Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli zakres pytań jest identyczny? ich treść również?

ok, a jak to jest gdy chce wystartować na aplikacje adwokacką i radcowską?

Jeśli opanujesz zdolność bilokacji, to jak najbardziej :D Nie wiem jak w tym roku, ale w zeszłym egzaminy z tego co sprawdzałem, były w tym samym czasie. Też mam dylemat między radcowską a adwokacką, skłaniam się jednak ku adwokackiej, bo prawo karne poznałem od praktycznej strony. Z tymże, na adwokackiej mogą skreślić przez dwa lata z powodu nieprzydatności do zawodu, nie wiem na jakiej podstawie taka nieprzydatność się orzeka, na radcowskiej myślę, że nie, nie znalazłem takiego zapisu. Ponoć w Poznaniu łatwiej jest na radcowskiej, w Toruniu trudniej na radcowskiej, a w Bydgoszczy trudniejsza jest adwokacka. Ale to są subiektywne opinie znajomych. Więc jeszcze mam troche czasu na decyzje ostateczną.

Ostatnia edycja:
Munir napisał:
ok, a jak to jest gdy chce wystartować na aplikacje adwokacką i radcowską?

nie da się, egzamin wstępny na każdą z aplikacji korporacyjnych jest w tym samym czasie. Mozesz zdawac na ogolną i jedna z korporacyjnych.

co myślicie o kursach przygotowujących? które testy są najlepsze i najefektywniej pomagają w nauce?

Munir napisał:
co myślicie o kursach przygotowujących? które testy są najlepsze i najefektywniej pomagają w nauce?

Po co Ci kursy? Egzamin wstepny to typowa pamieciowka, ustaw mozesz sie nauczyc nawet siedzac w lesie. Najlepsze i najefektywniejsze jest czytanie ustaw. Do zdania egzaminu wstepnego wystarczy Ci opanowanie okolo 20 aktow prawnych.

ok, też mam takie samo zdanie odnośnie kursów, ale wolałem zapytać jak "reszta". Szukam wszędzie i nie mogę znaleźć wykazu aktów prawnych obowiązujących na ten rok do egzaminu na aplikację adwokacką, czy jeszcze się nie ukazał?

Munir napisał:
ok, też mam takie samo zdanie odnośnie kursów, ale wolałem zapytać jak "reszta". Szukam wszędzie i nie mogę znaleźć wykazu aktów prawnych obowiązujących na ten rok do egzaminu na aplikację adwokacką, czy jeszcze się nie ukazał?

proszę Cię...:)

tak, tak, wiem będą te same, ale ukazał się czy nie? :]

Również uważam, że kurs przygotowujący do egzaminu to strata pieniędzy.

Z tymże, na adwokackiej mogą skreślić przez dwa lata z powodu nieprzydatności do zawodu, nie wiem na jakiej podstawie taka nieprzydatność się orzeka, na radcowskiej myślę, że nie, nie znalazłem takiego zapisu.
Adwokacka: art. 79 prawa o adwokaturze,
Radcowska: art. 37 ustawy o radcach prawnych.
Konkretów stojących za "nieprzydatnością do zawodu" można szukać np. tu: http://adwokatura.pl/wp-content/upl...y-55-2011-Regulamin-aplikacji-adwokackiej.pdf .
Ostatnio jednak zapadł wyrok: Nie można usunąć aplikanta tylko za niezdany egzamin - Aplikacje - adwokackie, radcowskie, notarialne, komornicze - Gazeta Prawna - partner pracodawcy, narzędzie specjalisty , który wzbudził nieco "kontrowersji" :).

Dzięki za konkrety kolego! Pytałem, bo z prawem karnym zapoznałem się od strony praktycznej, że się tak wyrażę. :cool:

ja zdaję w Lublinie tzn o ile się przygotuję bo jestem po dłuuuuugiej przerwie
od nauki :)

Ci, którzy zaczną po starych zasadach aplikację będą się męczyć 3 lata
A jak to będzie wyglądało w przypadku zdających w tym roku? Treść art. 28 projektu wskazuje raczej na to, że:
- egzamin końcowy (po aplikacji) w roku 2012 będzie przebiegał wg. "starych" zasad;
- aplikacje, które "już trwają" zostaną ukończone na dotychczasowych warunkach.
Jeśli ustawa wejdzie w życie np. w lipcu/sierpniu tego roku, to wydaje mi się, że zdających w tym roku reforma obejmie (o ile projekt przejdzie w takiej wersji w jakiej został przedstawiony).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót