ENEA - rachunek za prąd po dziesięciu miesiącach!

• Autor wątku Autor wątku Marcinoch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcinoch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Mam dość nietypową sprawę. W grudniu 2015 zakupiłem mieszkanie. Oczywiście pozałatwiałem od razu wszystkie rzeczy z związane z płatnościami ( enea, pgnig, spółdzielnia itd.). Enea przysłała mi umowę w w styczniu. Podpisałem i odesłałem podpisaną na w/w adres. I teraz wydawało się że trzeba poczekać tylko na pierwszą fakturę. Jednak jest nie co inaczej. ENEA pomimo moich próśb telefonicznych jak i osobistych w oddziale pozwoliła sobie przysłać fakturę dopiero uwaga... 10 października. Dzwoniłem, pytałem co się dzieje że chce otrzymać fakturę ale oni z tym nic nie zrobili :mad:. I tego 10 października przyszła pierwsza fakturę. Kwota co prawda nie była jakaś wysoka ale chodzi mi o sam fakt gdzie ENEA nie wywiązała się z umowy. Zadzwoniłem do URE (Urząd Regulacji Energetyki) I powiedziałem jak sprawa stoi. I pani mi podpowiedziała że pisząc do nich mogę się starać o bonifikatę. Więc napisałem do ENEA takie zgłoszenie i dodałem paragraf dotyczącej tej bonifikaty. Oczywiście zgłoszenie przyjęte, ale brak odpowiedzi ze strony firmy. Do dziś dzwoniąc mnie zbywają. Zgłoszenie wysyłałem 11 października to firma ma 30 dni na rozpatrzenie. Oczywiście nic nie zostało rozpatrzone. Rekompensata należy mi się jak psu zupa tak naprawdę bo to firma nie wywiązała się z umowy.

Poprosiłbym o rady co mogę zrobić aby zakończyć to całe przedstawienie. Dodam że nie mam zbytnio czasu aby chodzić do nich osobiście i ciągle słuchać tego samego.

Ktoś może miał podobną sytuację? Jakieś pomysły na rozwiązanie tej sprawy?

Pozdrawiam, Marcin.

Marcinoch napisał:
Rekompensata należy mi się jak psu zupa tak naprawdę bo to firma nie wywiązała się z umowy.

Czyli co, od stycznia nie dostarczali ci prądu??

Jaki sposób rozliczenia ma Pan ? Co ile jest odczyt inkasencki ?

Enea czy Energa bo to są dwie różne firmy. przy tej drugiej to żadne nowum

nie zdziwiłam bym się gdyby okazało się że nie mamy tu do czynienia z brakiem umowy kompleksowej

Ostatnia edycja:
Łukasz_SM napisał:
Cytat:
Napisał/a Marcinoch
Rekompensata należy mi się jak psu zupa tak naprawdę bo to firma nie wywiązała się z umowy.
Czyli co, od stycznia nie dostarczali ci prądu??

Owszem, dostarczali. W umowie mam rozliczenie dwumiesięczne. Czyli na czas przysyłają faktury a ja je na czas płace. Proste i logiczne.

2zona napisał:
Jaki sposób rozliczenia ma Pan ? Co ile jest odczyt inkasencki ?

Tak, przychodzi i spisuje dane z licznika.

Margarit napisał:
Enea czy Energa bo to są dwie różne firmy. przy tej drugiej to żadne nowum

nie zdziwiłam bym się gdyby okazało się że nie mamy tu do czynienia z brakiem umowy kompleksowej

Enea, Enea. Mam umowę kompleksową. I umowę podpisaną w styczniu a fakturę pierwszą dostałem w październiku. To coś tutaj chyba nie gra.

etaaam !!!:!:

w Energa ludziska nie dostają faktur przęsło rok i nic nie można z tym robić

nikogo to nie obchodzi:lol:

Napisz do Enei Pismo możliwe że za 2 miesięczny odczyt dodatkowo płacisz. Powinni Ci to choć pisemnie wyjaśnić

Tobol napisał:
Ale rekompensatę za co chciałbyś otrzymać? Jakąś stratę z tego powodu poniosłeś?
Masz człowieku problemy z czytaniem ze zrozumieniem? To oni się nie wywiązali się z umowy. I dostałem pierwszą fakturę od razu za 10 miesięcy.. Więc rekompensata że strony firmy mi się należy. W ramach przeprosin chociażby.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Jestem ciekawy gdzie niby nie wywiązała się z umowy. Wstawisz konkretny fragment umowy?

