Egzekucja z rachunku bankowego

• Autor wątku Autor wątku tomaszekttt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszekttt

Użytkownik
Odpowiedzi
181
Witam spłacalismy dług wierzycielowi co miesiąc po jakimś czasie dostaliśmy list od komornika że mamy spłacać wiecej w sumie o 100 % - zgodziliśmy sie i do 10 tego tego miesiaca mieliśmy na konto komornika wpłacić daną kwote , zrobiliśmy przelew . Po tygodniu okazało sie ,ze komornik zablokował nam konto wziął to co było na koncie i całą kwotę długu . Jesteśmy teraz na minusie na kilka tysięcy zł.Mimo ,że konto było bez debetu. Czy jest to prawne?

tomaszekttt napisał:
wziął to co było na koncie i całą kwotę długu . Jesteśmy teraz na minusie na kilka tysięcy zł.Mimo ,że konto było bez debetu.
Zapytaj w banku. Bo na 99% jest to zapis wizualny, a nie faktyczny przelew. Ten 1% to możliwosć że bank postapił niezgodnie z prawem.
aha, konto osobiste, nie firmowe?

Zadałam pytanie -czy jest to prawne? a nie ,ze uważam ,ze nie jest.

Na podstawie tego napisałeś - dostałeś odpowiedź.
Jest.

Konto osobiste . I nie ma żadnego przelewu , jest tylko zablokowanie konta i widnieje minusowa kwota. ( na czerwono). Na koncie osobistym i oszczędnosciowym ta sama.

LLawyer napisał:
Tak a dlaczego uważasz, że nie jest ?
I to jest odpowiedz -"Jest", "Tak" ,a nie pytaniem na pytanie.

Ostatnia edycja:
W pierwszej mojej odpowiedzi była już odpowiedź przecież ...
" Tak a dlacz ..."

w moim przypadku jest blokada świadczeń socjalnych które są od dzieci czy wiecie jak to załatwić

rozumiem ale oni wysyłają na konto i to wszystkim

tomaszekttt napisał:
Po tygodniu okazało sie ,ze komornik zablokował nam konto wziął to co było na koncie i całą kwotę długu .

Jak to rozumieć ?
Kwota wolna została przekroczona ?

Witam, 8 września na moje konto w banku wpłynęło wynagrodzenie w kwocie 1325 zl a po kilku minutach bank wykonał przelew na konto komornika w takiej samej kwocie. O tym że mam zajęcie komornicze w ogóle na nie wiedziałam. Po kontakcie z infolinią w banku dowiedziałam się że bank popełnił błąd bo nie zostawił kwoty wolnej od zajecia. Były przeprosiny i szybki zwrot prowizji i to wszystko. Chciałabym sie dowiedziec czy mam szanse na odzyskanie tych pieniedzy a jeśli tak to co powinnam zrobić.
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Po 11 dniach? Od komornika, na 99%, nie. Proszę jednak sprobować złożyć reklamację w banku, skoro to oni popełnili błąd to i może poczują się zobowiązani żeby go naprawić?

Witam Mam Pytanie Jeżeli mam dług alimetacyjny w kwocie powiecmy 4000 zl ile ma prawo zabrać mi komornik Jeżeli zajoł mi konto bankowe a alimetów przysadzonych mam 1200 zl czy ma prawo z mojej wyplaty pobrac mi 60% a reszte zostawic Jezeli na konto wpłyneło mi powiecmy 1850 zl ile ma prawo z tego zabrac a ile mi zosrtawic Czy moze maprawo zabrać mi 100% mojego wynagrodzenia za prace i zrobic mi dług w banku w kwocie mojego zadłurzenia w banku Prosze o pomoc co mam z tym zrobić

Rachunek 100% wynagrodzenie 60%
Odbierać wynagrodzenie do ręki.

nie no bez jaj jaka korporacyjna firma da ci pieniadze do reki

Witam Mam Pytanie Jeżeli mam dług alimetacyjny w kwocie powiecmy 4000 zl ile ma prawo zabrać mi komornik Jeżeli zajoł mi konto bankowe a alimetów przysadzonych mam 1200 zl czy ma prawo z mojej wyplaty pobrac mi 60% a reszte zostawic Jezeli na konto wpłyneło mi powiecmy 1850 zl ile ma prawo z tego zabrac a ile mi zosrtawic Czy moze maprawo zabrać mi 100% mojego wynagrodzenia za prace i zrobic mi dług w banku w kwocie mojego zadłurzenia w banku Prosze o pomoc co mam z tym zrobić

Powrót