Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli bys zdala :D Bo tam jest 148 pytan wiec pewnie jakby bylo 150 to bys miala 100 pkt :P

Ja to nie wiem jak mi wychodza te punkty, serio wiekszosc strzelam i wlasnie to mnie martwi, bo jakbym zebrala te 110 pkt bedac pewna odpowiedzi to bym sie cieszyla. Dla mnie trudny byl tez z 2014 roku

oliwiabb napisał:
Czyli bys zdala :D Bo tam jest 148 pytan wiec pewnie jakby bylo 150 to bys miala 100 pkt :P

Ja to nie wiem jak mi wychodza te punkty, serio wiekszosc strzelam i wlasnie to mnie martwi, bo jakbym zebrala te 110 pkt bedac pewna odpowiedzi to bym sie cieszyla. Dla mnie trudny byl tez z 2014 roku

ja się też stresuje tym, że dużo pytań robię na wyczucie.. szczególnie z kpk, czy ustaw których totalnie nie ruszałam

rayof_light napisał:
94 pytania są w sumie z ogólnej na ars. Zasady odpowiedzialności, kary, środki karne to tez ogólna ;) Robię tylko część ogólna, nie zaśmiecam sobie głowy częścią szczególną z kk, kw i reszty. Bez przesady.

Cześć wszystkim, wczytałam się wątek, bowiem również podchodzę do egzaminu w tym roku, i zaciekawiła mnie powyższa wypowiedź o tym, że przerabiacie tylko części ogólne .. z czego to wynika?

Katie_ napisał:
Cześć wszystkim, wczytałam się wątek, bowiem również podchodzę do egzaminu w tym roku, i zaciekawiła mnie powyższa wypowiedź o tym, że przerabiacie tylko części ogólne .. z czego to wynika?

Z tego, że pytania pojawiały się wyłącznie z części ogólnych. Nie ma sensu wkuwać granic odpowiedzialnosci za każde przestępstwo czy wykroczenie.

czy ORA Wrocław ma już listy albo jakąś zmianę w systemie? u mnie cisza.

czy ktoś z gdańska i okolic dostał już list z izby? Zaczyna mnie to trochę martwić. Telefonu nie było, listu nie było i nie ma, papiery były odebrane. Moim zdaniem takie trzymanie w nie pewności znających nie jest poważne, szczególnie, ze trochę ten egzamin jednak kosztuje.

OIRP Koszalin już listy wysłał, odebrałam swój przedwczoraj.

Hubabuba93 napisał:
czy ktoś z gdańska i okolic dostał już list z izby? Zaczyna mnie to trochę martwić. Telefonu nie było, listu nie było i nie ma, papiery były odebrane. Moim zdaniem takie trzymanie w nie pewności znających nie jest poważne, szczególnie, ze trochę ten egzamin jednak kosztuje.

Kontaktowałam się z OIRP w Gdańsku - stwierdzili mi, że jeszcze nic nie wysyłali do nikogo, zrobią to w tym tygodniu.

Dzięki, właśnie mi też z obliczeń wychodzi że nie powinno, no ale stresik jest. Jak tam u Was? 16 dni i będzie po wszystkim:D

_Honey_Bunny_ napisał:
Już to analizowaliśmy na forum. Raczej nie.

Ale myślicie że będą pytać ze starych przepisów? Wybaczcie, za głupie pytanie, wiem, że toretycznie obowiązuje stan prawny na dzień egzaminu, czyli waszym zdaniem nie bedą w ogóle pytać o znowelizowane przepisy? Robiłam wczoraj koszty, jest bardzo dużo zmian

malwina90 napisał:
Ale myślicie że będą pytać ze starych przepisów? Wybaczcie, za głupie pytanie, wiem, że toretycznie obowiązuje stan prawny na dzień egzaminu, czyli waszym zdaniem nie bedą w ogóle pytać o znowelizowane przepisy? Robiłam wczoraj koszty, jest bardzo dużo zmian

Trzeba do wszystkiego podjeść ze zdrowym rozsądkiem. Tych nowelizacji w kpc czy ksh i innych nie było szczególnie duzo (te które nas obowiązują). Myśle,, że koszty sądowe to wypada się nauczyć w wersji po nowelizacji, bo po co wkuwać coś, co nie jest już aktualne a według mnie pytanie o opłatę podstawową czy stosunkową może jak najbardziej się pojawić.

Hej! Dlaczego Waszym zdaniem nowelizacja KPC i UKSC nie będą nas obowiązywały? Przecież część przepisów KPC i wszystkie dotyczące UKSC weszły już w życie :what:

Oczywiście, ze będą obowiązywać. Stan prawny jest na dzień egzaminu. A ludzi którzy sugerują, ze mogą być pytania o stary stan prawny lekko mówiąc nie słuchaj, bo w internecie jest dużo znawców od wszystkiego.

Hubabuba93 napisał:
Stan prawny jest na dzień egzaminu.

Część będzie, część nie będzie. Nie wszystkie przepisy wchodzą od razu.

Zdanie powyższe Hubabuby powinno wystarczyć w kwestii pytań i odpowiedzi o nowelizacje :)

Tak tylko wrzucę:
Art. 33[9] ust.1d ustawy o radach prawnych:
"Prawidłowość odpowiedzi ocenia się według stanu prawnego obowiązującego w dniu egzaminu wstępnego"

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót