Egzekucja alimentów

• Autor wątku Autor wątku astra98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra98

Użytkownik
Odpowiedzi
173
Witam,

Moja jeszcze żona złożyła wniosek o alimenty Sąd wniosek rozpatrzyła i dało 500 zł na dziecko ( zona chciała po 800zł ) ja między czasie złożyłem wniosek o rozwód ale " żona " poleciała szybko do komornika .... on nie czekając za długo ( nawet do czasu wezwania które mi wysłał ) zajął wynagrodzenie.

Kilka tygodniu później otrzymałem z Sądu Okręgowego pismo że zgodnie z art 178 kpc , art 445&2 kpc postępowanie zawiesić. Ale mimo to komornik dalej zabiera mi pieniądze z wynagrodzenia

I moje pytanie czy jego działania są zgodne z prawem ?

Żona alimentów od niego nie otrzymuje idą one na depozyt sądowy ?

LLawyer napisał:
Zgodne z prawem.

zgodnie z prawem bo co ? to tak jakby Sąd zawiesił wyrok a byłbyś w więzieniu , chcę złożyć skargę na czynności komornika bo uważam inaczej.
Proszę o doprecyzowanie dlaczego jest dobrze egzekwowany

Jeżeli coś jest zawieszone, to znaczy, że nie jest rozstrzygnięte. A jeśli coś nie jest rozstrzygnięte, to należy zastosować środki zapobiegawcze, w celu uniknięcia dalszej szkody (twoją słabą analogią, areszt tymczasowy na czas trwania postępowania karnego). Taki środek w egzekucji to depozyt. Jeżeli spór nie jest rozstrzygnięty, to nie wiadomo komu ile się należy, więc pieniądze nie powinny trafić do żadnej ze stron, dopóki nie zostanie wydane postanowienie. Dlatego zawieszenie nie wstrzymuje egzekucji i środki są dalej przekazywane do komornika, a ten przekazuje je na depozyt. Po otrzymaniu postanowienia od dowolnej ze stron, odpowiednio pieniądze podzieli.

astra98 napisał:
zgodnie z prawem bo co ? to tak jakby Sąd zawiesił wyrok a byłbyś w więzieniu , chcę złożyć skargę na czynności komornika bo uważam inaczej.
Proszę o doprecyzowanie dlaczego jest dobrze egzekwowany

To składaj, nawet 3 skargi - twój biznes.
Było pytanie, otrzymałeś odpowiedź.

Ostatnia edycja:
NieAndrzej napisał:
Jeżeli coś jest zawieszone, to znaczy, że nie jest rozstrzygnięte. A jeśli coś nie jest rozstrzygnięte, to należy zastosować środki zapobiegawcze, w celu uniknięcia dalszej szkody (twoją słabą analogią, areszt tymczasowy na czas trwania postępowania karnego). Taki środek w egzekucji to depozyt. Jeżeli spór nie jest rozstrzygnięty, to nie wiadomo komu ile się należy, więc pieniądze nie powinny trafić do żadnej ze stron, dopóki nie zostanie wydane postanowienie. Dlatego zawieszenie nie wstrzymuje egzekucji i środki są dalej przekazywane do komornika, a ten przekazuje je na depozyt. Po otrzymaniu postanowienia od dowolnej ze stron, odpowiednio pieniądze podzieli.

to jest wyczerpująca odpowiedz dziękuję

Żeby sprawa nie była za nudna są kolejne dziwne ruchy komornika , otrzymałem pismo że odwiesza on omyłkowo zawieszone postępowanie alimentacyjne ? na jakiej podstawie może on uchylać decyzję urzędowe Sądu. Następnie informuje mnie że uchyla zajęcie wynagrodzenia z listopada 2016 roku i decyzją Sądu z stycznia zajmuje wynagrodzenie od kwietnia w kwocie 1200zł postanowienie Sądu jest że alimenty są 700zł i postanowienie obowiązuje od sierpnia 2016 roku poprzednie zostało w całości uchylone.

Pytanie co z poprzednio zajętymi pieniędzmi ?
Czemu komornik zajmuje inne pieniądze niż w postanowieniu
Co moge z tym zrobić ? jedną skargę już złożyłem

astra98 napisał:
Pytanie co z poprzednio zajętymi pieniędzmi ?
Czemu komornik zajmuje inne pieniądze niż w postanowieniu
Co moge z tym zrobić ? jedną skargę już złożyłem

Przepisz treść postanowienia komornika lub wklej skan bo potoczne użycie przez Ciebie słowa "uchyla omyłkowo zawieszone postępowanie" może wywoływać różne skutki prawne...

guest_user napisał:
Przepisz treść postanowienia komornika lub wklej skan bo potoczne użycie przez Ciebie słowa "uchyla omyłkowo zawieszone postępowanie" może wywoływać różne skutki prawne...

w załączeniu oba pisma od komornika pierwsze o zawieszaniu i drugie o odwieszeniu , zakryłem dane wrażliwe.

