Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nutri napisał:
Mam rozumieć, że przy powtarzaniu mogę trochę mniej uwagi poświęcić zobowiązaniom, postępowaniom odrębnym i S.A.?
Został tydzień i panikuję, nie wiem, za co się brać. :what:

W mojej ocenie zobowiązania są ważne, jest z nich najwięcej pytań w kc. Mniej skup się na rzeczówce. Zobacz sobie na wykaz poprawnych odpowiedzi z testów egzaminacyjnych lat poprzednich i będziesz wiedziała z czego jest najwięcej pytań i co warto powtórzyć:)

Eleganteee napisał:
W mojej ocenie zobowiązania są ważne, jest z nich najwięcej pytań w kc. Mniej skup się na rzeczówce. Zobacz sobie na wykaz poprawnych odpowiedzi z testów egzaminacyjnych lat poprzednich i będziesz wiedziała z czego jest najwięcej pytań i co warto powtórzyć:)

Dzięki. :)

aglo_ napisał:
a jak wygląda sprawa ze strony organizacyjnej? W zawiadomieniu jest informacja, ze nie zapewniają miejsca przechowania telefonów itp. wiecie czy będzie tam jakaś szatnia, gdzie będzie można zostawić np. torebkę? czy lepiej nic nie brać ;)

Przyłączam się do pytania - jak to wygląda organizacyjnie? Ktoś coś wie?

Eleganteee napisał:

W dwóch poprzednich latach faktycznie pytania z KSH nie wyglądają na straszne. Oby to samo powtórzyło się i w tym roku. :o

Wydaje mi się, że w przypadku Warszawy nie będzie problemu z przechowaniem rzeczy. W budynku, w którym zdajemy, musi być szatnia.

Są wyniki testów próbnych z ArsLege - 40% zdawalność na komorniczą ;)
Jeśli chodzi o przechowanie dla zdających z obszaru właściwości Izb w Lublinie i w Łodzi - podobno ma być pudełko na przechowanie telefonów.

Witam wszystkich:) Orientuje sie ktos w jakim czasie od egzaminu bedziemy znali liste osob, ktore sie dostaly?

jedrus90 napisał:
Witam wszystkich:) Orientuje sie ktos w jakim czasie od egzaminu bedziemy znali liste osob, ktore sie dostaly?
Jeśli pytasz o to po jakim czasie będą wyniki egzaminu - niezwłocznie (w praktyce 2-3 dni po egzaminie)
Jeśli o listę osób, które zostały dopuszczone do egzaminu konkursowego - chyba nie będzie takowej ;)

Czasami wyniki są już poXnym wieczorem tego samego dnia(ok godz. 23.00) wywieszone w siedzibie izby komorniczej, ale często wyniki są też dopiero w poniedziałek rano na stronie internetowej izby.:tuptup:

Myslalem ze sie czeka z 2 tygodnie, a tu tak szybciutko:) mam tez takie glupie pytanie;p jest jakas tabelka gdzie sie wpisuje odpowiedzi czy zaznacza sie? Czy oprocz dlugopisu i dokumentu tozsamosci warto miec cos jeszcze? Slyszalem niektorzy biora olowki dlatego pytam o ta tabelke:) Arkusze sa zaplombowane?

Kharon napisał:
Są wyniki testów próbnych z ArsLege - 40% zdawalność na komorniczą ;)
Jeśli chodzi o przechowanie dla zdających z obszaru właściwości Izb w Lublinie i w Łodzi - podobno ma być pudełko na przechowanie telefonów.

No i jak to sie ma do średniej zdawalnosci na komornicza która wynosi 75%?! Ufff mi ulżyło;))

75% było w zeszłym roku, gdzie nie było z 10-15 dodatkowych ustaw i trzeba było uzyskać co najmniej 90 punktów. W tym roku mamy trudniej, myślę, że nie ma co patrzeć na zeszły rok...Wydaje mi się, że w tym roku będzie ciężko... Właściwie to egzamin na aplikacje komorniczą prawie wyrównuje się z egzaminem na aplikacje radcowską/adwokacką.

Czaplinka napisał:
75% było w zeszłym roku, gdzie nie było z 10-15 dodatkowych ustaw i trzeba było uzyskać co najmniej 90 punktów. W tym roku mamy trudniej, myślę, że nie ma co patrzeć na zeszły rok...Wydaje mi się, że w tym roku będzie ciężko... Właściwie to egzamin na aplikacje komorniczą prawie wyrównuje się z egzaminem na aplikacje radcowską/adwokacką.

W zeszłym roku obowiązywał próg 100 punktów.
Jeżeli chodzi o dodatkowe ustawy to jest mały odsetek pytan, na egzaminie na aplikacje adwokacka jest zawsze ok. 50 ustaw ale pytania są w znaczącej ilości z kodeksów.

W teście arslege wrześniowym było 126 pytan z kodeksów.

niby w 2012 i 2013 r ok. 80 pytań to było kpc i kc ale jak spojrzałam na rok 2010 i 2011 to z kpc i kc była zaledwie 60. Musimy o tym pamiętać, że teraz pytania układa nowa komisja ......mam nadzieję, że będzie dla nas dobrze

było 90 pktów ale nowelizacja weszła w życie przed egzaminem i próg wynosił 100 pkt

W zeszłym roku wykaz aktów prawnych pojawił się po raz pierwszy a i tak większość pytań opierała się na tzw. pewniakach. Wydaje mi się, że mimo dołożenia kilku ustaw, test będzie wygladać podobnie i nie ma sensu panikować. Oczywiście im więcej przerobionego materiału, tym spokojniejsza głowa już po egzaminie :)

Z tego co wiem wyniki w tamtym roku w Warszawie były już w nocy.

morisque napisał:
W zeszłym roku wykaz aktów prawnych pojawił się po raz pierwszy a i tak większość pytań opierała się na tzw. pewniakach. Wydaje mi się, że mimo dołożenia kilku ustaw, test będzie wygladać podobnie i nie ma sensu panikować. Oczywiście im więcej przerobionego materiału, tym spokojniejsza głowa już po egzaminie :)

Z tego co wiem wyniki w tamtym roku w Warszawie były już w nocy.

Specjalnie w Łodzi zostaje na drugi dzień :) liczę na wyniki w nocy.

Rok temu były w nocy w internecie, mam nadzieję, że teraz też tak będzie.

Powrót