Rekompensata ma na celu wyrównanie strat. Jestem ciekawy jaką niby poniosłeś.

Rekompensata jako tako się nie należy jednak może Pan sprawdzić czy nie ponosi Pan dodatkowej opłaty za odczyt i rachunek co 2 miesiace. Jeśli tak jest to powinien Pan się starać o anulowanie tej dodatkowej opłaty.

Zalezy jaka jest tresc umowy, bo jest szansa ze to ty sie nie wywiazywales. Oni dostarczali prad a ty za to nie placiles. Zobacz czy masz.zapis, ze platnosc wystepije na podstawie wystawionej faktury, czy na zasadzie regularnej wplaty. Przedmiotem umowy jest dostarczanie energii a nie faktur.

mypetro napisał:
Zalezy jaka jest tresc umowy, bo jest szansa ze to ty sie nie wywiazywales. Oni dostarczali prad a ty za to nie placiles. Zobacz czy masz.zapis, ze platnosc wystepije na podstawie wystawionej faktury, czy na zasadzie regularnej wplaty. Przedmiotem umowy jest dostarczanie energii a nie faktur.

Cykl rozliczenia :2-miesięczny. Więc chyba tyle wystarczy.

To nic nie znaczy. Okres rozliczeniowy dotyczy odczytów licznika i nie zawsze jest tożsamy z wystawieniem faktury.

Tobol napisał:
To nic nie znaczy. Okres rozliczeniowy dotyczy odczytów licznika i nie zawsze jest tożsamy z wystawieniem faktury.
W umowie pisze wyraźnie źe będę otrzymywać co drugi miesiąc. To co ? Oczywiście Kolos ENEA może wszystko a ja nie mogę nic? Chyba się komuś w dupie poprzewracało ..

Tobol napisał:

Po odczycie inkasencki powinna być wystawiona faktura. Okres rozliczeniowy to okres co ile klient ma dostawać fakturę za zużycie i dostawę prądu.

Ostatnia edycja:
Chopie, prawie rok nie placiles za prad i masz teraz pretensje,ze ktos sie dopatrzyl i wystawil ci fakture zbiorcza

Marcinoch napisał:
W umowie pisze wyraźnie źe będę otrzymywać co drugi miesiąc. To co ? Oczywiście Kolos ENEA może wszystko a ja nie mogę nic? Chyba się komuś w dupie poprzewracało ..

Dalej nie rozumiesz, lub zrozumieć nie chcesz. Chcesz rekompensatę, ale tak naprawdę sam chyba nie wiesz za co. W którym miejscu poniosłeś stratę?? Jaką?? Nie dostawałeś faktur, nie płaciłeś. Ba, wręcz można powiedzieć że mogłeś odnieść zysk, bo od niezapłaconych kwot mogłeś mieć odsetki.

mypetro napisał:
Chopie, prawie rok nie placiles za prad i masz teraz pretensje,ze ktos sie dopatrzyl i wystawil ci fakture zbiorcza

Łukasz_SM napisał:
Dalej nie rozumiesz, lub zrozumieć nie chcesz. Chcesz rekompensatę, ale tak naprawdę sam chyba nie wiesz za co. W którym miejscu poniosłeś stratę?? Jaką?? Nie dostawałeś faktur, nie płaciłeś. Ba, wręcz można powiedzieć że mogłeś odnieść zysk, bo od niezapłaconych kwot mogłeś mieć odsetki.

Wy nic nie rozumiecie. Podpisałem umowę w styczniu i czekałem na fakturę. W kwietniu zadzoniłem pierwszy raz co z fakturą i dlaczego jeszcze jej nie dostałem. Potem jeszcze kilka razy się upominałem.Nic sobie z tego nie robili. NIC! I to jest moja wina że dali ciała? Ja pierdziele, tak trudno to zrozumieć :/?

Powrót