Egzekucja Kosztów komorniczych.POMOCY!!!!

• Autor wątku Autor wątku adriannas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriannas

Użytkownik
Odpowiedzi
122
Witam.Posiadam dług hipoteczny zaciągnięty gdy byłam jeszcze mężatka.Bank wystapił o egzekucje nalezności do komornika a ten umorzył egzekucję z mocy prawa(bank sprzedał dług firmie windyfikacyjnej).W między czasie dogadałam się z nowym wierzycielem i spłacam dług.Komornik po 3 latach wchodzi mi na pensję celem wyegzekwowania kosztów komorniczych od tej egzekucji o która pisał bank.Czy ma do tego prawo??????Pobrać koszty od egzekucji której nie przeprowadził??????????Czy komornik może egzegwować koszty z pensji dłużnika jeżeli jest to kredyt hipoteczny,czy powinien w pierwszej kolejności egzekwować z hipoteki.Proszę o pomoc.

Czy nikt nie zna odpowiedzi? Błagam o pomoc.

Egzekucja była prowadzona. Umorzyła się z mocy prawa gdyż wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnych do jej dalszego prowadzenia.
Tak, komornik może domagać się kosztów.
Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji:
Przepis prawny:
Art. 49. 2. W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego (art. 823 to umorzenie z mocy prawa - przyp. Bartata) komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5 % wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

Proszę nie ponaglać użytkowników bo będzie ostrzeżenie.

witam
Moj syn ma 19 lat mase mandatow do zaplacenia oraz jakis dlug na sume 500 zl ...jest bez pracy nie chodzi do szkoly nie ma nic kupionego na siebie .... jakie moze miec problemy ??? prosze o pomoc

Dlaczego komornik wszedł tylko na moją pensję a nie np na nieruchomość która jest współwłasnością moją i mojego byłego męża.

adriannas napisał:
Dlaczego komornik wszedł tylko na moją pensję a nie np na nieruchomość która jest współwłasnością moją i mojego byłego męża.
Bo najwidoczniej o to wnioskował wierzyciel. Komornik zgodnie z art. 803 kpc może prowadzić egzekucję ze wszystkich części majątku dłużnika.

Czy w takim razie muszę spłacać całość długu,również część byłego męża????

Przeciwko komu jest prowadzone postępowanie egzekucyjne? Czy dłużnikiem jest tylko Pani czy również mąż? Kto widnieje na tytule wykonawczym?

Decydująca jest data wszczęcia egzekucji. W obecnym stanie prawnym, gdyby egzekucja była wszczęta w 2008 roku-Komornikowi przysługuje opłata. Natomiast w latach uprzednich niekoniecznie. Proszę ustalić datę wszczęcia egzkeucji.
---------------------------------------------------------------------------------------
A i czy było wydane postanowienie o ustaleniu kosztów egzekucyjnych. jak się uprawomocniło [nawet jeżeli w tamtym stanie prawnym nie przyslugiwała mu opłata w przypadku niewyegzekwowania jakiejkolwiek kwoty] może być cienko. Chociaż istnieje Uchwała Sądu Najwyższego Izba Cywilna z dnia 19 kwietnia 2007 r., sygn. akt III CZP 16/07, w którym Sąd orzekł, że może na podstawie art. 759 § 2 k.p.c. z urzędu zmienić prawomocne postanowienie komornika, którym wadliwie ustalono wysokość opłaty egzekucyjnej.
---------------------------------------------------------------------------------------
Koszty egzeeucyjne korzystają z pierwszeństwa zaspokojenia art. 1025 par 1 pkt 1 kpc

Jeszcze raz napisze Pani post pod postem a dam ostrzeżenie. Jest opcja EDYTUJ to znaczy że jest w jakimś celu. Forum a czat to jednak różnica. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dłużnikiem jestem ja i mój były mąż.
Egzekucja była wszczęta w 2007.05 roku a sprawę umorzono 2008.06 ze względu na to że wierzyciel złozył wniosek do komornika w związku ze sprzedażą wierzytelności na poczet firmy widyfikacyjnej.
Ustalenie kosztów nastapiło w 2008.09-jednak nie dostałam tego pisma ,list na poczcie odebrała moja mama-co mogę udowodnić

Złozyłam skargę do Sądu,którą przyjęto.Jak mogę się bronić???

Moim zdaniem [proszę o potwierdzenie tej opinii przez innych użytkowaników] Komornikowi, w tym stanie prawnym, w przypadku nie wyegzekwowania żadnej kwoty równiż na podstawie umorzenia z art.823 nie należy się opłata stosunkowa {okres pomiędzy ogłoszeniem wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 18 maja 2006 roku a wejściem w życie nowej ustawy 27 grudnia 2007].
Skoro jednak Komornik wydal Postanowienie i jest ono prawomocne (doręczone mimo wszystko) powinien Pan/Pani wnosić również do Sądu wniosek o podjęcie przez Sąd nadzoru judykacyjnego, chyba 759 kpc-proszę sprawdzić, i uchylenie wadliwego Postanowienia Komornika. Sąd powinien podjąć te działania z urzędu, ale więcej ostrozności nie zaszkodzi. W uzasadnieniu skargi, myślę , że można jeszcze ją uzupełnić powołać się na wyrok trybunału konstytucyjnego i mozliwośc uchylenia prawomocnego Postanowienia komornika -powyżej jest sygnatura. Dodatkowo orzeczenie III CZP 142/08-tu akurat jest inna podstawa umorzenia, ale będzie pomocne.

z tego co pisze Lacrimosa to jakieś szanse mam,a co jeśli sąd nie przychyli sie do mojej skargi?Mam płacić cały dług,czy tylko pół?

Czy ten wniosek judykacyjny mam złozyć teraz,czy na sprawie?

Ostatnia edycja:
Jak rozumiem, dogadał się Pan z wierzycielem, który zawiesił egzekucję p-ko Panu lub też sprzedał wierzytelność innemu podmiotowi. W tej sytuacji Komornik zawiesił egzekucję lub wezwał nowego wierzyciela do nadesłania tytułu wykonawczego z klauzulą wykonalności uprawniającą do prowadzenia postępowania na jego rzecz. POnieważ w ciągu roku nie podjął stary wierzyciel egzekucji lub też nowy nie nadesłał klauzuli-Komornik umorzył egzekucję na podstawie art. 823kpc.Zakładam, że tak było. Zakładam też , że komornik nie wyegzekwował żadnej kwoty i egzekucja była wszczęta pomiędzy 18 maja 2006 roku a wejściem w życie nowej ustawy 27 grudnia 2007].
Komornik wydał Postanowienie o umorzeniu egzekucji w którym ponadto ustalił koszty egzekucyjne, zaś opłatą stosunkową z art. 49 ustawy o komornikach...obciążył Pana. Postanowienie uprawomocniło się. Teraz Komornik zajął Panu wynagrodzenie egzekwując ustalone postanowieniem koszty. Złożył Pan skargę na czynność. Nie wiem o co Pan w tej skardze wnosił. Jeżeli stan faktyczny by ł taki jak założyłam powyżej, powienin Pan wnieść o umorzenie egzekucji z wynagrodzenia za pracę ewentualnie umorzenia egzkeucji z innych składników majątku jeżeli doszło do zajęcia i uchylenia wadliwego Postanowienia Komornika o ustaleniu kosztów. Nadto o podjęcie przez Sąd działań w trybie nadzoru judykacyjnego. W uzasadnieniu skargi powinien Pan podnieść, że Komornik nie zasadnie obciążył Pana kosztami, ponieważ [jak pisałam powyżej } w tym okresie brak było podstaw prawnych do obciążenia Pan opłatą stosunkową skoro Komornik nic nie wyegzekwował-Trybunał Konstytucyjny uchylił bodajże art. 49.3 i wynagrodzenie Komornika w tym okresie uzależniano od efektywności egzekucji, zaś prawo do obciążenia opłatą w przypadku art. 825 i 823 5% -ową ustanowiła nowelizacja ustawy ale dopiero 27 grudnia 2007-weszała w życie. Może Pan w uzasadnieniu powołać się na wyrok trybunału i to orzeczenie III CZP 142/08, nadto, że sąd może w trybie nadzoru judykacyjnego uchylić wadliwe postanowienie Komornika i tu to orzeczenie o którym pisałam wcześniej. Trudno jest pomóc nie widząc dokumentów, jeżeli jest tak jak założyłam -jakieś światełko w tunelu istnieje...

lacrimosa napisał:
Jak rozumiem, dogadał się Pan z wierzycielem, który zawiesił egzekucję p-ko Panu lub też sprzedał wierzytelność innemu podmiotowi. W tej sytuacji Komornik zawiesił egzekucję lub wezwał nowego wierzyciela do nadesłania tytułu wykonawczego z klauzulą wykonalności uprawniającą do prowadzenia postępowania na jego rzecz. POnieważ w ciągu roku nie podjął stary wierzyciel egzekucji lub też nowy nie nadesłał klauzuli-Komornik umorzył egzekucję na podstawie art. 823kpc.Zakładam, że tak było. Zakładam też , że komornik nie wyegzekwował żadnej kwoty i egzekucja była wszczęta pomiędzy 18 maja 2006 roku a wejściem w życie nowej ustawy 27 grudnia 2007].
Komornik wydał Postanowienie o umorzeniu egzekucji w którym ponadto ustalił koszty egzekucyjne, zaś opłatą stosunkową z art. 49 ustawy o komornikach...obciążył Pana. Postanowienie uprawomocniło się. Teraz Komornik zajął Panu wynagrodzenie egzekwując ustalone postanowieniem koszty. Złożył Pan skargę na czynność. Nie wiem o co Pan w tej skardze wnosił. Jeżeli stan faktyczny by ł taki jak założyłam powyżej, powienin Pan wnieść o umorzenie egzekucji z wynagrodzenia za pracę ewentualnie umorzenia egzkeucji z innych składników majątku jeżeli doszło do zajęcia i uchylenia wadliwego Postanowienia Komornika o ustaleniu kosztów. Nadto o podjęcie przez Sąd działań w trybie nadzoru judykacyjnego. W uzasadnieniu skargi powinien Pan podnieść, że Komornik nie zasadnie obciążył Pana kosztami, ponieważ [jak pisałam powyżej } w tym okresie brak było podstaw prawnych do obciążenia Pan opłatą stosunkową skoro Komornik nic nie wyegzekwował-Trybunał Konstytucyjny uchylił bodajże art. 49.3 i wynagrodzenie Komornika w tym okresie uzależniano od efektywności egzekucji, zaś prawo do obciążenia opłatą w przypadku art. 825 i 823 5% -ową ustanowiła nowelizacja ustawy ale dopiero 27 grudnia 2007-weszała w życie. Może Pan w uzasadnieniu powołać się na wyrok trybunału i to orzeczenie III CZP 142/08, nadto, że sąd może w trybie nadzoru judykacyjnego uchylić wadliwe postanowienie Komornika i tu to orzeczenie o którym pisałam wcześniej. Trudno jest pomóc nie widząc dokumentów, jeżeli jest tak jak założyłam -jakieś światełko w tunelu istnieje...

Wierzyciel sprzedał dług innemu podmiotowi, a dalej było dokładnie tak jak Pani napisała.
W skardze Wnosiłam o zaprzestanie i umorzenie egzekucji z wynagrodzenia, bo do nieruchomości którą posiadam komornik nie prowadził egzekucji.
Mam jeszcze pytanie do Pani.Co w sytuacji gdy dłużnikiem jest również były mój mąż,w tytule egzekucyjnym widnieję ja i on? Dlaczego w tej sytuacji komornik obciążył spłatą całej kwoty mnie.Czy postąpił zgodnie z prawem?Dodam że rozwiodłam się z mężem 3 lata temu.

aha i jeszcze mała wątpliwość; Egzekucja rozpoczęła się w maju w 2007, a umorzono ją w 2008 w czerwcu.Natomiast ww wrześniu 2008 ustalono koszta.Czy data zakończenia egzekucji nie będzie miała wpływu na decyzję sądu?Bo 27 grudnia 2007 weszła w życie ta nowa ustawa.Czy komornik mógł opierać swoje działania na podstawie nowych przepisów czy starych?

Ostatnia edycja:
Decyduje data wszczęcia. Komornik prawdopodobnie oboje Was obciązył kosztami. Jednakże prowadzi egezkucję z tego składnika z którego łatwiej i szybciej można wyegzekwować dług. Być może mąć nigdzie nie pracuje i nie ma żadnego składnika majatku. Czyli może ściagać zarówno od Pani jak i Pani męża. Komornikcy nie ściągają własnych kosztów z nieruchomości-generalnie nie ma przeszkód, ale w praktyce nie podejmują takich działań. Co do uchylonego przepisu Trybunału Konstytucyjnego-był nim art. 49.1 zdanie 3. Komornik w tym okresie nie powinien obcxiązyć was opłatą stosunkową z art. 49. natomoast miał prawo obciązyć Was wydatkami z art. 39. Proszę odnaleźć to Postanowienie i żądać uchylenia Postanowienia w części obciążenia Was opłatą stosunkową, z wydatków nie ma szans. Chociaż jak myślę wydatki to kwota niewielka i chodzi tu o opłatę stosunkową. Proszę uzupełnić skargę jak pisałam wyżej i koniecznie powołać się na w/w orzeczenia Sądu- koniecznie wnieść o podjęcie przez Sąd działań w trybie nadzoru judykacyjnego!

