Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Chłopie, 3 dni temu dostałeś ode mnie odpowiedź na swoje wszystkie pytania z tym związane i dalej nie rozumiesz? Zgoda dziekana jest na podjęcie innego zajęcia niż to wynikające z aplikacji. Nie jest to zgoda na podjęcie zatrudnienia, bo możesz być normalnie zatrudniony u patrona... Napiszesz taką bzdurę, ktoś to przeczyta i tylko będą niepotrzebne pytania.

pomoc techniczna - miał ktoś problem z systemem EWNAR? po zapisaniu formularza jak go edytować? w swoim wniosku zauważyłam błędy, których teraz nie mogę poprawić (formularz jest już tylko do odczytu).

coca88 napisał:
pomoc techniczna - miał ktoś problem z systemem EWNAR? po zapisaniu formularza jak go edytować? w swoim wniosku zauważyłam błędy, których teraz nie mogę poprawić (formularz jest już tylko do odczytu).

parę postów wstecz ktoś opisywał taką sytuację (poszukaj), ale zdaje się musisz się skontaktować z pomocą IT.

Czy składając dokumenty do OIRP'u adres zamieszkania (stałego zameldowania) ma znaczenie? Wydaje mi się, że nie, ale może nie mam racji. Przykładowo zameldowana jestem w Kato a od września przeprowadzam się do Warszawy i tam też chcę przystąpić do wstępnego egzaminu. Póki co nie mam warszawskiego adresu.. Czytałam, że kilka lat temu robili z tego powodu problemy a jak jest teraz?

Ja mam inny adres zameldowania i zamieszkania(korespondencyjny) i nie natknęłam sie na żadne problemy🙂

Przepraszam, że wtrącę, ale EWNAR prosi o podanie adresu do doręczeń i zamieszkania, a zamieszkanie to nie to samo co zameldowanie :what:

A ja się wtrącę, że obowiązek meldunkowy dalej istnieje i jeśli ktoś się nie melduje pod adresem pod którym mieszka, to można poddać w wątpliwość czy jest nieskazitelnego charakteru ;)

W kwestionariuszu, który widziałam było miejsce na wpisanie miejsca stałego zameldowania i adresu korespondencyjnego. Dzięki za odpowiedzi, ale wciąż nie wiem czy właściwość izby jeśli chodzi o przyszłego aplikanta (bo u radców miejsce zamieszkania) określa się względem miejsca zamieszkania czy zameldowania czy tylko ma znaczenie gdzie złoży się wniosek?

Prawilnanna napisał:
Hej,

ja jednak w tym roku pasuję :D

Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany to mam Stepaniuka i Heliosz z 2018 roku - całkiem nowe pozycje. Dodatkowo mam też kupione notatki z wszystkich aktów zeszłorocznych na aplikację adwokacką/radcowską (jakoś doliczyłam się 640 stron), są świetne. Więc może komuś się przyda. Też mam pigułki becka :)

Także jak ktoś jest chętny to zapraszam na priva

a i zapomniałam dopisać, że mam jeszcze nową pozycję "Aplikacje 2018 Last Minute OD.NOWA"

oiengseg napisał:
A ja się wtrącę, że obowiązek meldunkowy dalej istnieje i jeśli ktoś się nie melduje pod adresem pod którym mieszka, to można poddać w wątpliwość czy jest nieskazitelnego charakteru ;)

Nobla za te wykladnie👍A tak serio, dzwoniłam w lipcu do OIRP z pytaniem czy mogę zdawać „na terenie” innej oirp wstępny- usłyszałam, ze mogę zdawać wg uznania, bez względu na miejsce zameldowania. Komu chcesz ciśnienie podnosić na tydzień przed deadlinem do złożenia dokumentów??

Nie spinaj się, bo Ci żyłka pęknie. Zależność jest przede wszystkim odwrotna - należy być zameldowanym tam gdzie się mieszka, a nie mieszkać tam gdzie się jest zameldowanym. A na przyszłość radzę bazować na swojej wiedzy i samodzielnie dokonywanej analizie przepisów, a nie tym co napiszą w internecie albo pani z dziekanatu przez telefon powie. Może wtedy nie będziesz tak nerwowo reagować :)
PS. Tak, oczywiście w praktyce można odbywać aplikację gdzie się chce, ale mimo wszystko polecam dopełnianie obowiązku meldunkowego, bo komornicy nie śpią.

Ja nie mam powodu do spinania sie, ponieważ formalności nie załatwiałam na ostatnia chwile, dziękuje za troske i ‚złote’ rady😃

Cześć!

Czy możliwe jest przystąpienie do egzaminu wstępnego na aplikację w mieście X, zaś po pozytywnym jego zaliczeniu złożenie wniosku o wpis na listę aplikantów do miasta Y i rozpoczęcie aplikacji w mieście Y?

Pozdrawiam :)

Witaj. Przeniesienie się jest możliwe, sądzę że wówczas gdy już będziesz aplikantem oirp, w której zdawałeś wstępny. Najlepiej przeczytaj regulamin OIRP😊

zwłoka napisał:
Czy możliwe jest przystąpienie do egzaminu wstępnego na aplikację w mieście X, zaś po pozytywnym jego zaliczeniu złożenie wniosku o wpis na listę aplikantów do miasta Y i rozpoczęcie aplikacji w mieście Y?

Taka procedura jest niemożliwa.

I jak Wam idzie nauka moje drogie żuczki? robiliście już test próbny na arslege? ja miałem 107 punktów czyli pozytywnie..

A nie masz wrażenia że ArsLege nie oddaje charakteru pytań jakie padają na egzaminie? Bo ja takie mam... Chodzi mi o konstrukcje. Niby jak robię na ArsLege te testy próbne też mam pozytywnie ale jakieś mam wrażenie że to nie wystarczy. Macie jakiś sposób na utrwalanie tego co się przerobiło? Bo mimo że te największe ustawy mam zrobione to odnoszę wrażenie że już nic nie pamiętam...

ars lege to takie podświadome i złudne jest weź sobie test np z 2016 czy 2015 albo wcześniejsze ustaw zegar na 150 minut i zrób

Hej, u mnie ok. Próbny na arslege też 107 :) Przewagą arslege jest forma - łatwodostępne, niekłopotliwe. Nie jest supernowoczesne, ale wg mnie daje radę. Zgadzam się jednak z tym, że sformułowanie pytań jest zdecydowanie lepsze u Stepaniuka, trzeba wiedzieć, żeby odpowiedzieć. W testach arslege czasami wystarczy wyeliminować 2 złe odpowiedzi, które już na pierwszy rzut oka odpadają :)

ps. Prawomaniaku, przyznam, że tęskniłam ;) Długo się nie ujawniałeś i już się bałam, że odszedłeś :)

Przerabiacie pytania z zeszłych lat? Z tego co sprawdzałam to w tamtym roku sporo pytań się powtórzyło więc chyba warto macie jakieś zdanie na ten temat?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót