Eksmisja Komornicza-Lokal zastępczy

• Autor wątku Autor wątku artur15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
.Moja sprawa wygląda następująco.Moja babcia miała mieszkanie,społdzielcze,ja wraz z moją mamą i siostrą byłem tam zameldowany na pobyt stały.Niestety babcia zmarla a moja mama wyjechała za granice.Zwróciłem sie do sądu o przyznanie mi tytułu prawnego do zajmowanego lokalu,niestety z negatywnym skutkiem.Sąd powołal sie na to że pierwszenstwo do zajmowanego lokalu ma moja mama i mi nie przyznał.Wkrótce potem wyjechałem załamny cała sytuacja za granice do pracy.Nie opłacałem rachunków.Po pieciu latach wróciłem i dowiedziałem sie że zostałem w 2006 roku wyeksmitowany egzekucją komorniczą.Urząd miejski przyznał mi tymczsowe mieszkanie socjalne o powierzchni 18m kwadratowych w byłym hotelu z używalnościa wspólną wszystkich lokatorów łazienki i kuchni.Zostałem również poinformowany że jeżeli przyjmę ww mieszkanie będe musiał uregulować zaległości czynszowe które powstały w kwocie 12tyśięcy zł.Dlaczego muszę regulować zaległości czynszowe jeżeli ja nie byłem głównym najemcą.Przecież były zameldowane także w tym domu także moja mama i siostra.Słyszałem również że od 2005 roku nie można eksmitować na bruk.Co jeżeli odmówię przyjecia lokalu,zostanę bezdomny.Jakie warunki musi spełniac lokal socjalny.Czy jest szansa żebym wyszedł z teł sytuacji bez placenia zaległosci czynszowych i miał mieszkanie>proszę o odpowiedz.Pozdrawiam

Lokal socjalny - nadający się do zamieszkania ze względu na wyposażenie i stan techniczny, którego powierzchnia pokoi przypadająca na członka gospodarstwa domowego najemcy nie może być mniejsza niż 5 m2, a w wypadku jednoosobowego gospodarstwa domowego 10 m2, przy czym lokal ten może być o obniżonym standardzie. To jedyna definicja l.s.
Przysługiwało spółdzielcze lokatorskie czy własnościowe prawo do lokalu?
W przypadku spółdzielni nie musiał Pan być głównym "najemcą" - odpowiadał Pan solidarnie za zadłużenie. Osoby zamieszkujące z członkami oraz z osobami, którym przysługują spółdzielcze prawa do loka.mieszk. odpowiadają wspólnie za wynikłe zadłużenie. Nikt nie uregulował zapewne kwestii zamieszkiwania/zameldowania w lokalu babci, tj. wyjazdu mamy jak i Pana. Może nawet nie złożono informacji, że babcia nie żyje (postanowienie o nabyciu spadku)?
Czy wydany był nakaz zapłaty[!]? Czy zna Pan treść wyroku o eksmisję? Czy złożono wniosek o nabycie spadku po babci?
Przypominam, że do odebrania będzie być może wkład mieszkaniowy lub budowlany po babci - zależy czy babcia miała spółdzielcze lokaltorskie lub własnościowe prawo do lokalu.
W wyroku o eksmisję sąd może zawrzeć informację, że należy się lokal socjalny, ale w wyrokach zaocznych nie ma takich informacji. Dodatkowo gdyby nawet sąd nie przyznał lokalu socjlanego, należy się osobom eksmitowanym tymczasowe pomieszczenie (zgodnie z art. 1046 k.p.c.).

Mam pytanie?Czy w przypadku eksmisji za dlugi meza, nalezy sie mnie i moim dzieciom mieszkanie zastepcze?.Jezeli tak to w jaki sposob moge sie o nie ubiegac.

Mam pytanie?Czy w przypadku eksmisji za dlugi meza, nalezy sie mnie i moim dzieciom mieszkanie zastepcze?.Jezeli tak to w jaki sposob moge sie o nie ubiegac.
Sąd wydając wyrok nakazujący eksmisję, określa uprawnienie (bądź jego brak) do otrzymania lokalu socjalnego.
Sąd musi przyznać lokal socjalny w przypadku, gdy wyrok dotyczy małoletniego.
Gdyby jednak sąd nie przyznał uprawnienia do lokalu socjalnego, komornik musi się wstrzymać z eksmisją do czasu znalezienia lokalu tymczasowego.
I jeszcze drobna prośba na koniec- proszę nie podczepiać się pod inny temat.

Powrót