I nasuwa się jeszcze jedno pytanie kto ma mi oddać nadpłacone pieniądze ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
astra98 napisał:
w załączeniu oba pisma od komornika pierwsze o zawieszaniu i drugie o odwieszeniu , zakryłem dane wrażliwe.

I nasuwa się jeszcze jedno pytanie kto ma mi oddać nadpłacone pieniądze ?

Nikt nie ma oddać - sprawa jest dalej zawieszona.

Mówiąc kolokwialnie: Komornik uchylił swoje postanowienie które było wydane bez sensu (powieliło to, co postanowił wcześniej Sąd - za komornika). Jedyne co można temu postanowieniu zarzucić to słabe (wręcz żadne) uzasadnienie. Nie ma to jednak jakiegokolwiek wpływu na istotę problemu.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Nikt nie ma oddać - sprawa jest dalej zawieszona.

Mówiąc kolokwialnie: Komornik uchylił swoje postanowienie które było wydane bez sensu (powieliło to, co postanowił wcześniej Sąd - za komornika). Jedyne co można temu postanowieniu zarzucić to słabe (wręcz żadne) uzasadnienie. Nie ma to jednak jakiegokolwiek wpływu na istotę problemu.

A czemu nikt jak zajęcie wynagrodzenie jest prowadzone nie zgodnie z postanowienie Sądu który wydał wyroku o zabezpieczaniu w kocie 700zł a nie 1500zł jak zajmuje komornik z wynagrodzenia. Postanowienie jest ważne a właściwie w uzasadnieniu jest ze uchyla poprzednie postanowienie z sierpnia i obecne jest ważne od sierpnia 2016 roku czyli wstecz a od sierpnia do kwietnia 2017 roku komornik zajmował po 1500zł
To dlaczego mam płacić dwa razy tyle ?

Do którego dokładnie postanowienia odnosi się komornik przy nowym zajęciu wynagrodzenia, ile tych postanowień jest i jaka jest ich chronologia?

NieAndrzej napisał:
Do którego dokładnie postanowienia odnosi się komornik przy nowym zajęciu wynagrodzenia, ile tych postanowień jest i jaka jest ich chronologia?

Komornik działa na podstawie pierwszego i ostatniego postanowienia ??? gdzie drugie w całości uchyla pierwsze po 500zl na dziecko. Postanowień jest dwa pierwsze po 500zł/ dziecko drugie jest 700zł na dzieci

Wcześniej nie mówiłeś nic o drugim postanowieniu, co to za postanowienie? Na załączonych przez ciebie pismach nie ma nic o kwotach, jak komornik tę kwotę uzasadnia, za co ona jest?

NieAndrzej napisał:
Wcześniej nie mówiłeś nic o drugim postanowieniu, co to za postanowienie? Na załączonych przez ciebie pismach nie ma nic o kwotach, jak komornik tę kwotę uzasadnia, za co ona jest?

Poniżej pismo z Sądu o obniżeniu alimentów

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
i co uważacie ? złożyłem do Sądu skargę na czynności komornicze pod koniec kwietnia do dzisiaj nic w tej sprawie się nie wydarzyło , komornik dalej zabiera ok 2000zł ? Jak długo Sąd ma czasu na rozpatrzenie skargi ?

Pomożecie coś ?
Dodam że z nowych rzeczy dogadałem się z : żoną " ma zawiesić alimenty u komornika będę sam jej płacił , ale co z zaległymi alimentami względem tego co napisał komornik zaległych alimentów jest już 7000 zł ( Sąd wydał zabezpieczenia 3 m-sc wstecz )

Czy jak ona mi podpisze oświadczenie że dałem jej zaległą kasę to wystarczy ?

Pisałeś, że komornik potrąca 1200 zł, teraz że 1500 zł. Trudno się do tego odnieść, bo ciągle podnosisz kwoty. Nie wiadomo ile dokładnie co do grosza pobiera komornik, czy jest to zajęcie wynagrodzenia, czy ograniczone zajęcie umowy zlecenia, oraz na podstawie jakiego postanowienia jest realizowane. I nie chodzi tu o twoje spekulacje, tylko fakty.

Bo na pierwszy rzut oka wygląda to tak, że nie doręczyłeś tego drugiego postanowienia komornikowi, więc działa on cały czas na podstawie pierwszego, ale kto wie jak to jest przy twoich szczątkowych, zmieniających się z postu na post informacjach.

Sąd przynajmniej ma wgląd do twoich akt i nie musi słuchać twoich wersji wydarzeń, w odpowiedzi na skargę dostaniesz wyczerpującą odpowiedź, pod warunkiem, że ta skarga w ogóle miała sens i nie zawierała braków formalnych, bo jej treści również nie znamy.

Powrót