Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Stas1752 zdałaś ?

Ps gdzie są te wyniki z Opola ? Wchodzę na oirp i nic nie widze

Ostatnia edycja:
Ale mi chodzi o zebranie wszystkiego razem, a nie po kilka odpowiedzi rozrzuconych. Kto jeszcze pamieta pytanie, ktorego do tej pory nie bylo na forum? Potem wszystkie zbiore i moze uda sie policzyc punkty, bo nie wytrzymam do wynikow

ja obstawiam że na adwokackiej bedzie zdawalność gdzieś 47-48% a na radcowskiej 45%

- Posiedzenie przy drzwiach zamkniętych - pytanie o ogłoszenie wyroku
- odbycie posiedzenia lub jego części przy drzwiach zamkniętych, gdy mogą być ujawnione okoliczności stanowiące tajemnicę jej przedsiębiorstwa - Sąd zarządza na wniosek strony

Pamietam, ze bylo pytanie o uzyczenie, czy można oddac do uzytku rzecz bez zgody wlasciciela. Ktos pamieta jaka odpowiedz powinna byc?

712 kc - Bez zgody użyczającego biorący nie może oddać rzeczy użyczonej osobie trzeciej do używania.

O trwałej niezdolności do pracy orzeka ORA ale kto wykonuje karę dyscyplinarna ORA czy dziekan ? 🙈

W Powiatowym było 30 dni od otrzymania uchwały przed organ nadzoru przynajmniej tak mi się wydaje
Samorząd województwa organem nie jest marszałek województwa
A z gminnego jakie było pytanie ?

Pamięta ktoś pytanie o radców?

Mi przypomina się jeszcze pytanie, kto i w jakiej procedurze czegoś tam dokonuje (chodzi o pierwsze pytanie z traktatów, jednak nie wiem, o co dokładnie, bo niestety obiło mi się ono tylko na arslege o oczy), członkowie parlamentu na jak długo są powoływani, pytanie ilu członków z każdego państwa członkowskiego (pytania z traktatów),

kto nie może być w radzie nadzorczej spółdzielni, kto jest organem samorządu terytorialnego, kto moze postanowić o przeniesieniu sędziego do czasowego wykonywania obowiązków w innym sądzie, do czego nie ma zastosowania restrukturyzacyjne, upadłościowe. Czyjej opinii zasięga się przy orzekaniu kary dla adwokata?

Co było jeszcze z prawa pracy oprócz umowy na okres próbny i dnia, na kiedy przypada koniec terminu (piątek, sobota, niedziela)?
I z prawa przedsiębiorców oprócz pytania o spółkę cywilną oraz o to, kto prowadzi książkę kontroli?

Nie pamiętam też kompletnie, o co pytali z powiatu.

Niestety u mnie liczy się każdy punkt, a już 4 odpowiedzi poprawiłam na błędne... :(

Ostatnia edycja:
moniag89 napisał:
W Powiatowym było 30 dni od otrzymania uchwały przed organ nadzoru przynajmniej tak mi się wydaje
Samorząd województwa organem nie jest marszałek województwa
A z gminnego jakie było pytanie ?

Z gminnego było pytanie, jak często zbiera się rada gminy.

Ostatnia edycja:
Przedsiębiorca prowadzi książkę kontroli a jak jest z tą spółka cywilna ?

A to co najmniej raz na kwartał to było akurat proste

pys napisał:
Pamięta ktoś pytanie o radców?

Mi przypomina się jeszcze pytanie, kto i w jakiej procedurze czegoś tam dokonuje, członkowie parlamentu na jak długo są powoływani, pytanie ilu członków z każdego państwa członkowskiego (pytania z traktatów),

kto nie może być w radzie nadzorczej spółdzielni, kto jest organem samorządu terytorialnego, kto moze postanowić o przeniesieniu sędziego do czasowego wykonywania obowiązków w innym sądzie, do czego nie ma zastosowania restrukturyzacyjne, upadłościowe. Czyjej opinii zasięga się przy orzekaniu kary dla adwokata?

Co było jeszcze z prawa pracy oprócz umowy na okres próbny i dnia, na kiedy przypada koniec terminu (piątek, sobota, niedziela)?
I z prawa przedsiębiorców oprócz pytania o spółkę cywilną oraz o to, kto prowadzi książkę kontroli?

Nie pamiętam też kompletnie, o co pytali z powiatu.

Niestety u mnie liczy się każdy punkt, a już 4 odpowiedzi poprawiłam na błędne... :(
Reprezentacja obywateli ma charakter degresywnie proporcjonalny, z minimalnym progiem 6 członków na Państwo Członkowskie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót