egzekucja komornicza z wynagrodzenia oraz blokada srodków na rachunku bankowym

• Autor wątku Autor wątku kjns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kjns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o informację, jak daleko może posunąć się komornik w swoich działaniach? Od kilku miesięcy mam zajęte przez niego wynagrodzenie w wysokości 50% jego wysokości. Kilka tygodni temu, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazało się, że mam również blokadę środków na rachunku bankowym, na który wpływa moje wynagrodzenie, a w związku z tym jestem pozbawiona środków do życia. A że dług nie jest mały - bez środków do życia na długi czas. Jak większość dłużników nie jestem bez winy, ale wydaje mi się, że to sytuacja nieprawidłowa. Proszę o poradę.

sytuacja jest sprawiedliwa;

trzeba poprosić pracodawcę o wypłate środków do ręki (cofnąć zgodę o przelew na rachunek bankowy);

na drugi raz trzeba się wcześniej zainteresować swoją pozycją, a nie liczyć na cud;

dobrze powiedziane - nie liczyć na cud. Dziękuję.

rafal_26 napisał:
trzeba poprosić pracodawcę o wypłate środków do ręki (cofnąć zgodę o przelew na rachunek bankowy);
Nie zawsze się tak da.

Wtedy pozostaje żmudna batalia z komornikiem i sądem.
Ale jest do wygrania...

Nie może się nie dać, bo cofnięcie zgody na przelew ma charakter bezwzględny, nie chce mi się wchodzić do kp, ale się ostatnio go ucze (moja aktywność w tamtym dziale);D

poza tym jest orzeczonko, które wprost mówi, iż taka zgoda może być w każdym czasie cofnięta, wówczas przelew rodzi odpowiedzialność odszkodowawczą;

jeszcze jeden myk, to wskazać inny rachunek bankowy, należący do zaufanej osoby (mąż, syn);

Nie chodziło mi aspekty prawne...

A nie prościej udać sie do Komornika Sądowego, zawiadomić go, że na rachunek który został obciążony zajęciem egzkucyjnym wpływa pozostała część Twojego wynagrodzenia. komornik jeżeli ściąga Ci już jakąś część wynagrodzenia musi zwolnić pozostała spod egzekucji!! Na podstawie pisma od komornika Bank odblokuje środki z tytułu wynagrodzenia.

MIKE77 napisał:
A nie prościej udać sie do Komornika Sądowego, zawiadomić go, że na rachunek który został obciążony zajęciem egzkucyjnym wpływa pozostała część Twojego wynagrodzenia. komornik jeżeli ściąga Ci już jakąś część wynagrodzenia musi zwolnić pozostała spod egzekucji!! Na podstawie pisma od komornika Bank odblokuje środki z tytułu wynagrodzenia.

co??? przeczytaj dwa razy posty pytającego, a następnie dwa razy przepisy kpc o egzekucji, a następnie prawo bankowe o kwotach wolnych od zajęcia, ew kodeks pracy i dopiero zaczynaj pisanie bzdet; albo piszesz idiotyzmy albo piszesz coś mądrego, ale nikt tego nie zrozumiał;D

Witam!!
Mam taki problem. W grudniu komornik zajął mi pensję. Z zakładu pracy otrzymywałam tylko minimalne wynagrodzenie czyli kwotę wolną od zajęcia. Pod koniec maja tego roku bank zablokował mi konto bankowe na wniosek komornika. Okazało się, że mój zakład pracy nie przekazywał komornikowi zasądzonych pieniędzy chociaż ja do maja tego roku zasądzoną kwotę miałam odciąganą od pensji. Zupełnie nie byłam świadoma tego, że komornik nie otrzymuje pieniędzy do chwili zablokowania mi konta bankowego. W rezultacie okazało się, że nie przesyłanie komornikowi pieniędzy było z winy zakładu pracy. Miało to miejsce w związku ze zmianami personalnymi i przeniesieniem biura kadrowo - płacowego. Odchodzący pracownik zorientowana w tej sprawie nie przekazała tych informacji swojej następczyni. W związku z tym mam pytanie czy komornik miał prawo zablokować mi konto bankowe bez zasięgania informacji w moim zakładzie pracy dlaczego nie są przekazywane pieniądze. Uważam bowiem, że próba zasięgnięcia informacji w moim zakładzie pracy przez komornika szybko wyjaśniłaby zaistniałą sytuację a pobierane przez kilka miesięcy mi pieniądze trafiłby nazajutrz na jego konto. Proszę o bardzo szybką odpowiedź jak można na adres decorpack@plusnet.pl

A nie musiał interweniować w zakładzie pracy dlaczego nie jest ta należność przelewana na jego konto??

Powinien interewniować. Zwłaszcza kiedy pracodawca złożył prawidłowe osiadczenie w trybie art.882 par.1 kpc iż będzie potrącał z Pani pensji 50 % wynagrodzenia a tego nie robił przez kilka miesiący. Mogło się przecież zdarzyć tak, że po zajęciu wynagrodzenia zwolniła się Pani z pracy, zajęcie w związku z tym okazało się nieskuteczne a pracodawca zapomniał poinformować o tym komornika w trybie art.882 par.2 kpc.

Inną kwestią jest to czy 50 % Pani wynagrodzenie dawało w stosunkowo krótkim czasie pełne zaspokojenie wierzyciela. Jeśli nie to komornik prawidłowo podjął zgodnie z wnioskiem wierzyciela (zakładam że taki był) egzekucję z rachunku bankowego. Moim zdaniem komornik powinien poinformować wierzyciela iż pracodawca mimo deklaracji nie przekazuje zajętej kwoty na konto komornika. Wierzycielowi przysługuje w takiej sytacji proces odszkodowawczy wobec Pani pracodawcy.
...
Art. 887. § 1. Z mocy samego zajęcia wierzyciel może wykonywać wszelkie prawa i roszczenia dłużnika. Na żądanie wierzyciela komornik wydaje mu odpowiednie zaświadczenie.
§ 2. Wierzyciel wnoszący powództwo przeciwko pracodawcy powinien przypozwać dłużnika, przeciwko któremu toczy się postępowanie egzekucyjne. Pozwany pracodawca obowiązany jest podać sądowi wszystkich innych wierzycieli, na rzecz których dochodzona wierzytelność również została zajęta. Sąd zawiadomi tych wierzycieli stosownie do art. 195. Wyrok wydany w sprawie jest skuteczny w stosunku do innych wierzycieli. Jednakże w stosunku do wierzyciela, o którym sąd nie został powiadomiony, pracodawca nie może powoływać się na wyrok, który zapadł na jego korzyść.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze takie jedno pytanie. Jestem osoba pracującą, bardzo zajętą. Czy w sprawach związanych z moim zajęciem komorniczym i wynikłymi z niego komplikacja w rozmowach z komornikiem może mnie reprezentować mama i czy wystarczy na to moje odręcznie napisane upoważnienie czy musi być potwierdzone notarialnie??

Tusia_ napisał:
Mam jeszcze takie jedno pytanie. Jestem osoba pracującą, bardzo zajętą. Czy w sprawach związanych z moim zajęciem komorniczym i wynikłymi z niego komplikacja w rozmowach z komornikiem może mnie reprezentować mama i czy wystarczy na to moje odręcznie napisane upoważnienie ...??
Tak.

Witam!!
Mam takie pytanie.komornik zablokował mi konto w banku nie moge wypłacic żadnych pieniązków.czy bedac na kuróniówce i bedaca samotna matka wychowujaca dziecko czy komornik moze mi zająć kuróniówkę,jeżeli jest to mój jedyny dochód???

Witam,
mam pytanie dotyczące dodatkowych źródeł dochodu. Mam najniższą krajową i z tego co wiem jest to dochód wolny od zajęcia. Ale co w przypadku gdy podejmę dodatkowe zatrudnienie i oczywiście nie zgłoszę tego komornikowi. Czy może o tym się dowiedzieć z us? A jak tak to jaką kwotę może mi zająć z tego dodatkowego wynagrodzenia jeśli nadal nie przekroczy ono najniższej krajowej?

agija napisał:
Czy może o tym się dowiedzieć z us? A jak tak to jaką kwotę może mi zająć z tego dodatkowego wynagrodzenia jeśli nadal nie przekroczy ono najniższej krajowej?
Tak może się o tym dowiedzieć z US lub ZUS.
Mówimy o kolejnej umowie o pracę czy też zleceniu, umowie o dzieło?

Raczej umowa o dzieło, więc składki do zus nie są odprowadzane, tylko zaliczka na podatek. I mogą to być kwoty rzędu max 600 zł miesięcznie. Czyli całe to dodatkowe wynagrodzenie byłoby zajęte przez komornika? A w jakim czasie komornik się o tym dowie i co w przypadku gdy uda mi się "przemycić" takie wynagrodzenie bez obciążania? Czy może być za to dodatkowa kara? A jeśli co miesiąc będzie inny pracodawca?

Jeżeli jest to umowa o dzieło i jest to dodatkowe źródło utrzymania to może zostać zajęte 100% wynagrodzenia z tego tytułu.

Powrót