Jak rozumiem, dogadał się Pan z wierzycielem, który zawiesił egzekucję p-ko Panu lub też sprzedał wierzytelność innemu podmiotowi. W tej sytuacji Komornik zawiesił egzekucję lub wezwał nowego wierzyciela do nadesłania tytułu wykonawczego z klauzulą wykonalności uprawniającą do prowadzenia postępowania na jego rzecz. POnieważ w ciągu roku nie podjął stary wierzyciel egzekucji lub też nowy nie nadesłał klauzuli-Komornik umorzył egzekucję na podstawie art. 823kpc.Zakładam, że tak było. Zakładam też , że komornik nie wyegzekwował żadnej kwoty i egzekucja była wszczęta pomiędzy 18 maja 2006 roku a wejściem w życie nowej ustawy 27 grudnia 2007].
Komornik wydał Postanowienie o umorzeniu egzekucji w którym ponadto ustalił koszty egzekucyjne, zaś opłatą stosunkową z art. 49 ustawy o komornikach...obciążył Pana. Postanowienie uprawomocniło się. Teraz Komornik zajął Panu wynagrodzenie egzekwując ustalone postanowieniem koszty. Złożył Pan skargę na czynność. Nie wiem o co Pan w tej skardze wnosił. Jeżeli stan faktyczny by ł taki jak założyłam powyżej, powienin Pan wnieść o umorzenie egzekucji z wynagrodzenia za pracę ewentualnie umorzenia egzkeucji z innych składników majątku jeżeli doszło do zajęcia i uchylenia wadliwego Postanowienia Komornika o ustaleniu kosztów. Nadto o podjęcie przez Sąd działań w trybie nadzoru judykacyjnego. W uzasadnieniu skargi powinien Pan podnieść, że Komornik nie zasadnie obciążył Pana kosztami, ponieważ [jak pisałam powyżej } w tym okresie brak było podstaw prawnych do obciążenia Pan opłatą stosunkową skoro Komornik nic nie wyegzekwował-Trybunał Konstytucyjny uchylił bodajże art. 49.3 i wynagrodzenie Komornika w tym okresie uzależniano od efektywności egzekucji, zaś prawo do obciążenia opłatą w przypadku art. 825 i 823 5% -ową ustanowiła nowelizacja ustawy ale dopiero 27 grudnia 2007-weszała w życie. Może Pan w uzasadnieniu powołać się na wyrok trybunału i to orzeczenie III CZP 142/08, nadto, że sąd może w trybie nadzoru judykacyjnego uchylić wadliwe postanowienie Komornika i tu to orzeczenie o którym pisałam wcześniej. Trudno jest pomóc nie widząc dokumentów, jeżeli jest tak jak założyłam -jakieś światełko w tunelu istnieje...