lejt
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 24
Witam.
Proszę o pomoc. Dostałem dziś takie pismo od MPK Kraków
http://s32.postimg.org/xkffdjxc5/WP_20160521_002_Kopia.jpg
Sprawa dotyczy mandatu za brak biletu w tramwaju z dnia 18.05.2014.
Jeśli dobrze pamiętam to mandat przyjąłem i nigdy nie zapłaciłem.
MPK powołuje się na sądowy nakaz zapłaty (podaje nawet sygnaturę), ale ja nie otrzymałem od sądu żadnego listu, w którym dowiedziałbym się o wydaniu nakazu zapłaty przeciwko mnie.
Jak czytam w 502§2 kpc i 491§3 kpc powinienem otrzymać taki nakaz.
Wtedy mógłbym podnieść zarzut przedawnienia, a zgodnie z art.77 ust.1 ustawy Prawo przewozowe (czy może art. 778 KC?) - mandat uległ przedawnieniu po roku, czyli 19.05.2015.
Czy zatem MPK Kraków blefuje z tym sądowym nakazem zapłaty próbując mnie nastraszyć? Czy może powinienem czekać, bo kwestia otrzymania listu od sądu z nakazem zapłaty to kwestia dni?
Jak mogę wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty jeśli go nigdy nie otrzymałem?
Proszę o pomoc. Dostałem dziś takie pismo od MPK Kraków
http://s32.postimg.org/xkffdjxc5/WP_20160521_002_Kopia.jpg
Sprawa dotyczy mandatu za brak biletu w tramwaju z dnia 18.05.2014.
Jeśli dobrze pamiętam to mandat przyjąłem i nigdy nie zapłaciłem.
MPK powołuje się na sądowy nakaz zapłaty (podaje nawet sygnaturę), ale ja nie otrzymałem od sądu żadnego listu, w którym dowiedziałbym się o wydaniu nakazu zapłaty przeciwko mnie.
Jak czytam w 502§2 kpc i 491§3 kpc powinienem otrzymać taki nakaz.
- Przepis prawny:
Art. 491
§ 3. Nakaz zapłaty doręcza się stronom; pozwanemu wraz z pozwem, załącznikami i pouczeniem o treści art. 493 § 1 zdanie trzecie.
- Przepis prawny:
Art.502.
§ 2. Pozwanemu doręcza się nakaz zapłaty wraz z pozwem i pouczeniem o sposobie wniesienia sprzeciwu, o treści art. 503 § 1 zdanie trzecie oraz o skutkach niezaskarżenia nakazu.
Wtedy mógłbym podnieść zarzut przedawnienia, a zgodnie z art.77 ust.1 ustawy Prawo przewozowe (czy może art. 778 KC?) - mandat uległ przedawnieniu po roku, czyli 19.05.2015.
Czy zatem MPK Kraków blefuje z tym sądowym nakazem zapłaty próbując mnie nastraszyć? Czy może powinienem czekać, bo kwestia otrzymania listu od sądu z nakazem zapłaty to kwestia dni?
Jak mogę wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty jeśli go nigdy nie otrzymałem?
Ostatnia edycja: