emerytura po zmarlym ojcu

• Autor wątku Autor wątku mary33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mary33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, moja ciocia ma 49 lat i mieszka razem ze swoim tata. Tworza jedno gospodarstwo chociaz tak naprawde ciocia jest na utrzymaniu swego ojca ze wzgledu na bardzo niska rente. Czy po smierci swego ojca bedzie mogla przejsc na emeryture taty czy moze bedzie jej przyslugiwac jakas renta rodzinna?

Mam pytanie. Slyszalam ze po smierci rodzica naleza sie jeszcze 2 emerytury po zmarlym rodzicu, sklada sie wniosek w zusie
Czy ktos slyszal o tym?

Coś dzwoni, ale jak w dowcipie o samochodach rozdawanych w Moskwie.

Czy rodzic zdążył odebrać emeryturę za miesiąc, w którym zmarł?

marjory napisał:
Coś dzwoni, ale jak w dowcipie o samochodach rozdawanych w Moskwie.

Czy rodzic zdążył odebrać emeryturę za miesiąc, w którym zmarł?

Tak

Emeryture odebral 25 a zmarl 27.

Skoro odebrał, to już na nic nie możesz liczyć.

witam,mam pytanie
moj ojciec miał prawo do wczesniejszej emerytury, za prace w warunkach szkodliwych,
lecz nie złozył wniosku,i zmarł,ale gdyby złozyl wniosek terminowo, czyli jak miał 60 lat a zmarl jak miał 62 to teoretycznie przyslugiwalo mu prawo do emerytury,i teraz moje pytanie brzmi czy da sie cos w tkaim przypadku zalatwic?

tzn chciał bym sie zapytac,czy wogole jest opcja,zeby to w jakis sposb odzyskac?w formie swiadczenia np dla zony zmarlego.??

Można złożyć wniosek o rentę rodzinną, może będzie prawo do tego świadczenia.

hmm,byłem osobiscie w placowce ZUS i zapytałem sie ,co moge zrobic w takiej sytuacji,to powiedziano mi ,ze niestety nic,a słyszałem o takich przypadkach ze mozna np zalozyc sprawe dla zus-u i tam cos mozna wywalczyc,nie iwem czy to do konca jest prawda

Proszę złożyć wniosek o rentę rodzinna i czekać na decyzję. W ZUS nikt łaski nie robi - wniosek muszą przyjąć i wydać decyzję. Od decyzji można złożyć odwołanie.

rozmawiałem własnie z matula,rente rodzinna juz pobiera,ale mowiła ze nic jej nie wspominali o tej sprawie.
Słyszałem ,ze własnie mozna zalozyc sprawe dla ZUS-u,i wtedy sąd podejmuje decyzje,tylko własnie chciałem sie dowiedziec ,czy sa jakies szanse na wygrana?czy moze ktos juz miał podobny przypadek?

A co chcesz wygrać skoro matka pobiera już rentę rodzinną?

Widzę, że sam nie wiesz czego chcesz.

kurde,chodz mi o to,
emerytura rodzinna to jest normalna proedura w przypadku gdy ktos umiera?prawda?to sie poporostu nalezy.
a ja chcial bym zapytac,czy jezeli moj ojciec mial prawo do emerytury od ponad 2 lat ,jeszcze zyjac,a nir pobierał jej,poniewaz zapomniał o tym,ze mu wogole przysluguje prawo do wczesniejszej emerytury,(za prace w warunkach szkodliwych)i nie złozył zadnego wniosku,no i zmarł w wieku 63 lat,ale gdy wszedł w wiek emerytalny(60lat za prace w warunkach szkodliwych)to mu sie ustawowo nalezało.
I teraz chciał bym sie zapytac,czy da sie np. w jakis sposob odzyskac te pienieadze ktore mu sie nalezały z tej nie wykorzystanej emerytury?np.w formie nie wykorzystanego swiadczenia?albo czy moze ktos miał podobny przypadek?

Ernest_12 napisał:
I teraz chciał bym sie zapytac,czy da sie np. w jakis sposob odzyskac te pienieadze ktore mu sie nalezały z tej nie wykorzystanej emerytury

Jeżeli ktoś miał prawo do emerytury to naliczana (wypłacana) jest od miesiąca w którym został złożony wniosek. Nawet gdyby miał 80 lat. Przy
naliczaniu renty rodzinnej były dostarczone dokumenty o warunkach szkodliwych?

To że wszedł w wiek emerytalny nie znaczy że chciał mieć emeryturę. Emerytura to rzecz dobrowolna. Dopiero po złożeniu wniosku emerytura jest naliczana i przyznawana. Może wolał pracować i pobierać pensję a nie emeryturę? Dzięki temu ja sobie podwyższał? Jego decyzja. Tylko jak w takim okresie umrze to spadkobiercy mogą stwierdzić że jednak to nowe była dobra decyzja i oni wolą pieniądze z emerytury z kilku lat? Oj za dobrze by było.

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Można osiągnąć wiek emerytalny i dalej pracować ale nie pobierać emerytury.
A o czym ja napisałem:
jan.jakub napisał:
Jeżeli ktoś miał prawo do emerytury to naliczana (wypłacana) jest od miesiąca w którym został złożony wniosek

Ale ja temu nie zaprzeczam. Chyba że mnie źle zrozumiałeś

Chyba nawzajem źle zrozumieliśmy się. Obaj piszemy o tym samym z wyłączeniem spadkobierców. Moim zdaniem mogą dziedziczyć (spadkobiercy) OFE i subkonto, chyba że są osoby uposażone. Odbiegamy od tematu.

Powrót