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.Rzeczywiście były mąż ukrywa się,ale posiada majątek -którym jest nieruchomość-czyli komornik mógłby ściągać z jego części dług.No ale ze mnie łatwiej ,ja się nie ukrywam i mam stałą pracę.
...Jeszcze jedno pytanie: Czy mam uzupełnić skargę teraz,czy przedstawić swoje argumenty na sprawie?

Na koszta komornika składają się tylko: opłata stosunkowa,która była wyliczona 15% z sumy długu tj około 62tyś. ale ze względu na umorzenie egzekucji komornik wyliczył ją na 1/3 sumy.Zadnych innych kosztów nie poniosił,chyba ze koszta pism-ale to są niewielkie pieniądze które mogę zapłacić.

Aha i jeszcze.Czy pomimo rozwodu z mężem muszę spłacić cały dług?

Ostatnia edycja:
być może nieruchomość znajduje się poza właściwością komornika prowadzącego postępowanie - wówczas nie może on zająć takiego składnika majątku.

Ja tylko proszę o niecytowanie całych postów a jedynie fragmentu do którego się ustosunkujemy...temat się rozciąga i większość userów nie chce takiego tematu czytać.

Ostatnia edycja:
ok już nie będę.
Nieruchomość znajduje się w właściwości komornika który prowadzi postępowanie.

Teraz uzupełniła bym skargę-w formie pismemne, na zasadzie uzupełnienia skargi na czynnośc komornika z dnia itd... Komornik prawdopodobnie pobrał opłatę 49.2 5%-tym bardziej nie miał podstaw jej pobrać-ponieważ sprawa była wszczęta za czasów obowiązywania uprzedniej ustawy. Opłatę 5% wprowadziła dopiero ustawa która weszła w życie pod konic 2007 roku. Decyduje data wszczęcia i koszty liczy się wg obowiązującej ustawy-poza wyjątkiem -alimenty. Komornik nie miał podstaw rawnych do pobrrania zarówno opłaty 15% jak i tej 5%. To że nie jesteście już małżeństwem nie ma znaczenia. Znaczenie może mieć to, że Komornikowi w tamtym stanie prawnym nie przysługiwała ta opłata. Zobaczymy co na to sąd...

W tej skardze proszę jeszcze w uzasadnieniu wskazać, że na mocy art. 104.1 ustawy o komornikach sądowych i egzkeucji sprawy wszczęte przed dniem w życie ustawy rozliczne są do dnia jej zakończenia według przepisów dotychczasowych> Skoro zatem sprawa została wszczęta przed dniem w życie ustawy znowelizowanej, Komornik nie miał podstaw obciążyć Panią opłatą 5% ponieważ takowa jeszcze nie istaniała, i powinny mieć zastosowanie przepisy sprzed nowelizacji. W starej ustawie istniała tylko 15% opłata , ale w przpadku umorzenia 825 i 823 także nie mógł obciążyć tą opłatą bo Trybunał Konstytucyjny uchylił zdanie 3 art. 49 , które było uprzednio podstawą do obciżżenia dłużników taką opłatą. Mieści się Pani w tych ramach czasowych. Swoją drogą może Pani wystosować pismo do Komornika o uchylenie postanowienia w którym obciążył Panią opłatą i w związku z tym uznał skargę w trybie 767 pkt 4. Proszę przywołać wszystkie argumenty o których pisałam powyżej. Sąd bez tych wszytskich argumentów prawdopodobnie oddali Pani skargę. Stąd też potrzeba dokładnego wskazania ram czasowych trwającego postępowania i konieczność żądania wydania zarządzeń w trybie nadzoru judykacyjnego-tylko tak można uchylić prawomocne postanowienie.Poprzeć orzeczeniami o których pisałam powyżej i wyrokiem Trybunału Sygn. akt P 18/05 z dnia 8 maja 2006 r. Proszę napisać kiedyś [z ciekawości chciałabym wiedzieć] jak to się wszystko u Pani zakończyło.

Powrót