Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
_Honey_Bunny_ napisał:
Czekam aż te dwa tygodnie miną, chciałabym już mieć to z głowy:)

Ja tak samo. Będzie super ulga, ze już nie trzeba siedzieć z nosem w książce po wyjściu z egzaminu. Przynajmniej ja tak rok temu miałem, jakby jakiś ciężar spadł 😀

Witam. Te testy minstralne na arc tylko są? Jeszcze 2 tygodnie i po wszystkim-oby wszystkim poszlo. pozdrawiam

bisti40 napisał:
Witam. Te testy minstralne na arc tylko są? Jeszcze 2 tygodnie i po wszystkim-oby wszystkim poszlo. pozdrawiam

Są na stronie ministerstwa arkusze i odpowiedzi. Tam możesz sobie je pobrać. Zrobiłem test 2017, 119 pkt., żeby tak gładko poszedł ten za dwa tygodnie 😀 Jak wam niedziela mija? Ostra nauka?

Co do wątpliwości ws. stanu prawnego. Robiąc test z 2017, na pierwszej stronie pytań testowych jest pouczenie: ‚Prawidłowość odpowiedzi ocenia się według stanu prawnego na dzień 30 września 2017 r.’, wiec kto miał wątpliwości to już wie co i jak. Zreszta przytaczaliscie wcześniej różne przepisy.

Ostatnia edycja:
Witajcie! Dwa małe pytanka. Niby ze statystyk pytań na Ars Lege wynika, że z KPC praktycznie wszystkie pytania dotyczą procesu. To jakiś ich błąd i uogólnienie, czy rzeczywiście omijacie nieproces, egzekucyjne, międzynarodowe i arbitraż? Druga sprawa, jest jeszcze ktoś, kto przede wszystkim opiera się na samych testach z Ars? Myślicie, że to wystarczy? :D

adamem95 napisał:
Witajcie! Dwa małe pytanka. Niby ze statystyk pytań na Ars Lege wynika, że z KPC praktycznie wszystkie pytania dotyczą procesu. To jakiś ich błąd i uogólnienie, czy rzeczywiście omijacie nieproces, egzekucyjne, międzynarodowe i arbitraż? Druga sprawa, jest jeszcze ktoś, kto przede wszystkim opiera się na samych testach z Ars? Myślicie, że to wystarczy? :D

Robiłam testy z 2015, 2016, 2017 i 2018. Z nieprocesu pytanie było może jedno, dwa. Wystarczy samemu przeanalizować i zobaczysz, że pytania są głównie z procesu, jak również z części ogólnych pozostałych kodeksów.

Co do uczenia się na samym Ars nie wypowiem się, bo nie mam. U mnie leciały ustawy, testy Becka, Stepaniuk i, aktualnie, Heliosz. ;)

Dla mnie testy (ars + Stepaniuk) to podstawa ale bez przeczytania i nauki najważniejszych głównych i drobnych ustaw się nie obeszło. Tyle, że pózniej już robię cały czas testy i ewentualnie coś doczytam. Całej ustawy i tak nie zapamiętam a ponowne czytanie to strata czasu.

adamem95 napisał:

Co do drugiego pytania- podobno wiele osób się tak uczy, że tylko klepie testy i na ich podstawie zdaje ten egzamin. :) Moja znajoma zdawała w 2017 i uczyła się z ArsLege po pracy, zdała wtedy :)

Zrobilam test z 2017 r. i 125 pkt, za to z 2016 r juz 111 pkt... nie to zebym nie byla zadowolona bo 111 pkt to bralabym w ciemno na radcowską ale dziwna ta rozbieżność. Liczę, że w tym roku będą dla nas łaskawi i test bedzie prosty.

Jak wygladaja u was powtorki? Ja te ostatnie dwa tyg bede powtarzac juz tylko glowne kodeksy bo jeszcze troche bledow robie. Za to zauwazylam, ze z malych ustaw nie ma znaczenia czy je przerobiłam czy nie. Czasami pada takie pytanie, ze nie mam pojecia nawet jesli przeczytalam ustawe, a czasami sa takie banalne, ze nie trzeba nic czytac zeby znać odpowiedź. Ostatnio wiecej pkt zdobylam z ustaw, ktorych nawet nie ruszylam....

oliwiabb napisał:
Zrobilam test z 2017 r. i 125 pkt, za to z 2016 r juz 111 pkt... nie to zebym nie byla zadowolona bo 111 pkt to bralabym w ciemno na radcowską ale dziwna ta rozbieżność. Liczę, że w tym roku będą dla nas łaskawi i test bedzie prosty.

Jak wygladaja u was powtorki? Ja te ostatnie dwa tyg bede powtarzac juz tylko glowne kodeksy bo jeszcze troche bledow robie. Za to zauwazylam, ze z malych ustaw nie ma znaczenia czy je przerobiłam czy nie. Czasami pada takie pytanie, ze nie mam pojecia nawet jesli przeczytalam ustawe, a czasami sa takie banalne, ze nie trzeba nic czytac zeby znać odpowiedź. Ostatnio wiecej pkt zdobylam z ustaw, ktorych nawet nie ruszylam....

