Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witajcie :-) Chciałabym niedługo złożyć papiery. Moja ORA niestety na temat egzaminu wstępnego nic do tej pory nie zamieściła na swojej stronie, chociaż obiecała :-) Dowiadywałam się parę tygodni temu. Więc do tej pory powzięłam informacje ze strony MS. Termin składania jest do 15 sierpnia, prawda? Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi tak w maleńkim skrócie napisać jak ma wyglądać wniosek - może głupie pytanie, ale nie wiem. I skąd wziąć kwestionariusz osobowy, który trzeba wypełnić jak się domyślam? A życiorys w formie ciągłej, czy w formie CV? Pierwszy raz podchodzę i nie wiem co powinnam mieć, a chciałabym złożyć za jednym razem, bo i tak muszę spory kawałek dojechać... Będę wdzięczna za odpowiedzi :-)

Wniosek:
data,
Okręgowa Izba Radców Prawnych w .... - po prawej stronie, po lewej - Twoje dane.
Treść - Zwracam się z uprzejmą prośbą o dopuszczenie do egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką w roku 2012.
Podpis

Kwestionariusz osobowy - jakikolwiek sensowny z google.
CV zwykłe.

I tak nikt tego nie czyta. Papierologia.

Wszystkie dokumenty muszą być podpisane i to jest w tym wszystkim najważniejsze.

Kwestionariusz osobowy nie jakikolwiek tylko ten ustalony przez MS! Do pobrania np. Na stronie ORA Szczecin w zakładce informacje dla aplikantów.

trzeba odpowiedziec prawidłowo na 100 pytan, prawda?

Si, przynajmniej tak stoi napisane w Prawie o adwokaturze, które też jest lekturą obowiązkową ;)

Dziekuję. Chciałem sie upewnic i podbudowac psychicznie. Właśnie robiłem testy z 2009, uzyskałem 46% poprawnych odpowiedzi.
Przerobiłem dotychczas tylko około 5% materiału: KK i KPK, wiec moze nie taki straszny ten egzamin jak go malują....?
Bądzmy dobrej mysli :-)
Apropos- jest ktos z okolic Krosna tutaj i zdaje w ORA w Rzeszowie?

Paulo999 napisał:
Przerobiłem dotychczas tylko około 5% materiału: KK i KPK, wiec moze nie taki straszny ten egzamin jak go malują....?

Pogadamy jak przerobisz 100% w te pozostałe 3 miesiące i nie będziesz wiedział jak masz na imię ;)

kalafiorro, uzyskałam odpowiedź na nurtujące nas pytanie- teoretycznie istnieje możliwość pisania egzaminu w jednym mieście, a następnie odbywania aplikacji w drugim, ALE nie opłaca się raczej ryzykować.. Przeczytaj zresztą sama jaką odpowiedź uzyskałam od dziekana:

"w związku z treścią art. 75 ust. 3 Prawa o adwokaturze, w przypadku pozytywnego zdania egzaminu konkursowego może Pani ubiegać się o wpis na listę aplikantów adwokackich tylko w Okręgowej Radzie Adwokackiej, w której przystąpi Pani do egzaminu na aplikację. Możliwe jest późniejsze przeniesienie siedziby odbywania aplikacji, ale po wpisie na listę aplikantów uchwały w tej sprawie muszą podjąć macierzysta Rada Adwokacka i Rada Adwokacka do której zamierza się Pani przenieść. Niestety ta procedura trochę trwa i może się zdarzyć tak, że 1 stycznia 2013 r., a więc w dniu kiedy będzie Pani mogła rozpocząć aplikację, uchwały te nie będą jeszcze podjęte lub nie będą ostateczne, co spowoduje, że aplikację będzie Pani mogła rozpocząć dopiero z dniem 1 stycznia 2014 r. Zgodnie z Regulaminem aplikacji nie jest możliwe przeniesienie aplikanta do innej izby w trakcie roku szkoleniowego."

No nic, widocznie trzeba będzie pół Polski przejechać na ten egzamin. A później szybko wracać, bo tego samego dnia tyle, że wieczorem ma się wesele w rodzinie :P:confused:

Paulo999 napisał:
Dziekuję. Chciałem sie upewnic i podbudowac psychicznie. Właśnie robiłem testy z 2009, uzyskałem 46% poprawnych odpowiedzi.
Bądzmy dobrej mysli :-)
Apropos- jest ktos z okolic Krosna tutaj i zdaje w ORA w Rzeszowie?

