Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Stas1752, czy robiłeś z KK cz. szczególną? Z tego co widzę, rzadko się pojawia na egzaminie.

KK szczególnej nie ruszam. Wiem, że warto przejrzeć testy z lat poprzednich ale nie boicie się nowelizacji? od 2011 roku np bardzo zmieniło się kk, kpk, ostatnio 2017 kpa, dużo zmian samorządy, sądownictwo powszechne, prawo autorskie, no nie wiem...

Ja przeglądam te testy mając już w jakimś stopniu wiedzę więc nie jest ciężko zorientować że coś się zmieniło więc o tyle łatwiej a jeżeli chodzi o kk cześć szczególną to robię ja w zakresie ( ale nie jakoś z wielkim zapałem) co na wniosek, co z oskarżenia prywatnego, przygotowanie karalne do...

Nie zaglądam do szczególnej z kk. Alexandra - masz racje jeżeli chodzi o test z 2011,bardzo dużo sie zmieniło. Ja zrobiłam testy z 2014, 2015 i 2017 i wszystkie zdałam. Nastawiłam się już, ze co ma być to będzie 🙂 nie zdam, świat się nie skończy, prace mam dobra. Ale nie ukrywam ze będzie ciężko mi z drugiej strony znieść porażkę, bo wiele czasu na to poświęciłam, życie prywatne tez na tym trochę ucierpiało. Najłatwiej jest jednak od razu po studiach zdawać, potem każdy ma już inne obowiązki, praca, rodzina, nauka. Takie moje niedzielne przemyslenia🙂

Jak Was czytam to uświadamiam sobie, że jestem daleko za Wami...

a najgorzej u mnie z powtórkami, bo nie ma na nie czasu i np tak jak dwa tygodnie temu robiłam Konstytucje to dzis robiąc z niej testy polowy nie pamietam...

i jak widzę, że komuś tam został np kpk ksh itp to zastanawiam się co ja tu jeszczę robię :(

Ola uwierz mi ze mam identycznie wczoraj powtarzałam konstytucję która robiłam miesiąc temu połowy nie pamiętałam... I tego się boję najbardziej - że na egzaminie coś będzie dzwoniło ale nie wiadomo w którym kościele....

e-azy bratnie dusze chyba jesteśmy :) popieram niedzielne przemyślenia i gratuluje tych wyników bo ja jak na razie z próbnych nic nie zdałam :confused: a kodeksy udało Ci się wszystkie jakoś w miarę ogarnąć? i co sadzisz o tych państwowych egz z lat poprzednich?

ja też.....przeraża mnie to, chyba nie potrafię efektywnie się uczyć :(

Ola, Stas - dziewczyny pewnie na nic moje marne pocieszenie, ale mam podobnie jeżeli chodzi o powtórki. Alexandra dziekuje😊 jak to mówią, „jedna jaskółka...”, a w moim przypadku trzy wiosny nie czynią 😅 gruntownie musze przerobić raz jeszcze KSH, ale tez kpc. Testy robiłam z myślą - coś już ogarnęłam, wiec spróbuje. Jeżeli chodzi o egzaminy, to nie wypowiem się ponieważ zdaje pierwszy raz 😬 mam nadzieje, ze dobrze zrozumiałam ze chodzi o egzaminy

dokładnie tak e-azy! ok, a jak zabierasz się do tego np żeby powtórzyć kpc a nie uczyć się od nowa.... ja kpc jeszcze nie skończyłam ale chcę powtórzyć coś z kpk nie wiem od czego zacząć żeby nie tracić czasu na wszystko :(

Moze Heliosz i pytania z ostatnich lat? W sumie uświadomiłaś mi, ze tak naprawdę nie ma już za bardzo czasu na powtórkę kodeksowych cegieł. Róbmy ile możemy, a potem odpoczywajmy. Taka moja zasada. W tygodniu na nogach jestem od 5/tej rano i po pracy sił mi starcza na ogarnięcie kilku kartek tekstu, także zostają tylko weekendy. Zabieram się jeszcze do nauki, a potem relax😁

ja chyba daruję sobie kodeksy i jednak będę jechała dalej Helioszem, co do testów robię od miesiąca stepaniuka po każdej przerobionej części materiału i generalnie na stepaniuku skupiam się najbardziej. Co do ars lege - nawet nie byłam na tej stronie.

dobre rady dziewczyny :) ja zakupiłam niedawno "aplikacje last minute" i bardziej ta publikacja do mnie przemawia niż Heliosz żałuje że nie kupiłam wcześniej, ale pisana jest małym druczkiem i nie zdążę jej ogarnąć przed egzaminem tzn przeczytać więc zerknę co najważniejsze mam tyle czasu co ty e-azy siadam dopiero po 22 i coś robię.

Polecam Heliosza dziewczęta:) uczę się z niego tych mniejszych ustaw :) typu prawo konsumanta czy weksle:) swoją drogą widzę, że apka będzie mocno sfeminizowana..;)

Ja też nie przerobiłam wszystkiego, póki co zrobiłam 18 mniejszych ustaw a z większych to KC, KPC (bez egzekucji), Konsutytucję i KPA, obecnie kończę KK. Na arslege mam przerobionych 10 tys pytań, na pewno nie przerobię wszystkiego, nawet nie miałam takiego zamiaru na samym początku. Wybrałam ustawy, które muszę przerobić a resztę jak czas pozwoli. Teraz dokończę kodeksy KP, KPK, KSH i to na co starczy czasu do 20.09. a po 20.09 planuję powtórkę z Heliosz i Stepaniukiem :(. A co do tej książki "aplikacja last minute" rzeczywiście jest dobra, hmm może warto kupić? :D Tylko czy nie za późno...

Ostatnia edycja:
Powiem Wam tak dziewczyny i chłopaki, ja rok temu podchodziłam, za naukę wzięłam się za późno, ledwo przerobiłam kodeksy - w dodatku nie wszystkie. Kupno domu, przeprowadzka, remont i egzamin.. no cóż, nie mój rok... Zabrakło mi w sumie niewiele. Jak usiadłam i zobaczyłam pytania z KC,KPC,KK... im dalej szłam, tym bardziej żałowałam, ze nie przeczytałam Heliosz ze 3 razy od deski do deski, poza tym patrząc na pytania z większości materiału, który zrobiłam myślałam sobie: to wiem... o to było, a to kojarzę... to też było, mimo że nie zdałam, większość rzeczy które przerobiłam udzieliłam właściwej odpowiedzi :) Także myślę, że każdy tak ma, że nie pamięta wielu rzeczy itd. Przychodzi stres, który w moim przypadku bardzo pobudza mój mózg i nagle wiem rzeczy, których nie pamiętam po wyjściu... więc mam nadzieję, że damy radę! :) Ale powtórka parę dni przed na pewno się przyda każdemu.

Ostatnia edycja:
hahaha :???: dzięki! Tak wysoko nie mierzę, wystarczy 100 i będę zadowolona :D hahaha najgorzej mieć 98,99... nawet nie chce myśleć co Ci ludzie czuli :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót