Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012 - część II

• Autor wątku Autor wątku calliope
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie
mam pytanie do osób,które uzyskały pozytywny wynik z egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką w Gdańsku. Czy otrzymaliście już uchwały ORA? bo ja czekam i wciąż nic... zaczyna mnie to stresować bo czas mija a nie wiem czy mam już kompletować i składać dokumenty w radzie czy jeszcze czekać...

1. To nie jest właściwy temat. Temat o egzaminie wstępnym jest przeznaczony do rozmów o egzaminie. O aplikacji mówimy w temacie "Aplikacja adwokacka". Kwestie wpisu na listę i uchwał Komisji to właśnie informacje z zakresu aplikacji, więc wszystkie tematy nie związane z egzaminem będą kasowane.

Witam,

czy ktoś ze "szczęśliwców" którzy zdobyli 99pkt próbuje odwołania do MS? Osobiście próbuje wyszukać czegoś co dało by się podważyć w tych nieszczęsnych 51 pytaniach, ale obawiam się ze to będzie bardzo trudne i nawet jeżeli coś znajdę to będzie to mocno naciągane, a tym samym raczej nic nie da... zwłaszcza po przeczytaniu tego wszystkiego co na ten temat można znaleść na necie, ze to ciężkie i nawet jak się udaje to trwa to ponad 1.5 roku... ręce opadają jak mogłem nie odpowiedzieć na niektóre z tych niezaliczonych pytań... ehhh

Witam , jezeli chodzi o mnie , na pewno sie odwoluje . Mam podobne odczucia , jak moglam nie odpowiedziec na niektore pytania :( . Zdecydowalam jednak , ze od stycznia przygotowuje sie po raz kolejny , pierwsze koty za ploty :) . Podchodzilam pierwszy raz , moze zjadl nas stres :( , ale jezcze raz chce sprobowac . Pozdrawiam :)

u mnie neistety bylo juz to drugie podejscie, nie wiem czy uda mi sie pozwolić na ponowną próbę, za duzo trzeba temu poświęcić... masz już jakieś pomysły na podważenie ktoregoś z pytań?? ja myslałem nad pyt. 145:
145. Zgodnie z ustawą o radcach prawnych, skreślenie z listy radców prawnych następuje w wypadku:
A. choćby częściowego ograniczenia zdolności do czynności prawnych,
B. nieuiszczenia składek członkowskich za okres jednego roku,
C. podjęcia pracy w organach wymiaru sprawiedliwości.

odpowiadajac bylem wrecz przekonany iż dwie odp beda prawdziwe bo skreślenie następuje i przy ograniczeniu i przy nieoplaceniu, dopiero w domu sprawdzilem ze skreślenie następuje w wypadku nieuiszczania składek członkowskich za okres dłuższy niż jeden rok... ale jak teraz szukam podstaw do podważenia to zastanawiam sie czy to by nie podeszło jakoś, bo w wypadku nieplacenia przez rok ORIP by podjeło uchwałe i tak najwcześniej dopiero dzien później o skreśleniu z listy. Wiem ze to troche naciagane, ale roznica miedzy dluzej niz rok a rok czasu to zaledwie dzien różnicy, a takie zdarzenie jest tylko podstawa do podjecia uchwały przez orip.

Myślałem też nad pytaniem 86:
Zgodnie z ustawą o Krajowym Rejestrze Sądowym, przepisy o rejestrze przedsiębiorców stosuje się do:
A. osób fizycznych wykonujących działalność gospodarczą,
B. spółek cywilnych,
C. spółdzielni europejskich.

a zgodnie z art 36 pkt 11 ustawy o krs:
stosuje się do przedsiębiorców określonych w przepisach o zasadach prowadzenia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej działalności gospodarczej w zakresie drobnej wytwórczości przez zagraniczne osoby prawne i fizyczne, zwane dalej
„przedsiębiorstwami zagranicznymi”

co wy na to?

Witaj Prawieaplikant.
Dobrze, że masz mobilizację i nie odpuszczasz. Jednak co do pyt. 145 to twoje wątpliwości uważam za naciągane. Natomiast pytanie 86 wzbudziło także i moje podejrzenia.
Gdyby odp A była doprecyzowana zwrotem "z wyjatkiem zagranicznych osób fiz. określonych w przepisach o zasadach prowadzenia..." - wtedy wszystko byłoby jasne. Odp A zawiera szerokie pojęcie Osoby fizycznej w skład którego przecież mogą wchodzić zagraniczne osoby fizyczne określone w art. 36 pkt 11.
Niestety forma egzaminu zmusza nas do odchodzenia od zbyt szerokiej interpretacji...

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Wiekszosc juz dostała Uchwały a więc czas nieubłaganie leci!

Pozdrawiam.

Dzięki anja007,

wiem ze 145 to mocno naciagane, ale próbuje chwytać sie wszystkiego... z tą mobilizacją i motywacją jest właśnie bardzo cieżko, ale szkoda mi zostawic to bez prób dziaalnia, spróbuje odwolac sie choc do MS :/

Co do pyt 86, to też uważam ze coś z tym mogło by być, okaże sie czy rzeczywiście.

