Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzięki za rady ;)
Ja chyba ograniczę się do testów Stepaniuka i Heliosz tak jak piszecie.

Ja zdecydowanie lubie na papierze. W poprzednich latach robiłam arslege i szybciej się męczyłam i do tego często bywałam rozkojarzona.
W Stepaniuku mogę przynajmniej coś tam podkreślać i zaznaczać kluczowe słowa.
Ogólnie wybrałam taktykę że czytam pytanie i od razu podkreślam prawidłową odpowiedź, potem zastanawiam się czy rozumiem dlaczego ta jest prawidłowa, podkreślam kluczowe informacje i potem na sam koniec porôwnuje te dwie błędne odpowiedzi na wyłapaniu tego haczyka.
Nie wiem czy to dobra taktyka na zapamiętywanie

Kupiłam jeszcze tą książkę Aplikacja Last minute - jesCze nie zdążyłam jej przejrzeć.
Ja mam nianię do mojego dziecka od 8-16 w dni robocze i wtedy wychodzę do biblioteki.

Mojej koleżanki mąż uczył się 3 tygodnie we wrześniu wieczorami i zdał.
Ale wydaje mi się że nie ma co się sugerować tym, każdy inaczej przyswaja wiedzę, ma inne warunki nauki i inaczej radzi sobie ze stresem ;) no i jest jeszcze te „szczęście” ;-)

Jak mi się nie uda to odpuszczam zupełnie, więc dla mnie to ostateczne starcie ;)
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sordna napisał:
Dzięki za rady ;)
Ja chyba ograniczę się do testów Stepaniuka i Heliosz tak jak piszecie.

Ja zdecydowanie lubie na papierze. W poprzednich latach robiłam arslege i szybciej się męczyłam i do tego często bywałam rozkojarzona.
W Stepaniuku mogę przynajmniej coś tam podkreślać i zaznaczać kluczowe słowa.
Ogólnie wybrałam taktykę że czytam pytanie i od razu podkreślam prawidłową odpowiedź, potem zastanawiam się czy rozumiem dlaczego ta jest prawidłowa, podkreślam kluczowe informacje i potem na sam koniec porôwnuje te dwie błędne odpowiedzi na wyłapaniu tego haczyka.
Nie wiem czy to dobra taktyka na zapamiętywanie

Kupiłam jeszcze tą książkę Aplikacja Last minute - jesCze nie zdążyłam jej przejrzeć.
Ja mam nianię do mojego dziecka od 8-16 w dni robocze i wtedy wychodzę do biblioteki.

Ja robię testy w Stepaniuku seriami po 50 pytań. Najpierw sama odpowiadam na pytania - nie patrzę czy dobrze zaznaczyłam czy nie...dopiero jak zrobię te 50 pytań sprawdzam odpowiedzi.....następnie robię kolejne 50 w ten sam sposób co pierwszą 50-tkę z tym że po sprawdzeniu odpowiedzi z drugiej serii rozwiązuję jeszcze raz 50 pytań z pierwszej serii i znowu sprawdzam odpowiedzi. Zapisuję pytania gdzie zrobiłam błąd i wracam do nich ale dopiero po przerobieniu 200 - wtedy zbiorczo robię wszystkie błędy z tych 200 pytań....

ustawa o prokuraturze prawo upadlosciowe restrukturyzacyjne spoldzielcze o uokik i traktaty UE. jaki macie na to petent? robicie odpuszczacie?

prokurature i ustrój sądów powszechnych zrobiłem dokładnie. Restrukturyzacje odpuściłem. Traktaty miałem przerobione dokładnie na studiach i tylko powtórzę skrypty ze studiów :)

Darvey napisał:
ustawa o prokuraturze prawo upadlosciowe restrukturyzacyjne spoldzielcze o uokik i traktaty UE. jaki macie na to petent? robicie odpuszczacie?

