Egzekucjia Komornicza

• Autor wątku Autor wątku arkadis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkadis

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam chciałem zapytać o postępowanie komornika, chodzi o to że mieszkam ze swoją dziewczyną która w przeszłości miała problemy w wyniku czego ma komornika. Komornik był u mnie w domu i na wniosek wierzycielki zajął rzeczy które są moje telewizor i komputer. Ja kiedyś kupując sprzęt brałem wszystko na fakturę VAT i mam te dokumenty gdy pokazałem je komornikowi powiedział ze wierzycielka kazała zająć i ze to z jej wniosku że ja mam iść z tym do sądu.
Moje pytanie to czy jak założę sprawę wierzycielce dziewczyny i przedstawię w Sądzie faktury VAT na moje imię i nazwisko ( ślubu nie mamy) Sąd moje rzeczy zdejmie spod egzekucji?
Jak to ma się do kosztów postępowania czy jeżeli ja poniosę w tej sprawie koszty procesu, to czy sąd zasądzi tą kwotę od wierzycielki mojej dziewczyny?

Chciałem wiedzieć czy jak założę sprawę wierzycielce dziewczyny i przedstawię w Sądzie faktury VAT na moje imię i nazwisko Sąd moje rzeczy zdejmie spod egzekucji? oraz to jak to sie ma do kosztów postępowania czy sąd zasądzi na moją rzecz koszty wniesienia sprawy do Sądu?

Powództwo przeciwegzekucyjne. Jego koszty, po twojej wygranej sprawie, poniesie wierzyciel. Pod tym hasłem szukaj na forum.

ok, ale czy faktury imienne wystarczą do wygrania procesu wierzycielka widziała że te żeczy nie należą do dłużniczki pomimo to nie odstąpiła od zajęcia jest pewna że sprawe ma wygraną bo z tego co wiem już dzwoniła do komornika czy sprawa trafiła do sądu.

W takiej sytuacji komornik w ogóle nie powinien raczej zajmować tych ruchomości. Skoro ma Pan dowody potwierdzające własność w postaci faktur, to nie powinno być problemu ze zwolnieniem tych rzeczy spod egzekucji.

komornik podczas zajęcia widział faktury VAT imienne ponieważ byłem podczas jego wizyty w domu ale powiedział że mam to zrobić sądownie bo wierzycielka nie chce zejść z tych rzeczy pomimo tego iż komornik jej powiedział że zostanie obciążona kosztami zresztą dostałem od komornika "zawiadomienie osoby trzeciej o zajętych ruchomościach" podajac przepis art. 841 & 1 k.p.c .
Wartość tych przedmiotów jest duża i wnosząc pozew muszę zapłacić 5 % wartości sporu chciałbym wiedzieć czy ta pani zostanie obciązona kosztami które ja ponoszę może wtedy ta pani zrozumie że czyjś rzeczy sie nie zajmuje

Tak, zostanie obciążona kosztami. Dodatkowo, jeśli skorzystasz z pomocy zawodowego prawnika - zostanie obciążona jego kosztami. Co w tak ewidentnych przypadkach powinno mieć miejsce, jako nauczka na przyszłość.
Pamiętaj, że masz tylko określony czas na wniesienie powództwa przeciwegzekucyjnego.

Powództwo wniosłem tydzień po dokonaniu zajęcia jeszcze przed tym jak dostałem zawiadomienie od komornika więc napewno w terminie , koszty wpisu też poniosłem podejrzewam że niedługo dostanę wezwanie na sprawę chodziło mio to czy ona zostanie obciążona kosztami a co do adwokata to też wezmę wcale nie głupie może nauczy tą panią czegoś jak przyjdzie jej zapłacić jego koszty a niestety takie usługi kosztują i może bedzie miała nauczkę na przyszłość dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam

Mam bardzo podobny problem obecnie mieszkam z moim tatom , który ma komornika. Mam pytanie czy komornik może zająć rzeczy, które należą do mnie na które mam papiery np. laptop, czy odkurzacz, który został zakupiony na fakturę VAT dla firmy. Problem ten jest bardzo podobny do kolegi dlatego pozwoliłem się podłączyć do dyskusji. Bardzo proszę o odpowiedz

Problem jest taki sam i rozwiązanie też, nie ma więc potrzeby udzielać porad.

Powrót