Egzekucja komornicza - co może zająć komornik

• Autor wątku Autor wątku traffic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

traffic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam
sprawa jest tego typu:

mieszkam razem z dziewczyną - mieszkanie należy do moich rodziców a my oboje jesteśmy tam zameldowani

Moja dziewczyna niestety jest obciążona wyrokiem sądowym z tytułu niewywiązania się z umowy telekomunikacyjnej - po prostu ma dług u operatora.

Kilka dni temu dostała pismo, że 30 kwietnia zostanie przeprowadzona egzekucja komornicza z ruchomości.

Moje pytanie : w jaki sposób komornik ustali co należy do niej ( de facto w zasadzie nic ), a co jest własnością moją i moich rodziców?
Mam w domu sporo elektroniki, wartościowych sprzętów i nie chciałbym wracając do domu dowiedzieć się, że położył na tym łapę komornik.

Czy lepiej odpuścić sobie dzień w pracy i być w domu razem z nią? Czy komornik będzie żądał jakichś wyjaśnień? Brał pod uwagę jakieś oświadczenia?

Proszę o poradę gdyż jestem w tym temacie zupełnie zielony.

Pozdrawiam

w jaki sposób komornik ustali co należy do niej ( de facto w zasadzie nic ), a co jest własnością moją i moich rodziców?
Komornik nie będzie ustalał, tylko zajmował.
Mam w domu sporo elektroniki, wartościowych sprzętów i nie chciałbym wracając do domu dowiedzieć się, że położył na tym łapę komornik
Dobrze napisałeś "Mam", niedługo możesz nie mieć.
Czy lepiej odpuścić sobie dzień w pracy i być w domu razem z nią?
Będziesz mógł Komornikowi zrobić kawkę :sad:
Brał pod uwagę jakieś oświadczenia?
Może, ale raczej będzie zajmował, może masz na coś rachunki imienne ?

Twoja narzeczona była u Komornika, rozmawiała z nim, lub z kimś z jego kancelarii ?

W zasadzie chyba tylko ostatnia część Twoich "odpowiedzi" jest pomocna, bo reszta to tylko ironia. Nie wiem - może lubisz polansować się na tym forum, może Cię to ekscytuje - nie mnie to osądzać. Ja tylko ponawiam prośbę o RZECZOWE odpowiedzi i pomoc w mojej sprawie.
Forumowi lanserzy niech świecą w innych postach.
Dotarło?

traffic napisał:
W zasadzie chyba tylko ostatnia część Twoich "odpowiedzi" jest pomocna, bo reszta to tylko ironia. Nie wiem - może lubisz polansować się na tym forum, może Cię to ekscytuje - nie mnie to osądzać. Ja tylko ponawiam prośbę o RZECZOWE odpowiedzi i pomoc w mojej sprawie.
Forumowi lanserzy niech świecą w innych postach.
Dotarło?
A do Ciebie dotarło, że długi się spłaca ??
Można udać się do wierzyciela, dogadać itp. Nie czekać do ostatniej chwili, bo co mi zrobią. Druga sprawa, można wpisać w "Szukaj" słowo "Komornik" i wszystko będziesz wiedział. Można też zobaczyć specjalny wątek który poświęcony jest http://forumprawne.org/prawo-cywilne/369-pytania-do-komornika.html
Ale po co, lepiej zadawać pytania a jak ktoś Ci odpowie nie po Twojej myśli, to głupio komentować. Odpowiedziałem Ci na wszystkie Twoje pytania RZECZOWO, nie wiem czego oczekujesz więcej. Komornik też człowiek i można z nim porozmawiać, nie czekać do ostatniej chwili. To napewno ułatwi sytuację niż zakładanie skarg i powództw przeciwegzekucyjnych. Komornik może zająć wszystko co jest w posiadani dłużnika, Ty jedynie posiadając faktury możesz udowodnić, że to nie należy do Dłużniczki, a jak się domyślam, nie posiadzasz na wszystkie rzeczy w domu Twoich rodziców faktur ?