Jeżeli chodzi o mnie to traktaty odpuszczam (no chyba że wyrobie się z tym co sobie założyłam to na końcu się za nie wezmę), prawo upadłościowe,restrukturyzacyjne, spółdzielcze - odpuszczam, robię prokuraturę i ochronę konkurencji i konsumentów.Patent? Robić testy aż zapamiętasz dobrą odpowiedź:ok: testy robię ze Stepaniuka - nie ma ich jakoś dużo - prokuratura 89 pytań, a ochrona konkurencji i konsumentów 72 pytania.

Pastrami napisał:
Cześć,
skapitulowałem jeżeli chodzi o tego roczny egzamin, więc mam nowe materiały do sprzedania, które nakupowałem. Może komuś innemu się przyda:
1. Aplikacja radcowska. Testy Becka 2018 r.;
2. Aplikacja last minute 2018 Od.Nowa;
3.Aplikacja od ogółu do szczegółu Heliosz 2018;
4. Jeszcze kupiłem notatki od osoby, która je stworzyła i z nich się uczyła do wstępnego na sędziowską/prokuratorska - bardzo fajne te notatki (zawierają kodeksy, ustawy, itd - bardzo dużo tego), ale sprzedaje bo za rok znowu może coś się zmienić :(

:ooo:

Ja mam znajomego, któremu dwa tygodnie nauki wystarczyły. Ale to musimy brać pod uwagę, że każdy inaczej przyswaja wiedzę. Jednemu wystarczy chwila i już łapie, a inny musi poświęcić więcej czasu. Nie mniej jednak, wydaje mi się, że mamy jeszcze szanse na to aby całkiem nieźle się przygotować :)

Zostawiając sobie 2 tygodnie na przygotowanie się do egzaminu myślałabym tylko o tym, że nie zdążę i w żaden sposób nie zdołałabym skupić się na nauce. To nie dla mnie, ale nie wykluczam, że tzw. szczęściarzom się udaje. :)

jakoś w to nie wierze że ktoś się nauczy w dwa tygodnie

@e-azy -a dostałem całe szczęśliwe 102 pkt :).
@paprotka90 - w której grupie jesteś :)?

Ostatnia edycja:
To nie jest kwestia wiary, a bardziej tego ile komu potrzeba czasu do nauki oraz tego z jakiego poziomu ktoś startuje :D

Z tych dużych ustaw uczycie się od dechy do dechy? Czy jakiś system opracowujecie? Ja przy tych mniejszych widzę często skupisko pytań w konkretnych rozdziałach. Ale przy dużych to chyba nie ma co ryzykować :D

Mniejsze ustawy czytam w heliosz dwa razy :p duze ustawy od dechy do dechy. :)

Pegaz, całościowo przerabiam kodeksy, poza szczególna kk. Inne tez😁 w sumie to nie przeczytałam tylko jakichś 5 ustaw, gorzej ze niewiele z nich pamietam. Z innej beczki, dostałam już zawiadomienie i mam pytanie🙂 czy godz. 9.30 jest obowiązkowa w większych izbach, czy ktoś np z Kielc, Wałbrzycha („mniejszych” izb) tez ma przyjść wcześniej („ze względu na duża ilość osób dopuszczonych do egzaminu”). Pytam z ciekawości 😁

9:30? :D wow! Ja zdaję w Warszawie i póki co to nawet mi dokumentów nie zweryfikowali. A co dopiero już konkretna godzina :D Ale się już nie śmieję, bo nie wiem co to u mnie będzie.

Do mnie rok temu nie doszło zawiadomienie o egzaminie, dzień przed dzwoniłam do Izby :D Na szczęście zawiniła tylko Poczta Polska i egzamin normalnie pisałam

ps. Czy ma ktoś do sprzedania aktualnego Stepaniuka w oryginale?

Pegaz Z napisał:
9:30? :D wow! Ja zdaję w Warszawie i póki co to nawet mi dokumentów nie zweryfikowali. A co dopiero już konkretna godzina :D Ale się już nie śmieję, bo nie wiem co to u mnie będzie.

Ja również w Warszawie i na razie cisza :-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót