Egzekucja Kosztów komorniczych.POMOCY!!!!

• Autor wątku Autor wątku adriannas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam. 3 lata temu komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mnie.Miesiąc temu ten sam komornik przysłał mi pismo z informacją o zajęciu moich dochodów(sprawa dotyczy tego samego zadłużenia).Czy może wznawiać umorzone postępowanie?

Dziękuję Serdecznie za pomoc,na pewno dam znać jaką decyzje podjął sąd.

doczytałam dokładnie to postanowienie o naliczeniu kosztów i to wyglada tak:
1.Komornik postanawia-umorzyć sprawę na podstawie art 825kpc
2.koszty ustalić na kwotę 22tyś
-tj opłata stosunkowa w wysokości 22 tyś- art.49 ustawy z dnia 29.08.1997(dz.u.133 poz 882 z pózniejszymi zmianami
-wydatki gotówkowe -90zł- art5 39.2.4 ta ustawa j.w
3.wezwać dłuznika do uregulowania kwoty kosztów
4.zwrócic tytuł wykonawczy wierzycielowi z adnotacją o poniesieniu kosztów w kwocie 90zł
Uzasadnienie.
W dniu 2008.09 wierzyciel złozył wniosek o zbycciu wierzytelności,potraktowane jako wniosek o umorzenie egzekucji.Ustalenie kosztów nastąpiło stosownie do art.770 kpc,przy czym mając na uwadze iz egzekucja była prowadzona z nieruchomosci i umorzona wobec faktu iz wierzyciel jej nie popiera-opłatę egzekucyjna komornik ustalił w wysokości 1/3 kosztów.Koszty powyższe nie zostały pokryte do podanej wysokości przez dłużnika.

Co Pani na to?

Ostatnia edycja:
Komornik nie miał podstaw do umorzenia tej ezgekucji na podstawie 825 kpc-wymaga to wyraźnego wniosku wierzyciela. Informacja o zbyciu wierzytelności nie jest takim wnioskiem. Nie rozumiem tutaj tej kwestii z nieruchomością, czy Komornik prowadził ją bez wniosku wierzyciela? , czy wniosek był ale egzekucja zakończyła się na etapie wpisu ostrzeżenia i wierzyciel nie złożył wniosku o opis i oszacowanie-tutaj po roku Komornik mógł umorzyć w oparciu o 823 kpc. Tajemniczą kwotą jest też dla mnie art.39.4-prawdopodobnie koszt wpisu ostrzeżenia do KW, jednakże opłata za wpis biorąc dodatkowo koszty przelewu czy też że mogło być 2 wpisy nie zgadza się. Chyba że płacone były z tego odpisy z KW. Ale to nieistotne.
Istotne jest to, że Komornik pobrał opłatę 5% (dziwnie określił ją jako 1/3-ogólnie pierwszy raz się ztym spotykam) ale nie pobrał sobie innych kosztów którą wprowadziła ta ustawa-mowa o wydatkach gotówkowych 39.2.8-koszty korespondencji. Powstają one w KAZDEJ sprawie. Komornik wiedział, że nie może ich pobrać, ale przyjął (być może z niewiedzy) że opłata z nowej ustawy mu się należy. Pomiędzy tą luką czasową [w której miała się Pani szczęcie znaleźć} Komornicy mieli prawo pobierać opłatę przy umorzeniu egzekucji przy art. 825 i 823.
Proszę pamiętać, że nie mam dostępu do dokumentów sprawy i zawsze margines błędu istaniej. Jednakże, jeżeli trafi Pani przy odrobinie szczęcia na sędziego zorientowanego w sprawach egzekucyjnych i oczywiście wszytstkie te argumenty o których pisałam przytoczy sądowi-jest szansa, że sąd uchyli to postanowienie. Mam nadzieję, że to co pisałam jest dla Pani zrozumiałe i jakoś to Pani w całość poskłada. Powodzenia

lacrimosa napisał:
Komornik nie miał podstaw do umorzenia tej ezgekucji na podstawie 825 kpc-wymaga to wyraźnego wniosku wierzyciela. Informacja o zbyciu wierzytelności nie jest takim wnioskiem. Nie rozumiem tutaj tej kwestii z nieruchomością, czy Komornik prowadził ją bez wniosku wierzyciela? , czy wniosek był ale egzekucja zakończyła się na etapie wpisu ostrzeżenia i wierzyciel nie złożył wniosku o opis i oszacowanie-tutaj po roku Komornik mógł umorzyć w oparciu o 823 kpc.

Komornik miał wniosek wierzyciela na prowadzenie egzekucji z nieruchomości, jednak Sąd odrzucił wniosek komornika o wpisie ostrzeżenia do KW.
Mam pytanie.Czy mogłabym wysłać Pani na adres prywatny skany dokumentów,byłabym bardzo wdzięczna.Dziękuję Pani i pozdrawiam.

Wszystko jest dla mnie zrozumiałe,poskładałam wszystko w całość i wysłałam do Sadu uzupełnienie skargi,oraz złozyłam wniosek o zaprzestanie egzekucji do chwili wydania przez Sąd wyroku.W mojej sytuacji jest ryzyko iż Sędzia zna się z komornikiem(to małe miasteczko) i może zapaśc niekorzystny dla mnie wyrok jednak mogę się odwołać do sądu okręgowego w Łodzi.

Ostatnia edycja:
Powrót