Ostatnia edycja:
RZECZOWO odpowiedziałeś dopiero w tym poście. Poprzedni to tylko zbędna napina i lans. Niemniej dziękuję, za ten kolejny. Na szczęście na praktycznie cały sprzęt RTV i AGD posiadam faktury i rozumiem, że powinienem je przed tą egzekucją naszykować?

traffic napisał:
RZECZOWO odpowiedziałeś dopiero w tym poście. Poprzedni to tylko zbędna napina i lans. Niemniej dziękuję, za ten kolejny. Na szczęście na praktycznie cały sprzęt RTV i AGD posiadam faktury i rozumiem, że powinienem je przed tą egzekucją naszykować?
Ja się nie lansuje, bo nie mam przed kim, tu jest dziesiątki ludzi przy których jestem pikusiem jeśli chodzi o prawo. Chcę Ci zrozumiale i dobitnie wyjaśnić, że Komornik to jest ostateczność, że takie sprawy należy załatwiać wcześniej, jeśli jednak już dojdzie do Komornika, to rozmowa z nim może wiele pomóc. Oczywiście możesz przygotować faktury, tylko czy są imienne, czy potrafisz udowodnić, że są na Ciebie lub Twoich rodziców ? Nawet gdyby tak było, to Komornik jak się uprze, to i tak zajmie, wtedy możesz złożyć skargę na czynności Komornika. Komu Twoja dziewczyna spłaca dług, Komornikowi, czy Wierzycielowi ?

jak na razie to nie spłaca.....
pismo jest zatytułowane: Zarządzenie w trybie art. 814 KPC
w sprawie egzekucyjnej z wniosku wierzyciela: XXXXX
na podstawie tytułu wykonawczego.......
przeciwko dłużnikowi.......
Nadawcą jest Komornik sądowy przy Sądzie Rejonowym dla .....

i dalej:
Komornik Sądowy XXXXXX na podstawie art. 814 kpc zarządza:
w dniu XX-XX-XXXX
godz. 17.30
- przeszukanie mieszkania i schowków dłużnika
- zajęcie ruchomości
w razie potrzeby czynność odbędzie się z udziałem Policji i ślusarza co zwiększy koszty.....(traktuję to jako straszak ale z drugiej strony nie chcę cyrku na cały blok)

Co nam radzisz?
Nigdy z czymś takim nie miałem do czynienia.
Aha - jeśli chodzi o faktury to wszystkie są na firmę. Moja dziewczyna nie ma z nią nic wspólnego. To jakoś pomoże czy tak jak piszesz Komornik może zająć wszystko i dopiero później setki korespondencji i sprostowań mogę sobie wysyłać?

To jakoś pomoże czy tak jak piszesz Komornik może zająć wszystko i dopiero później setki korespondencji i sprostowań mogę sobie wysyłać?
Może, choć z tego co wiem, w większości sytuacji nie zajmie jeśli faktury są na firmę.
Co nam radzisz?
tak jak już pisałem wcześniej, udać się do Komornika, zobowiązać się do regularnych spłat, rozmowa nic nie kosztuje a Komornik nie pogryzie. Duże są to zaległości ? Twoja narzeczona musi pamiętać, że ten dług będzie tylko rósł, więc może zacząć spłacać, gdyż i tak tego nie uniknie.
Ewentualnie, może wymeldować narzeczoną, przy wizycie Komornika przedstawić, iż tu już nie mieszka, może to coś pomoże, jednak w tym ostatnim nie jestem pewien, poczekaj na odpowiedź bardziej obeznanej osoby z tematem.

na co masz rachunki zostaw w domu reszte wynies nie bedzie tlumaczenia.komornikowi kazdy mowi ze to nie jego i jak by wierzyl na slowo to odchodzil by z pustymi rekami.Fakt jak pisza inni lepiej isc do niego i sie dogadac na raty oni tezn wola sie dogadac niz bujac sie z starym telewizorem czy inna rzecza co grosze na licytacji dostana.Mozna tez przejsc sie do wierzyciela beda mniejsze koszta komornicze

Kanas cos ci sie pokrecilo w glowie moj maz tez ma zadluzenia alimentacyjne {zoobowiazania w stosunku do państaw} w naszym wypadku dom jest moich rodzicow my jestesmy zameldowani komornik byl u nas tylko sie zapytal czy maz jest mama moja powiedziala ze dom i wszystko w domu jest jej i tyle on tu tylko mieszka a ja radze isc do komornika i wplacac po pare zloty wtedy wykazujesz dobra wole na jaka kwote jest zadluzona?? Pracuje?? Pozdrawiam

Kanas cos ci sie pokrecilo w glowie moj maz tez ma zadluzenia alimentacyjne {zoobowiazania w stosunku do państaw}
Mi się pokręciło, czy Tobie ?
Ma zobowiązania alimentacyjne, czy zobowiązania wobec Państwa ? To nie jest to samo.

czy komornik moze wziasc telewizor ktory jest moj ale osobe z ktora mieszkam sciga komornik co robic??????

EFKA1 napisał:
czy komornik moze wziasc telewizor ktory jest moj ale osobe z ktora mieszkam sciga komornik co robic??????
Może. Tobie przysługuje powództwo przeciwezgekucyjne jeśli do tego dojdzie.

to znaczy ??? napewno to cos nie dobrego tak?

annalissos napisał:
Kanas cos ci sie pokrecilo w glowie moj maz tez ma zadluzenia alimentacyjne {zoobowiazania w stosunku do państaw} w naszym wypadku dom jest moich rodzicow my jestesmy zameldowani komornik byl u nas tylko sie zapytal czy maz jest mama moja powiedziala ze dom i wszystko w domu jest jej i tyle on tu tylko mieszka a ja radze isc do komornika i wplacac po pare zloty wtedy wykazujesz dobra wole na jaka kwote jest zadluzona?? Pracuje?? Pozdrawiam

oczywiście dobrze piszesz...ale zależy jak dociekliwy będzie komornik...jednak to na co masz faktury zostaw....inne wartościowe wynieś do rodziny...rodzice też mają wiele swojego i do tego nie ma prawa komornik...do twoich rzeczy też komornik nie ma prawa...tylko udowodnijcie że to wasze....ona tylko tam jest z tobą i nie ma zapewne niczego poza osobistymi rzeczami których komornik nie może jej zająć...zapewne ty pracujesz? ale to są twoje dochody,z których ją tylko utrzymujesz...ona zapewne nie pracuje(tak się domyślam)bo komornik zająłby jej pensję...skoro pracujesz i jesteście razem to dogadajcie się i pomóż jej... więc dobrowolnie niech ona wyrazi zgodę na jakąś kwotę spłacania długu co miesiąc...tak czy siak to ona nie ominie spłacania długu...jeżeli będzie wpływać jakaś drobna wpłata do komornika da on wam spokój....

Ostatnia edycja:
EFKA1 napisał:

Spółka X prowadzi egzekucję przeciwko panu Y. W toku postępowania egzekucyjnego komornik zajął znajdującego się w jego mieszkaniu laptopa. Pan Y twierdzi, iż komputer należy do jego pracodawcy - firmy Z, która fakt ten potwierdziła. Jeżeli wierzyciel nie odstąpi od egzekucji laptopa, firma Z będzie miała pełne prawo wystąpić przeciwko niemu do sądu o wyłączenie laptopa spod egzekucji, gdyż egzekucja ta narusza jej prawo własności.

źródło: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Pow...-niezasadna-egzekucje-komornicza-1349210.html

Nie może ci zabrać twojej rzeczy chyba że powiesz że w jej władaniu jest również dłużnik. Jak nawet komornik zabierze występujesz z powództwem o wyłączenie spod egzekucji. Żadnych kwitów nie potrzebujesz przedstawiać to jest istna bzdura. Ewentualnie:

W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych komornik może zająć także ruchomości będące we władaniu osoby zamieszkującej wspólnie z dłużnikiem bez zgody tej osoby, chyba że przedstawi ona dowód, że ruchomości są jej własnością.

źródło: Długi brata – czy mogę za nie odpowiadać?

Pomyśl sobie jak by to wyglądało jak komornik zabierał by rzeczy nie należące do dłużnika tylko do osób zajmujące to samo lokum. Wtedy ściągalność zadłużeń wynosiło by 100%. Po drugie wychodziło by na to, że komornik ukradł rzeczy osoby, które należały do niej na poczet dlugu dłużnika przecież to chora sytuacja by wyszła.

Ostatnia edycja:
Powrót