Witam, dołączam się do tematu, ponieważ dotyczy również eksmisji.
Lokatorzy zajmują bez umowy najmu dom właścicieli.
Od maja 2006 roku na lokatorach ciąży wyrok eksmisji z prawem do jednego lokalu socjalnego.
Jednocześnie Sąd zagwarantował owym lokatorom prawo do pozostania w lokalu właścicieli do czasu, aż Gmina przydzieli im lokal socjalny, a więc do złożenia przez gminę propozycji zawarcia umowy najmu.
W sierpniu bieżącego roku Gmina przydzieliła lokatorom lokal socjalny. Mija miesiąc, a administracja zarządzająca budynkiem, w którym znajduje się przydzielony lokal, nie może skontaktować się z lokatorami, którzy to nie odpowiadają na telefony, nie przejawiają żadnego zainteresowania sprawą.
Konfrontując fakty uzyskane od pracownika administracji, zajmującego się ową sprawą z moją wiedzą na temat lokatorów, mam możliwość stwierdzenia, iż ewidentnie grają oni na zwłokę; celowo nie zgłaszając się po klucze do nowego lokalu -nie dają tym samym możliwości by Zakład Gospodarki Komunalnej przedstawił im i zawarł z nimi umowę najmu.
Pracownik administracji twierdzi, iż nic więcej nie może zrobić. Na prośbę właściciela wystosuje do lokatorów pismo o kontakt z administracją, śmiem jednak przypuszczać, iż i to może nie odnieść pożądanego skutku.
Właścicielowi zależy na jak najszybszym opuszczeniu lokalu przez lokatorów, zatem jeżeli obecna sytuacja będzie trwać nadal, zamierza on wystąpić do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności na wyrok o eksmisji, celem wszczęcia postępowania egzekucyjnego.
Moje pytania:
1.Czy wyżej opisana opieszałość lokatorów (która fizycznie wyklucza możliwość przedstawienia lokatorom propozycji zawarcia umowy najmu) może stanowić podstawę nie nadania przez Sąd klauzuli wykonalności na wyrok o eksmisji ?
Bowiem jeśliby tak było, to w praktyce oznacza to, że lokatorzy mogą dowolnie długo zwlekać, uniemożliwiając właścicielom podjęcie kroków prawnych.
2. Czy i jakie prawne środki można zastosować, aby przyspieszyć dobrowolną wyprowadzkę lokatorów?
3. Czy Zakład Gospodarki Komunalnej rzeczywiście nie ma prawnej możliwości do wezwania lokatorów do odbioru przydzielonego mieszkania ?