Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wolicie robić testy z Ars Lege czy ze Stepaniuka? Ja mam wrażenie, że niektóre pytania na Ars Lege są zbyt łatwe i niestety często się powtarzają..

m.charlotte napisał:
Wolicie robić testy z Ars Lege czy ze Stepaniuka? Ja mam wrażenie, że niektóre pytania na Ars Lege są zbyt łatwe i niestety często się powtarzają..

Ja wolę Stepaniuka...też zauważyłam że na Arslege pytania się powtarzają. Chociaż jakbym miała więcej czasu to robiłabym Arslege a potem powtórka ze Stepaniuka...ze względu na to że do egzaminu zostało bardzo mało czasu to robię testy Stepaniuka bo jest ich mniej no i forma zadawania pytań podobna do wstępnego na aplikację.

Sordna napisał:
Hej wszystkim

Ja przystepywalam 2 razy w 2014 i 2015 i zawsze cos sie dzialo przed egzaminami co powodowalo ze nie bylam w stanie sie uczyc.
Potem odpuscilam zaszlam w ciaze urodzilam i w tym roku przystepuje... moja corka ma rok i wychowuje ja sama wiec tez jest mi trudno to pogodzic:(
Robie tylko testy ze stefaniuka bo wole papierowa wersje... moze do ars lege usiade pozniej
Poki co przerobilam tylko konstytucje i kro :D no i siedze nad cywilnym

Czy mozecie mi napisac jakie kodeksy czytacie tylko czesci ogolne? I jakie ustawy?
Tyle tych postow ze sie nie przekopie

Boje sie ze w tym roku dowala nam pytaniami o SN KRS i TK ze wzgledu na sytuacje w kraju.

Bede wdzieczna za jakiekolwiek rady i wskazowki aby miec nadzieje ze wyrobie sie w te 6 tygodni

Pozdrawiam!

Mój plan jest taki że robię testy ze Stepaniuka z 25 ustaw, które sobie wybrałam (decydująca była ilość pytań z danej ustawy w latach poprzednich). Robię 9 kodeksów, Konstytucję, ustawy "nowe", i kilka krótkich ustaw. Założenie ogólnie jest takie że powinnam się dostać po przerobieniu tych wybranych ustaw :grin: uwzględniają oczywiście błędy.
P.S. Wychodzi mi że dziennie muszę przerobić ok. 200 pytań testowych - więc całkiem do ugryzienia, chociaż i tak mam z tym problem, bo w grę wchodzi tak naprawdę tylko czas po 22.00 jak dzieciaki pójdą spać....no ale nie poddajemy się!!! :-)

Ostatnia edycja:
Mój plan
1. Wszystkie kodeksy łącznie z konstytucją
2. PPSA
3. Radcowie/adwokaci
4. Traktaty z Heliosz
5. Gmina/powiat/województwo
6. 17 małych ustaw
W sumie wychodzi koło 35 na 54 mam nadzieję że to dobra droga....

Niestety nie wypowiem się o Ars Lege bo w ogóle tam nie zajrZalam, w głównej mierze dlatego ze nie znoszę czytać z kompa😅 Justyna, plan masz myśle świetny, ja sobie założyłam 30 stron dziennie a tyły mam takie ze w sobotę muszę zrobić ok 200 stron z kochanego Stepaniuka. Stas, plan bardzo rozsądny🙂

Stas1752 napisał:
Mój plan
1. Wszystkie kodeksy łącznie z konstytucją
2. PPSA
3. Radcowie/adwokaci
4. Traktaty z Heliosz
5. Gmina/powiat/województwo
6. 17 małych ustaw
W sumie wychodzi koło 35 na 54 mam nadzieję że to dobra droga....

Czym kierujesz się w doborze tych 17 małych ustaw?

p.s Chcialam pominąć traktaty..ale z tego co widze w statystykach pytania są z tego zakresu zawsze.

Wzięłam 10 tych nowych ( też tych co z w tym roku są a rok temu nie było) a reszta to wielkością :D - takie z których zgodnie ze statystykami co roku jest 1 pkt

Przykładowo
1. Księgi wieczyste Hipoteka
2. Zastaw rejestrowy
3. Własność lokali
4. Rpo
5. Wojewoda

Ja traktaty pominęłam....jeżeli jakimś cudem ogarnę zaplanowane minimum to COŚ MOŻE :D zerknę....nie leży mi ta cała unia :-) zamiast tego wzięłam 2 krótkie ustawy - wojewoda i administracja rządowa w województwie oraz stowarzyszenia - łącznie 51 pytań testowych w Stepaniuku. Z funkcjonowania UE 104 pytania. To i to za 2 pkt a pytań o połowę mniej.

Cześć. Jestem tu nowy. Co do nauki, to powiem szczerze, że jestem trochę w czarnej du**. Praktycznie zacząłem naukę w tym tygodniu. Czy jest ktoś w podobnej sytuacji, tzn. zaczynający od zera? Widzicie w tym jakieś szanse? Ja oczywiście patrzę na to dość optymistycznie, wyliczam sobie statystki uczenia się. Jednak czasem wpada takie zwątpienie- że to już mało czasu. Co prawda, mam taki komfort, że już do dnia egzaminu, mogę się uczyć praktycznie całymi dniami (weekendy często odpadają). No ale już też nie ma czasu na czytanie ustaw, a jedynie testy arslege, Stepaniuk i Heliosz.

Pegaz Z napisał:
Cześć. Jestem tu nowy. Co do nauki, to powiem szczerze, że jestem trochę w czarnej du**. Praktycznie zacząłem naukę w tym tygodniu. Czy jest ktoś w podobnej sytuacji, tzn. zaczynający od zera? Widzicie w tym jakieś szanse? Ja oczywiście patrzę na to dość optymistycznie, wyliczam sobie statystki uczenia się. Jednak czasem wpada takie zwątpienie- że to już mało czasu. Co prawda, mam taki komfort, że już do dnia egzaminu, mogę się uczyć praktycznie całymi dniami (weekendy często odpadają). No ale już też nie ma czasu na czytanie ustaw, a jedynie testy arslege, Stepaniuk i Heliosz.

Ja jestem też w czarnej ...:D i jeszcze mam dzieci :D hahaha spokojnie damy radę. Jak możesz cały dzień się uczyć to myślę że spokojnie dasz sobie radę....u mnie w grę wchodzi tylko czas po 22.00.

Pegaz Z napisał:

Co prawda nie zaczynam od zera, bo jakiś czas temu rozpoczełąm nauke, ale nie mam calych dni, z resztą chyba jak wiekszość tu obecnych - praca, rodzina..

Mi ostatnio wyszło 80% na arslege... i co? zatkało kakao?:cool:

Pegaz Z napisał:
Może wbije szpilę, ale cóż, zaryzykuje😋jeżeli możesz się uczyć przez cały miesiąc cały dzień to sytuacje masz idealna, wiec jak nie masz czasu na ustawy? Zamiast statystyk skupiłabym się na kodeksach.

PrawoManiak napisał:
Mi ostatnio wyszło 80% na arslege... i co? zatkało kakao?:cool:

z której ustawy???? ;)

bez żartów- no suuuper:cool:

Prawomaniaku, zdradzisz swoją strategię? Pierwszy raz podchodzisz do egz?

Ostatnia edycja:
Jest tam taka opcja ustawienia sobie testu z puli aktów normatywnych wymaganych na egzaminie:) można sobie nastawić ilość pytań do 150 maksymalnie:)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót