Juz ostatnia prosta!

podziwiam podejście, mi się wydaje że czasu jest tak mało... Ja przerobiłam najważniejsze ustawy (typu kc,kpk,kpc...) kilka razy, metodą - niestety- wkuwania, ale teraz już odpuszczam, ile zrobiłam tyle zrobiłam i stawiam wyłącznie na testy. Nie wiem czy dobrze robię, ale nie widzę efektów mojej nauki z rycia ustaw.

Oirp Lublin, ja mam "stan zgłoszenia - kompletne", ale wiem że jeszcze powinno przyjść pocztą coś odnoście miejsca i szczegółów egzaminu, póki co nic nie mam, a już wrzesień, a wiem że koleżanka z oirpu w Kielcach już ma list.

W ramach powtorki drugi raz rozwiazuję ars i Stepaniuka czytam to co wcześniej zakresliłam. Długo mi to schodzi bo kc i kpc robiłam 2 tygodnie. Teraz robię kk, które obliczyłam do środy, następnie kpk. Później na dwa tygodnie wracam do małych ustaw. Chciałam jeszcze powtórzyć te średnie ustawy, które już za mną, ale nie wiem czy zdążę. Uczyłam się ich solidnie zdaje się ale jak teraz powtarzam duże i widzę ile wiedzy umyka to trochę sie niepokoje. W kazdym razie w weekendy ostatnio zwalniam, bo mi sie nie chce i ogólnie chyba zmęczenie mnie dopada.

KarolinaGromek napisał:
W ramach powtorki drugi raz rozwiazuję ars i Stepaniuka czytam to co wcześniej zakresliłam. Długo mi to schodzi bo kc i kpc robiłam 2 tygodnie. Teraz robię kk, które obliczyłam do środy, następnie kpk. Później na dwa tygodnie wracam do małych ustaw. Chciałam jeszcze powtórzyć te średnie ustawy, które już za mną, ale nie wiem czy zdążę. Uczyłam się ich solidnie zdaje się ale jak teraz powtarzam duże i widzę ile wiedzy umyka to trochę sie niepokoje. W kazdym razie w weekendy ostatnio zwalniam, bo mi sie nie chce i ogólnie chyba zmęczenie mnie dopada.

mam to samo z "umykaniem wiedzy"! to jest przygnębiające.

A no i druga sprawa że kc i kpc piereszy raz przerabialam na początku, czyli kilka miesięcy temu dlatego tak dużo mi wyleciało...

agnieszkas01 napisał:
mam to samo z "umykaniem wiedzy"! to jest przygnębiające.

Strasznie frustrujace 😂 Najgorsze są pytania gdzie niby znasz odpowiedz ale pózniej widzisz jakaś podpuchę - „chyba ze ustawa stanowi inaczej”, „co do zasady”, „jeżeli strony inaczej nie postanowią”... 😡

rayof_light napisał:
Strasznie frustrujace ������ Najgorsze są pytania gdzie niby znasz odpowiedz ale pózniej widzisz jakaś podpuchę - „chyba ze ustawa stanowi inaczej”, „co do zasady”, „jeżeli strony inaczej nie postanowią”... ������

Dzisiaj cały czas się na tym mylę, robię Stepaniuka i w takich pytaniach cały czas popełniam te same błędy ;/

+ moje znienawidzone odpowiedzi "sąd może orzec/sąd orzeka"

Ostatnia edycja:
Witajcie. Powiedzcie mi czytacie ustawy czy odrazu pamięciówka? Przerobilem przez 2,5 tyg wiekszość ustaw i mam taki bałagan normatywny, że szkoda gadać. Testow nie robię bo nie wyrobię. Ogolnie jak nastroje? pozdrawiam:mad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót