Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Prawilnanna napisał:
Może i nie dokońca, ale pozwala innemu zaoszczędzić czasu, bo sporządzanie własnych dokładnych notatek bardzo długo zajmuje.

Uczyłam się również z dodatkowych na radcowską, bo panikowałam, że nie dostanę się do KSSIP :)

I co? Zrezygnowalas z radcowskiej?

Czesc Wszystkim :) i ja w tym roku startuje na aplikacje radcowską, studia skończone daawno :) wiec zabieram sie do nauki bo praca 8h/9h i przygotowanie sie do tego egz. to koszmar :(

Prawilnanna napisał:
Hej,

w zeszłym roku również szukałam porad jak się uczyć do wstępnego, więc stwierdziłam, że w tym roku podzielę się moimi odczuciami.
Ja tak na prawdę naukę zaczęłam od kwietnia, ale tylko dlatego, że startowałam również na wstępny sędziowski. W sumie nie słuchałam porad dot. testów i pierwsze co to zabrałam się za czytanie ustaw/kodeksów i sporządzanie własnych notatek. Jest to wyczerpujące zadanie, bo napisałam z ok 650/700 stron a4. Ale było warto, bo później już tylko z notatek zakuwałam nie tracąc czas na ponowne czytanie wszystkich przepisów.
Na sam koniec rozwiązałam Stepaniuka no i dostałam się na radcowską (120+pkt) i na sędziowską (130+ pkt). Zatem moim zdaniem grunt to ustawy, a testy to ew na samym samym końcu.

W ramach porządków wiosennych, z chęcią pozbędę się notatek - każdy kodeks/ustawa ma strony tytułowe etc. Także, zapraszam na priv jeżeli ktoś chce nabyć. Oczywiście mam rozpiskę co się z nich zawiera
Koleżanka ma też dostępnego Stepaniuka i Heliosz 2018 :)
Czesc :) z jakich ustaw sie uczylas na sedziowska ? Rozwazam prokuratorską no i radcowska :)

gosia999 napisał:
Czesc Wszystkim :) i ja w tym roku startuje na aplikacje radcowską, studia skończone daawno :) wiec zabieram sie do nauki bo praca 8h/9h i przygotowanie sie do tego egz. to koszmar :(
Po kilkumiesięcznej nauce na aplikacji, stwierdzam że egzamin wstępny to naprawdę małe miki.

marcelo80 napisał:
Po kilkumiesięcznej nauce na aplikacji, stwierdzam że egzamin wstępny to naprawdę małe miki.

Naprawde ? Wez mnie nie zalamuj ja do tego nie umiem sie zmobilizowac na tyle zeby siedziec nad tym regularnie po pracy po 4h :( trzeba bylo isc od razu po studiach, czlowiek młodszy, wypoczęty, zmobilizowany a teraz...yh ale sprobuje w sumie raz juz zdawalam 2 lata temu uczylam sie z testow arslege koniec koncem zabrakło 3 pkt

Andromen napisał:
Ja w tym roku startowałem zarówno na radcowską, jak i na ogólną. Z pierwszej otrzymałem 134 punkty, a z drugiej 130 pkt. Nie piszę tego, żeby się*pochwalić ale pokazać mój sposób nauki, bo może komuś też pomoże :)

Otóż siadałem do ustaw (od maja) i skrupulatnie notowałem najważniejsze rzeczy z każdego przepisu (wyszło coś*między 500-700 stron a4), a następnie to kułem na pamięć, aby na koniec przeczytać Heliosz i już tylko lecieć z testami Stepaniuka. Moim zdaniem to najskuteczniejsza metoda :)

Jak ktoś*potrzebuje notatek, to mogę je sprzedać. Tylko proszę wtedy o informację na privie. Tam też udziele wszystkich informacji z czego są dokładnie, itd.

Czy posiadasz jeszcze te notatki?

Witam się i ja :) w tym roku startuję na aplikacje adwokacką ... pierwsze podejście ...

Witam wszystkich :) ja już rozpoczęłam naukę, wolę teraz na spokojnie niż panikować w lipcu/sierpniu, że trzeba było wcześniej zacząć. Na razie za mną kilkanaście ustaw, potem testy Stepaniuka. Zastanawiam się nad kursem przygotowującym, macie jakieś spostrzeżenia w tym temacie?

Ja na razie utknęłam na Konstytucji. Staram się powoli już coś robić ale wychodzi to marnie. Mam wykupione testy arslege i planuje kupić jeszcze Stepaniuka. Planuję po razie - no max dwa (w co wątpię) przeczytać ustawy zaznaczając najważniejsze terminy - a potem tylko testy i powrót do notatek. Czasu na naukę mam bardzo mało więc głównie nastawiam się na testy. Jak macie jakieś sugestie to piszcie - chętnie skorzystam :-) Aaaa no i napiszcie od czego zaczynacie naukę?

Zaczęłam od Konstytucji oraz lżejszych ustaw - np. prawa konsumenta. Plus te ustawy, których nie było w ubiegłym roku (o Prokuratorii Generalnej, Krajowej Radzie Sądownictwa, postępowanie przed TK itp.). Pocieszające, że wprawdzie jest więcej aktów prawnych niż w latach poprzednich, ale odpadły takie kobyły jak zamówienia publiczne, czy ochrona środowiska. Podchodzę pierwszy raz, więc ciężko mi dawać dobre rady co do skutecznej strategii nauki.

Cześć :)
Ja też zaczęłam już naukę. Jestem w połowie KC. Mój system to czytanie ustawy i robienie notatek + powtórki z Heliosza a następnie arslege i Stepaniuk. Martwi mnie fakt, że zajmuje mi to sporo czasu.
Obecnie uczę się jedynie po pracy (pracuje codziennie od 8-16), w tym miesiącu skończyłam też pisać magisterkę więc może w maju będzie lepiej :)

magpe napisał:
Cześć :)
Ja też zaczęłam już naukę. Jestem w połowie KC. Mój system to czytanie ustawy i robienie notatek + powtórki z Heliosza a następnie arslege i Stepaniuk. Martwi mnie fakt, że zajmuje mi to sporo czasu.
Obecnie uczę się jedynie po pracy (pracuje codziennie od 8-16), w tym miesiącu skończyłam też pisać magisterkę więc może w maju będzie lepiej :)

U mnie to samo, jestem na zobowiązaniach, czytam i robie testy ale w tym tempie tak jak mi to idzie to ja do stycznia nie zdaze ;)

Bądźmy szczerzy, egzamin wstępny na apke adwokacko-radcowską to banał. Połowa zdaje za pierwszym podejściem :) nie ma się czym stresować :cool:

w tym roku było 50 procent w poprzednich ok 37-42 i tak mi się wydaje że w tym roku może być trudny

Również uważam że w tym roku może być dużo trudniejszy. Ja kończę karne i administracyjne, ale zamierzam jeszcze przez ten miesiąc ćwiczyć testy i notatki z tych dziedzin żeby poukładać sobie to wszystko. Bardzo mi ciężko bo mam małe dziecko nauka tylko po 22 i czasem podczas popołudniowej drzemki o ile obiad ugotowany posprzątane i doglądnięte starsze dziecko. Szukam motywacji, mamy a wy jak z nauką sobie radzicie? często zasypiam nad materiałem, jak skutecznie się przygotowac

Ja również uczę się jedynie wieczorami i też często nie mam siły, ciężko mi zebrać myśli... W tygodniu pracuje. Weekendy mam zajęte bo studiuje jeszcze drugi kierunek.
Po obronie pewnie będę zmuszona zrezygnować z pracy czego bardzo nie chcę ponieważ mam fajną prace w zawodzie.:(

I jak sprawdza się u was system notatek? :)

u mnie się sprawdza ale ja notuję tylko to z czym mam generalnie jakiś problem w zapamiętaniu a Wy? ciężko nad tym materiałem zapanować uporządkować wpaść w odpowiedni rytm

Notatki z najistotniejszych rzeczy. 'Kreślę' też po Heliosz, ale jak sama notuję to znacznie więcej zapamiętuję. W nd będę od rana się uczyć, bo przez długi weekend raczej odpuszczę. Zapisałam się na kurs przygotowawczy, chociaż nie wiedziałam czy warto, ale już po fakcie:cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót