Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bisti40 napisał:
Witajcie. Powiedzcie mi czytacie ustawy czy odrazu pamięciówka? Przerobilem przez 2,5 tyg wiekszość ustaw i mam taki bałagan normatywny, że szkoda gadać. Testow nie robię bo nie wyrobię. Ogolnie jak nastroje? pozdrawiam:mad:

To dziwnie zabrzmi ale ja rzadko kuje coś na blachę. Za dużo materiału, żeby wszystko wyryć na pamięć. Duzo rzeczy pamietam ze studiów. Dlatego czytam ustawy i robię testy bo u mnie to dzięki testom wiedza się utrwala.

bisti40 napisał:
Witajcie. Powiedzcie mi czytacie ustawy czy odrazu pamięciówka? Przerobilem przez 2,5 tyg wiekszość ustaw i mam taki bałagan normatywny, że szkoda gadać. Testow nie robię bo nie wyrobię. Ogolnie jak nastroje? pozdrawiam:mad:

u mnie niestety włącza się tryb "wkuwania", nie potrafię uczyć się przepisów na zrozumienie, niestety. Miesza mi się strasznie wszystko, ale cóż... A w jaki sposób się uczyłeś że tak szybko zrobiłeś? Nastrój? Lepiej nie pytać. 10 x dziennnie rzucam wszystko;d

bisti40 napisał:

Wszystko się miesza, niestety. Ja nawet robiąc i ustawy, i testy, czytając Heliosz- mam wszystko pokręcone. Od jutra powtórka i wiem, że to będzie najtrudniejszy okres, ale musimy dać z siebie jak najwięcej, w końcu bliżej końca, niż dalej.

Ale niestety wychodzę z założenia, że dużo szczęścia potrzeba na tym egzaminie. Znam osoby, które super się uczyły, do egzaminu nawet w marcu zaczynali naukę, a ostatecznie podchodzą po raz kolejny. Dlatego wydaje mi się, że ogromny wpływ ma szczęście oraz opanowanie okropnego stresu.

A robiliscie testy z poprzednich lat? Zrobilam z poprzedniego roku, niby mialam 114 pkt ale z racji tego ze nie przerobilam tych malych ustaw jeszcze to robilam je na logike albo strzelalam. Na wiele pytan odpowiadalam intuicyjnie i nie bylam pewna odpowiedzi. Troche mnie to zmartwilo. Na razie wiecej testow tych z poprzednich lat nie robie, zrobie sobie jak ogarne wiecej ustaw. A jak jest u was?

oliwiabb napisał:
A robiliscie testy z poprzednich lat? Zrobilam z poprzedniego roku, niby mialam 114 pkt ale z racji tego ze nie przerobilam tych malych ustaw jeszcze to robilam je na logike albo strzelalam. Na wiele pytan odpowiadalam intuicyjnie i nie bylam pewna odpowiedzi. Troche mnie to zmartwilo. Na razie wiecej testow tych z poprzednich lat nie robie, zrobie sobie jak ogarne wiecej ustaw. A jak jest u was?

Ja zrobiłem tylko z 2017 i miałem 118. Więcej zrobię pózniej i nie martw się - ja większość pytań rozwiązywałem intuicyjnie..

gnieszka jade z koksem i czytam caly czas po 8-14 h dziennie. Od jutra ile fabryka dala.

oliwiabb napisał:

ja tak samo intyicyjne, na farta. Z tamtego roku 97 punktów, ale np w 2017,2016 i 2015 dobrze ponad 100. Wcześniejszych niż 2015 nie robiłam, za dużo nowelizacji było:)

czytam wasze wpisy o weryfikacji dokumentow, wszedlem z ciekawosci w link, ktory mialem przy rejestracji że strony Ewnar, tam gdzie mozna wydrukowac kwestionariusz itd. Patrze na weryfikacje dokumentow, a tam od gory do dolu, NIE, ze niby nie dostarczono... Dokumenty wyslalem do izby w Gdansku. Wszystkie dokumenty wyslane, prawidlowo, na dobry adres, za poswiadczeniem odbioru. Potwierdzenie odbioru przyszlo z pieczątka izby. O co kaman, bac sie?

Ostatnia edycja:
Hubabuba93 napisał:
czytam wasze wpisy o weryfikacji dokumentow, wszedlem z ciekawosci w link, ktory mialem przy rejestracji że strony Ewnar, tam gdzie mozna wydrukowac kwestionariusz itd. Patrze na weryfikacje dokumentow, a tam od gory do dolu, NIE, ze niby nie dostarczono... Dokumenty wyslalem do izby w Gdansku. Wszystkie dokumenty wyslane, prawidlowo, na dobry adres, za poswiadczeniem odbioru. Potwierdzenie odbioru przyszlo z pieczątka izby. O co kaman, bac sie?

w radcach w Katowicach informacja jest taka, że na stronie z rejestracją dane raczej nie będą aktualizowane i należy czekać na list.

Hubabuba93 napisał:

Nie stresuj się, tylko może przedzwoń tam dla świętego spokoju. Pewnie wszystko jest ok, ale telefon nie zaszkodzi. :)

Jak dzisiejszy plan nauki? Motywacja do walki jest? :D

Gdańsk i okolice - w przyszłym tygodniu listy będą rozeslane (izba radcow), dostałem informacje, ze jeśli nie dostałem żadnego telefonu to wszystko jest ok z dokumentami i nie mam się martwić. Nikt nie wprowadza aktualizacji elektronicznej. Ogólnie w szoku jestem, bo spodziewałem się odpowiedzi po kilku dniach w stylu "nic nie wiem", a tu pełna kultura i profesjonalizm. Aż zachciało mi się uczyć, aby tam się dostać :D

Pegaz Z napisał:
Jak dzisiejszy plan nauki? Motywacja do walki jest? :D

No a jak :D

Przeczytałam właśnie jakieś drobne ustawy: RPO, o stowarzyszeniach, o ustroju sądów administracyjnych... biorę się za KRS :ooo:

U mnie przypomnienie terminów z kk i zaraz testy 😊 oby wystarczyło mocy do końca dnia 😊

Ja jednak zaczynam KP 😂 Przerobiliście całość z KP? Według wykazu ArsLege najwiecej pytań jest ze stosunku pracy i chyba tylko to mam zamiar przerobić.

rayof_light napisał:
Ja jednak zaczynam KP 😂 Przerobiliście całość z KP? Według wykazu ArsLege najwiecej pytań jest ze stosunku pracy i chyba tylko to mam zamiar przerobić.

Ja przeczytałam całość. Tego nie ma jakoś szczególnie dużo :)

rayof_light napisał:

Przeczytalam calosc poza bhp ale tylko dlatego, ze w listopadzie podchodze tez do kssip, tak to bym chyba tylko ogarneła przepisy ogolne i stosunek pracy.

Teraz przerabiam raz jeszcze. Po przeczytaniu calej ustawy czytam odrazu Heliosza dla utrwalenia i tak do końca. Teraz jedynie mogę liczyc na szczeście w dniu egzaminu a raczej na wiare ze Bóg mi pomoże to pozytywnie przejśc. Życzę wam upragnionej 100. Pozdrawiam

A jak przykladaliscie sie do kk czesci szczególnej? Ostre kucie? Czy raczej na miękko?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót