Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Już? Naprawdę? Poczekaj aż Ministerstwo opublikuje wykaz aktów prawnych. Osobiście polecam czytanie ustaw i testy na ArsLege.

A ja polecam testy na sprawniku dzięki temu, ze jest ich mniej masz szanse przerobić wszystkie. I nie omijaj żadnej ustawy.

Witam! Czy ktoś orientuje się ilu aplikantow pierwszorocznych będzie liczyła izba lubelska?

Niezle. Czy ktos miał problemy ze znalezieniem patrona?

Izba Gdańska - otrzymaliście uchwałę o wpisie na listę aplikantów?

Komornik Sądowy przy SR w ... zatrudni ...
Nasze forum to nie jest słup ogłoszeniowy.
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam pytanie. Czy teraz do wniosku o powołanie na asesora wystarczy zaświadczenie medycyny pracy ? Bo znajomego Izba wezwała o zaświadczenie psychologiczne a przecież teraz w ustawie mowa tylko o potwierdzeniu przez medycynę pracy.

Wezwali bo pracują tam ludzie którzy nie wiedzą że ustawa się zmieniła.

Witam! Do niedawna nie myślałem poważnie o aplikacji komorniczej, ale w związku z zamieszaniem dot. aplikacji ogólnej coraz poważniej zaczynam rozważać taki scenariusz. Mam zatem kilka pytań:
1. Podobno aplikacja odbywa się co 2 lata. Czy będzie w tym roku?
2. Zdałem egzamin, co dalej? Szukać patrona, sami przydzielą? Podobno trzeba odbyć pół roczą praktykę? Lepiej zrobić to przed czy po egzaminie ?
3. Jak wygląda aplikacja? Głównie bedą to zajęcia praktyczne? Czy też teoria w Izbie? Jeśli tak to trzeba być wpisanym na liste alpikantów? A skoro aplikacja rusza 1 stycznia to praktyke należy zrobić do tego czasu?
4. Nie mam znajomości w branży, mam szanse na zarabianie kasy na aplikacji?
5. Czy praktyka jest płatna ?

I1. Każdego roku a nie co 2 lata.
2. Szukać samemu. Z praktyką to bzdura.
3. Teoria na zajęciach, praktyka u patrona. Praktyka - jak wyżej.
4. Oczywiście.
5. Jak wyżej.

Reasumując, podchodzę do egzaminu na aplikację komorniczą, zdaję egzamin, znajduję patrona, zostaję wpisany na listę aplikantów i zaczynam aplikację. Brzmi ciekawie. Czy w praktyce występują zakłócenia tego procesu, czy też można liczyć, że tak to będzie wyglądało w rzeczywistości? Zaznaczam, że nie mam znajomości. Aplikacja trwa dwa lata?
ps. michupocichu dzięki za info.

I jeszcze jedno pytanie ( przepraszam za natręctwo). Na jaki zarobek może liczyć aplikant komorniczy? Pytam bo w przyszłym roku biorę ślub i muszę troszkę planować;) Czy zwykle jest to minimalna krajowa czy może coś więcej? Zaznaczam, że nie jestem z Warszawki czy z Krakowa, ale z niedużego miasta wojewódzkiego - Kielc (200 tys. mieszk.)

Cześć, mam pewien problem. Czy egzamin na aplikację trzeba pisać w izbie według miejsca zamieszkania? Według ogłoszenia MS (http://ms.gov.pl/pl/ogloszenia/news,6971,ogloszenie-o-egzaminie-konkursowym-na-aplikacje.html) podlegam pod izbę w Łodzi, jednak o wiele bliżej mam do Warszawy. Czy zatem mogę pisać egzamin w Warszawie?
I dalej - zakładając, że uda mi się zdać, to gdzie potem mogę się ubiegać o wpis na listę aplikantów? Muszę w Łodzi? Czy mogę w dowolnie w całym kraju?
Nie ogarniam :(

Powrót