W tym roku jest ponoć o 1000 mniej kandydatów na aplikacje radcowską / adwokacką, więc też liczę, że test będzie prostszy :D
Pokrętna logika, ale jakoś się staram pocieszać.

Ja powtarzam kodeksy z Heliosz, a popołudniami testy Stepaniuka. Chcę przerobić powtórkę kodeksów w tym tygodniu. W przyszłym mam urlop, więc pewnie jeszcze raz od deski do deski przeczytam Heliosz. No i niech już będzie po wszystkim... ;)

_Honey_Bunny_ napisał:
W tym roku jest ponoć o 1000 mniej kandydatów na aplikacje radcowską / adwokacką, więc też liczę, że test będzie prostszy :D
Pokrętna logika, ale jakoś się staram pocieszać.

Ja powtarzam kodeksy z Heliosz, a popołudniami testy Stepaniuka. Chcę przerobić powtórkę kodeksów w tym tygodniu. W przyszłym mam urlop, więc pewnie jeszcze raz od deski do deski przeczytam Heliosz. No i niech już będzie po wszystkim... ;)

No wlasnie ja sobie to tłumacze, że pewnie chcą przyjąć tyle kandydatow ile zawsze przyjmują bo dla nich każdy aplikant to dodatkowa kasa (wiec nie mogą być w tym roku stratni :D ) więc zrobią prosty test :D obym się nie myliła.

oliwiabb napisał:
No wlasnie ja sobie to tłumacze, że pewnie chcą przyjąć tyle kandydatow ile zawsze przyjmują bo dla nich każdy aplikant to dodatkowa kasa (wiec nie mogą być w tym roku stratni :D ) więc zrobią prosty test :D obym się nie myliła.

Piona! Myślę dokładnie tak samo :D

oliwiabb napisał:

Ja doczytuje jeszcze małe ustawy i UE chce z Heliosz wbić na blachę, bo myli mi się wszystko, u mnie powtórki to Stepaniuk + testy ministerialne.

Zadam może durne pytanie i z innej beczki, ale pozytywnie wybiegam w przyszłość...

Chcąc uzyskać zaświadczenie z KRK (niezbędne przy składaniu z innymi dokumentami przy wpisie na listę aplikantów), co powinnam wpisać w formularzu KRK, w rubryce "zakres danych, które mają być przedmiotem informacji o osobie"?
Z drugiej strony widzę, że niektórzy tej części po prostu nie wypełniają.

oliwiabb napisał:

Zanim poznają pełną liczbę kandydatów, to testy są już ułożone z tego co pamiętam, więc raczej na podstawie - ooo mało ich, dawać łatwe - to chyba niestety nie będzie. Ale chodzi teoria, że są łatwiejsze, trudniejsze na zmianę. 2017 był łatwiejszy, a 2018 trudniejszy, więc 2019 powinien być łatwiejszy :D I mam nadzieję, że właśnie tak będzie! 8)

_Honey_Bunny_ napisał:
Zadam może durne pytanie i z innej beczki, ale pozytywnie wybiegam w przyszłość...

Chcąc uzyskać zaświadczenie z KRK (niezbędne przy składaniu z innymi dokumentami przy wpisie na listę aplikantów), co powinnam wpisać w formularzu KRK, w rubryce "zakres danych, które mają być przedmiotem informacji o osobie"?
Z drugiej strony widzę, że niektórzy tej części po prostu nie wypełniają.

W Sądzie na formularzach zaznacza się jedną z trzech opcji, w tej sytuacji to ,,Kartoteka karna" - więc ja bym wpisał ,,kartoteka karna".

Jak tam po dzisiejszym próbnym? Ja mam 115 ale szczerze dziwny był ten test i masę rzeczy robiłem na czuja oraz do końca nie wiedziałem czy go zaliczę. Jak zawsze za mało pytań z ppsa i KPC ale reszta chyba była odpowiednio dopasowana tym razem :)

Jak uczycie się prawa wekslowego. Bo ja po lekturze ustawy jestem tak samo mądry jak i przed. Nie po drodze mi z tą ustawą 😂 Z TUE i TFUE też mam problem, wszystko mi się myli..

Grenique napisał:
W Sądzie na formularzach zaznacza się jedną z trzech opcji, w tej sytuacji to ,,Kartoteka karna" - więc ja bym wpisał ,,kartoteka karna".

Tak, to właśnie zaznaczyłam.
Chodziło mi raczej o pkt 11 oraz 13 formularza, ale już sobie poradziłam, wydrukowałam, zapłaciłam i zakleiłam kopertę :D

oliwiabb napisał:

No byłoby fajnie szczególnie dla izb bo tu zależy na... aplikantach. Niestety ministerstwo mało nas słucha i decydujące zdanie co do pytań ma komisja układająca testy, izby jedynie sugerują pytania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót