u mnie neistety bylo juz to drugie podejscie, nie wiem czy uda mi sie pozwolić na ponowną próbę, za duzo trzeba temu poświęcić... masz już jakieś pomysły na podważenie ktoregoś z pytań?? ja myslałem nad pyt. 145:
145. Zgodnie z ustawą o radcach prawnych, skreślenie z listy radców prawnych następuje w wypadku:
A. choćby częściowego ograniczenia zdolności do czynności prawnych,
B. nieuiszczenia składek członkowskich za okres jednego roku,
C. podjęcia pracy w organach wymiaru sprawiedliwości.
odpowiadajac bylem wrecz przekonany iż dwie odp beda prawdziwe bo skreślenie następuje i przy ograniczeniu i przy nieoplaceniu, dopiero w domu sprawdzilem ze skreślenie następuje w wypadku nieuiszczania składek członkowskich za okres dłuższy niż jeden rok... ale jak teraz szukam podstaw do podważenia to zastanawiam sie czy to by nie podeszło jakoś, bo w wypadku nieplacenia przez rok ORIP by podjeło uchwałe i tak najwcześniej dopiero dzien później o skreśleniu z listy. Wiem ze to troche naciagane, ale roznica miedzy dluzej niz rok a rok czasu to zaledwie dzien różnicy, a takie zdarzenie jest tylko podstawa do podjecia uchwały przez orip.
Myślałem też nad pytaniem 86:
Zgodnie z ustawą o Krajowym Rejestrze Sądowym, przepisy o rejestrze przedsiębiorców stosuje się do:
A. osób fizycznych wykonujących działalność gospodarczą,
B. spółek cywilnych,
C. spółdzielni europejskich.
a zgodnie z art 36 pkt 11 ustawy o krs:
stosuje się do przedsiębiorców określonych w przepisach o zasadach prowadzenia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej działalności gospodarczej w zakresie drobnej wytwórczości przez zagraniczne osoby prawne i fizyczne, zwane dalej
„przedsiębiorstwami zagranicznymi”
co wy na to?