Niestety wszystkie pozostałem pytania na które błędnie odp. są raczej nie do ruszenia, bo mimo iż w doktrynie może jeszze bym cos znalazł, to pytania sa na podst. treści kodeksów...

Jeżeli ktos jeszcze ma coś ciekawego do podsunięcia, to chetnie poczytam. Ewentualnie jak trzeba pomoge z odwołaniem, bo swoje juz wstępnie napisalem.

Hej, ja też należe do grona nieszczęśliwców. dostałam uchwałę wczoraj i kartę odpowiedzi więc zaczynam poważne poszukiwania jednego punktu. A wy macie już jakieś konkrety?

ejże, gdzie się wszyscy podziali :) odpuściliście już? moim zdaniem kontrowersyjne pytania to 95 dobrze pamietam? o spółce jawnej i 88 o gospodarce nieruchomościami można coś próbować ale stalowych argumentów nie ma ale jak ktoś chce na siłe coś może próbować. przejrzałam reszte i niestety ale w tym roku wyjątkowo przepisane z przepisów są pytania.

Co myślicie o pyt.29?
z Kodeksem wykroczeń, środkiem oddziaływania wychowawczego nie jest:
A. pouczenie,
B. ostrzeżenie,
C. nagana.
art. 41 k.w. w zw. z art. 18 pkt 4 k.w.

Czy nagana, którą ustawa zalicza do kar nie mieści się w kryterium "innych środków oddziaływania wychowawczego"? Funkcje kary to; prewencja indywidualna (wychowywanie), prewencja ogólna i sprawiedliwościowa.
Skoro kara ma również oddziaływać wychowawczo, to na to pytanie brak jest bezsprzecznie prawidłowej odpowiedzi.

Czy ktoś z Was może wie czy i ewentualnie gdzie można znaleźć jakieś statystyki odnośnie egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką z 29 września 2012 r. ?

Za jakiś czas z pewnością będą na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości.

witam wszystkich.
statystyki na stronie MS już od dawna są - łącznie w wyszczególnienienim na miasta. co do terminu do złożenia wniosku i ewentualnych dokumentów to polecam odwiedzić stronę swojej ORA, tam powinno wszystko być.

a tak na marginesie - ja się dostałam - ORA łódź. Studia skończyłam dawno temu, uczyłam się podczas urlopu - 3 tygodnie przez jakieś 4-5 godzin dziennie (obowiązki rodzinne). przeczytałam wyłącznie ustawy plus testy z 3 ostatnich lat. do egzaminu podchodziłam pierwszy raz (w ubiegłym roku ap. ogólna - porażka).
nie chce mi się wierzyć, że ci co nie zdali uczyli się 3 miesiące.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
SP 32: można się uczyć dłużej (ja w ub.roku) i nie zdać i krócej niż Ty (ja w tym roku) i zdać. Nawet okropne zdjęcia wysłałam z formularzem, bo byłam pewna, że nic z tego nie będzie. Po ubiegłorocznej traumie 98 pkt. prawie przez rok nie tknęłam książek.Za bardzo chciałam i przekombinowałam.W tym roku spokojnie, na luzie, będąc w ciąży i z prawie 3letnim bobasem w dodatku. Okazuje się, że wszystko jest możliwe...

SP 32 napisał:
witam wszystkich.
statystyki na stronie MS już od dawna są - łącznie w wyszczególnienienim na miasta. co do terminu do złożenia wniosku i ewentualnych dokumentów to polecam odwiedzić stronę swojej ORA, tam powinno wszystko być.

Mógłbyś podać link? Bo szukam szukam i nie mogę znaleźć. Są tylko statystyki dt egzaminu adwokackiego.

Ma ktoś pomysł jak zdobyć listę wyników z ORA Rzeszów? Chciałbym wiedzieć na której uplasowałem się pozycji. Dzwoniłem do nich, niestety nie przyślą na maila, a do Rzeszowa mam dosyć daleko.

Paulo999 napisał:
Ma ktoś pomysł jak zdobyć listę wyników z ORA Rzeszów? Chciałbym wiedzieć na której uplasowałem się pozycji. Dzwoniłem do nich, niestety nie przyślą na maila, a do Rzeszowa mam dosyć daleko.

A na co Ci taka informacja? Raczej na nikim nie zrobisz wrażenia bo np dostałeś 130 pkt , ja jak u jednego mecenasa powiedziałam ze mam ponad 130 w odpowiedzi usłyszałam "hmmm kujonów nie szukałem tylko inteligentnych " wg niego wysoki wynik był wręcz przeszkodą bo świadczył o tym że kuję tępo przepisy, co absolutnie nie było prawdą, więc następnemu nie powiedziałam jaki miałam wynik i dostałam pracę _-_

Powrót