Witam

Fakt że nie jestem z okolic Krosna, ale będe zdawał w ORA Rzeszów

__zula__: no tak właśnie myślałam, ale fakt... trzeba by szybko działać, bo teoretycznie powinny wystarczyć 2 miesiące (30 dni na jedną uchwałę i 30 dni na drugą) ale w praktyce może się okazać, że za krótko i kolejny rok w plecki :) a potem niewiadomo jaka będzie aplikacja.

calliope napisał:
dziękuje za odpowiedź, ale jak napisałam w pytanie, nie chodziło mi jak to wygląda w ustawie, ale w praktyce.

Żeby uzyskać to zaświadczenie, musze mieć wyznaczony termin obrony. A niestety nie wiem czy mój promotor to uczyni w terminie do 15 sierpnia. Stąd pytanie, czy ktos spotkał się z taką sytuacją ? czy jakieś inne zaświadczenie z uczelni?

Tak spotkałem się z taką sytuacją, ale na aplikacji radcowskiej rok temu w Warszawie. Termin obrony wyznaczono mi na początku września, na 13 września. Absolutorium doniosłem w ostatnich dniach sierpnia, ale gdybym nie odbierał awizowanego pisma wzywającego do uzupełnienia braków mógłbym nawet dłużej zwlekać. Generalnie radzę zadzwonić i się porozumieć, zawsze można się dogadać i nikt nie powinien robić wielkich problemów.

Czyżby w tym roku nie było potrzebne zaswiadczenie o niekaralnosci?

W ubiegłym też nie było potrzebne. Zaświadczenie donosi się dopiero przy wpisie na listę aplikantów adwokackich, czyli po zdaniu egzaminu wstępnego.

A tak z ciekawości zapytam: jest tutaj ktoś kto będzie podchodził do egzaminu w Gdańsku? A może znajdzie się także ktoś, dla kogo będzie to równie obce miejsce jak dla mnie? :) Szukam kogoś z kim mogłoby być raźniej tego dnia ;)

witam, moze zezloszcze nie jedna osobe glupim pytaniem ale o aplikacji zaczelam myslec tydzien temu wiec wiem o niej i tym jak wyglada itd na prawde niewiele...

mieszkam za granica, dopiero obronilam sie z prawa i promotor zaczal namawiac mnie na aplikacje...troche sie napalilam ale laczyloby sie to z powrotem do kraju czego nei za bardzo chce.

czas do egzaminu... czy w ogole wart zaczynac?? opanowany mam tylko kodeks karny i postepowania karnego to na 100% ale reszta?? zdaze?

moze kolejne glupie pytanie....gdzies przeczytalam ze mozna zdac na aplkacje teraz tzn zdac egzamin ale zaczac aplikacje z np kolejnym rocznikiem za rok? czy to jest mozliwe czy to bujda?

z gory serdecznie dziekuje i na serio zrozumcie troche moja glupote ale przez to ze nie mieszkam w polsce to nie zakladalam aplikacji... pozostalo mi tylko skonczyc studia... ale jednak nie moge spac po nocach przeciez to w koncu chcialam cale zycie robic...

czekam na odpowiedzi i dziekuje bardzo

Listę ustaw, których znajomość jest wymagana na teście znasz, tylko Ty sama możesz ocenić to, czy zdążysz przerobić pozostałe 49 pozycji. Co do późniejszego rozpoczęcia aplikacji, to możesz zacząć najpóźnjej 2 lata po zdanym egzaminie wstępnym, ale informacje o tym są w Prawie o adwokaturze, ntóre na pewno świetnie znasz, skoro chcesz wykonywać ten zawód.

Witam.
Tak sobie myślę, czy jest możliwość złożenia papierów (egzamin wstępny) do 2 różnych ORA ? Ponieważ ciężko mi się zdecydować, a dodatkowo nie wiem gdzie będą organizowane egzaminy. Jeśli to będzie szkoła podstawowa z krzesłami dla liliputów, to zawsze pozostaje druga opcja być może ciekawsza ... Co sądzicie ? Ktoś się doczepi jeśli złożę do dwóch miast, a na egzamin przystąpię w wybranym przez siebie mieście, po podjęciu decyzji tuż przed egzaminem ?
Jeśli chodzi o dokumenty, to nie widzę problemu, kserokopia dyplomu, dowód wpłaty (wydruk z konta), 3 zdjęcia, podanie i oświadczenie - wszystko x2.

Hej, mam pytanie odnośnie Waszego systemu nauki. Czy uczycie się, czy po prostu czytacie ze zrozumieniem lub bez zrozumienia ( kiedy już zasypiacie ;) ) ustawy. Ja szczerze powiedziawszy robię 50/50 czytam ze zrozumieniem, a pod wieczór brnę bezmyślnie, aby do przodu. Rozwiązuje oprócz tego wiele testów. Zdał może ktoś kiedyś w ten sposób :>?

P.S. Czy ktoś też zaczął naukę tydzień temu ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót