Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Boże widzisz i nie grzmisz!?
@kaarolcia niestety nie mogę przeczytać wskazanego przez Ciebie artykułu bo taki nie istnieje...
Moja wypowiedź oczywiście dotyczyła fragmentu pogrubionego. Myślałem, że to jest jasne.
Apeluję o trochę pokory. Nie trzeba tutaj wskazywać żadnych orzeczeń, komentarzy itd.
Praktyka? 95% kancelarii źle księguję pieniądze. Tak właśnie wygląda praktyka...
P.S. Nie mów innym by czytali ustawy jak sama jesteś niedouczona!!!

kaarrolcia napisał:
Proszę mi podać chociaż jedno orzeczenie bądź komentarz napisany przez znawcę prawa egzekucyjnego ( nie aplikanta, bo i taki komentarz możemy znaleźć na rynku).

W domu mam tylko mój ulubiony komentarz autorstwa A. Marciniaka. Zacytuję:
"Zatrudnienie aplikanta powinno nastąpić na podstawie umowy o pracę, do której stosuje się przepisy KP. Zatrudnienie aplikanta na podstawie innej umowy (np. umowy zlecenia) jest niedopuszczalne (por. W. Santera, Stosunek pracy komornika po nowemu, PS 1988, nr 2, s. 53; R. Kuźnicki, Ustawa o komornikach o komornikach sądowych i egzekucji. Koszty egzekucji. Komentarz, Wrocław 1998, s. 43 i n.; Z. Knypl, Z. Merchel, J. Treder, Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji. Komentarz, Sopot 2004, s. 65). Umowa o pracę z aplikantem może być zawarta na czas aplikacji, która zgodnie z art. 30 ust. 1 trwa 2 lata."
A. Marciniak, Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji. Komentarz, Warszawa 2012, s. 172. Jest to komentarz do art. 29 ukse.

Powyższe jest powtórzone w komentarzu do art. 36 ukse, z tym, że obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę ciąży na komorniku również w przypadku zatrudnienia asesora.

Z identycznym stanowiskiem zetknąłem się w Nowej Currendzie, o czym pisał, jeśli dobrze pamiętam, Knypl. W tej chwili nie wskażę konkretnego numeru, bo nie mam NC w domu :)

Tych kilku aplikantów, których ja poznałem, było zatrudnionych na podstawie umowy o pracę (apelacja wrocławska).

Nie upieram się przy swoim, bo jeśli znacie aplikantów zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych (a właściwa Izba to akceptuje) to oczywiście wy macie rację, a nie ja.

Dragazes, dzięki za przytoczenie. Dobrze wiedzieć, jak już będzie "po wszystkim", to na pewno zainteresuje się tym tematem jako aplikant (mam nadzieje!).

mam pytanie: czy ktoś z Was podchodzi do egzaminu we Wrocławiu?

pistorius napisał:
Boże widzisz i nie grzmisz!?
@kaarolcia niestety nie mogę przeczytać wskazanego przez Ciebie artykułu bo taki nie istnieje...
Moja wypowiedź oczywiście dotyczyła fragmentu pogrubionego. Myślałem, że to jest jasne.
Apeluję o trochę pokory. Nie trzeba tutaj wskazywać żadnych orzeczeń, komentarzy itd.
Praktyka? 95% kancelarii źle księguję pieniądze. Tak właśnie wygląda praktyka...
P.S. Nie mów innym by czytali ustawy jak sama jesteś niedouczona!!!

Ciekawe skad wziąłeś te badania, ze 95% kancelarii źle księguje pieniadze. Czy naprawdę w uokse nie ma artykułu mówiącego o sposobie zatrudniania pracownikow w kancelarii komornika? Polecam po prostu przeczytać. Pracuje w kancelarii w izbie lubelskiej i jest to norma zatrudniańie na umowe zlecenie. Znam aplikantów z izby warszawskiej rownież pozatrudnianych na umowe zlecenie. Jeżeli piszesz mi, ze jestem niedouczona to wskaż mi artykuł ktory podważy moja teorię - to sama przyznam Ci rację- jestem pokorna ale w stosunku do ludzi, którzy potrafią udowodnić mi swoje racje merytorycznie w sposób kulturalny a nie stwierdzeniami - niedouczona, apeluje o pokorę. Takie epitety rzuca sie wtedy, kiedy nie ma sie merytorycznych argumentów.

Ja rowniez znam 2 aplikantow, ktorzy sa zatrudnieni na podstawie umowy zlecenie wiec nie uwazam tego za nic nadzwyczajnego. To jaka umowe sie dostanie zalezy od komornika i konkretnej kancelarii... Nie wiem co niektorzy maja na celu piszac wycinki z jakis przestarzalych komentarzow ze inne umowy niz o prace sa niedopuszczalne... Poza tym egzamin dopiero przed nami i niekoniecznie go wszyscy zdamy wiec nie wiem po co caly spor

Dragazes ma rację
Aplikacja to nie tylko ustawa o komornikach...
§2.1 i §2.2 rozporządzenia ministra sprawiedliwości z dnia 21 grudnia 2007r. w sprawie organizacji i przebiegu aplikacji komorniczej stanowi iż:
1. Aplikant odbywa praktykę u komornika wskazanego przez radę izby komorniczej.
2. Warunki odbywania praktyki przez aplikanta określa umowa o pracę zawarta z komornikiem.
W piśmiennictwie zgodnie przyjmuje się, że zatrudnienie aplikanta powinno nastąpić na podstawie umowy o pracę. Z tego co pamiętam to tylko w jednym komentarzu do ustawy o komornikach spotkałem się z krytyką tego stanowiska ( prawdopodobnie komentarz autorstwa Bieżuńskich ).
Powiem szczerze, że ja również nie spotkałem się z aplikantem zatrudnionym na podstawie umowy cywilnoprawnej ( nie wiem jak sytuacja wygląda w innych izbach komorniczych w mojej to nie miało miejsca ).

Po co zbedne komentarza w stylu "aplikacja to nie tylko ustawa o komornikach" Napisalem, ze znam 2 kolegow, ktorzy sa zatrudnieni na podstawie umowy zlecenie a nie ze znam ustawe i to wyczytalem...

dla niektórych z was mogą okazać się niezbędne ;)
nie ma się co denerwować, aplikacja trwa 2 lata i zdążysz poznać tę ustawę i inne dokładnie, poza tym literalne brzmienie przepisu to jedno, a jego wykładnia to drugie.
Zaznaczyłem iż nie mam wiedzy jak sytuacja wygląda w innych izbach komorniczych.

Pomijając zbędną dywagację, na trzy dni do egzaminu. Przyznam rację, że egzimny wstępne na komorniczą w ciągu roku, trzech zrównają się stopniem trudności a co za tym idzie zdawalności, do wyników z adwokacką i radcowską.

Spór rzeczywiście niepotrzebny na tym forum. Mam nadzieje, ze będziemy mogli go kontynuować po egzaminie jako aplikanci.

@kaarolcia napisz jeszcze raz, że pracujesz w kancelarii być może jest jeszcze ktoś na forum kto o tym nie wie.:D
Podstawa- wskazał ją Przemek i zepsuł całą zabawę...
Przypominam, że to TY jako pierwsza(czyniąc to kilkukrotnie i w dalszy ciągu) wskazałaś, żebym zajrzał/przeczytał ustawę. Sugerując mi, że nie mam racji.
Skoro tak mówisz to pewnie taki przepis jest. Ale dalej idę w zaparte, że przepis który wskazałaś w swojej poprzedniej wypowiedzi nie istnieje.
Bez odbioru.

Ostatnia edycja:
Myślał indyk o niedzieli... Jeszcze nic nie wiadomo, a tu już dyskusja, kto na podstawie jakiej umowy zostanie zatrudniony. :D

Rozumiem wiek, nerwy itp. ale o OGARNIĘCIE SIĘ proszę !

Z innej beczki, jak dokładnie przerabiacie egzekucję z nieruchomości? Nie mam jak sprawdzić z czego najwięcej pytań pada a przyznam, że niewiele z tego działu pamiętam i powtarzam co się da :/

ja codziennie obowiązkowo od tygodnia czytam zabezpieczenie i egzekucję. egzekucję raz od początku a raz od końca czytam ze zrozumieniem a nie na pamięć i u mnie to działa. Zabezpieczenie to podstawa - z tych kilku artykułów można ułożyć sporo pytań.

caesar_ napisał:
Z innej beczki, jak dokładnie przerabiacie egzekucję z nieruchomości? Nie mam jak sprawdzić z czego najwięcej pytań pada a przyznam, że niewiele z tego działu pamiętam i powtarzam co się da :/

Szczerze mówiąc sporo pamiętam, a zgodnie z moim planem powtórek dzisiaj właśnie przypada mi egzekucja i zabezpieczenie (kapeć + uoksie).
Mam już sieczkę w głowie od dawna. Mam nadzieję, że forma pytań a,b,c mnie uratuje. :what:

Odp. do karrolcia. Jeśli wszyscy komornicy wypełnią wymóg 3 letni to żaden "telefon" do izby nie pomoże. Zostaje się bez patrona. Co do kwestii zatrudnienia aplikanta na umowę o pracę to proponuję ponownie zapoznać się z przepisami odnośnie tego co oznacza "zatrudnienie" i " stosunek pracy".
P. S. Powodzenia wszystkim na egzaminie w sobotę :) !

nie wiem jak Wy, ale ja mam dzisiaj mega kryzys....praktycznie nic nie zrobiłam ...poza tym, że posprzątałam dom do perfekcji i wymieniłam anodę w bojlerze...porażka

pitut napisał:
Odp. do karrolcia. Jeśli wszyscy komornicy wypełnią wymóg 3 letni to żaden "telefon" do izby nie pomoże. Zostaje się bez patrona. Co do kwestii zatrudnienia aplikanta na umowę o pracę to proponuję ponownie zapoznać się z przepisami odnośnie tego co oznacza "zatrudnienie" i " stosunek pracy".
P. S. Powodzenia wszystkim na egzaminie w sobotę :) !

Nie spotkałam sie z taka sytuacja, zeby kto został bez patrona. A Ty znasz taka sytuacje?

Powrót