ENEA - rachunek za prąd po dziesięciu miesiącach!

• Autor wątku Autor wątku Marcinoch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Marcinoch napisał:
Ja pierdziele, tak trudno to zrozumieć :/?
Rozumiemy, że nie dostałeś faktury, którą dostać powinieneś.
NIE rozumiemy, jaką stratę poniosłeś z tego powodu, skoro chcesz rekompensatę (według Słownika Języka Polskiego: rekompensata - wyrównanie strat).

A czy tak trudno ci zrozumiec, ze nie placac przez prawie rok za prad nie poniosles zadnej straty a tak naprawde z ekonomicznego punktu widzenia wzbogaciles sie?

Skoro w URE sami mi mówią że to ENEA nie wywiązała się z umowy i mam prawo do bonifikaty to nie wydaje mi się abyście byli mądrzejsi od nich. Boże święty. Firma dała dupy i wniosek z tego co piszecie to takie że większy może więcej.

Temat do zamknięcia bo nic nie uzyskam na tym forum. Pozdrawiam

Margarit napisał:
etaaam !!!:!:

w Energa ludziska nie dostają faktur przęsło rok i nic nie można z tym robić

nikogo to nie obchodzi:lol:

mnie obchodzi :mad: już wiem, co można z tym zrobić.
1. należy napisać do Energi czy innej firmy tego typu pismo z żądaniem wystawienia FV, za potwierdzeniem odbioru.
2. Kopię tego pisma wraz z kopią potwierdzenia odbioru należy wysłać do Urzędu skarbowego z prośbą o wyjaśnienie.

Jak im wszyscy zaczną wysyłać, Urząd Kontroli Skarbowej powinien rozwiązać sprawę, bo "w Kodeksie karnym skarbowym w art. 62. § 1: Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek "

jassmne napisał:
mnie obchodzi już wiem, co można z tym zrobić.
1. należy napisać do Energi czy innej firmy tego typu pismo z żądaniem wystawienia FV, za potwierdzeniem odbioru.
2. Kopię tego pisma wraz z kopią potwierdzenia odbioru należy wysłać do Urzędu skarbowego z prośbą o wyjaśnienie.

Jak im wszyscy zaczną wysyłać, Urząd Kontroli Skarbowej powinien rozwiązać sprawę, bo "w Kodeksie karnym skarbowym w art. 62. § 1: Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek "

Nie rozumiesz tematu i o czym piszesz

Mnie natomiast zaskakuje fakt, że ludzie pieklą się o brak faktur, że niby nagle zostają zaskoczeni gigantyczną fakturą za kilka miesięcy naraz. A fakty są następujące:

• Stawka za 1 kWh jest znana
  • Dostęp do licznika jest jawny, przez okno rewizyjne na klatce (w przypadku bloku)
  • Opłata przesyłowa jest znana, abonamentowa również

Dlaczego nie odkładają co miesiąc należności?

Bo jakoś to będzie, bo może rozłożą na raty, bo pieniądze nie wydane na rachunki wydadzą na coś innego, bo bez faktury nie zapłacą, bo nie będzie potwierdzenia. Możliwości jest wiele, tylko logicznych wyjaśnień brak...

Margarit napisał:
Nie rozumiesz tematu i o czym piszesz

Rozumiem,ze faktura wystawiona być musi. Nie wiem jak inaczej zinterpretowac ten przepis, nie jestem prawnikiem. Jeśli ludzie nie dostają faktury (nie zagłębiając się w konkretny przypadek) to firma powinna być ukarana lub nakłoniona do wystawienia FV . Jeśli odbiorca uslugi w jakiś sposób uniemożliwi wystawienie faktury, to wtedy to jego wina.

jassmne napisał:
Rozumiem,ze faktura wystawiona być musi. Nie wiem jak inaczej zinterpretowac ten przepis, nie jestem prawnikiem. Jeśli ludzie nie dostają faktury (nie zagłębiając się w konkretny przypadek) to firma powinna być ukarana lub nakłoniona do wystawienia FV . Jeśli odbiorca uslugi w jakiś sposób uniemożliwi wystawienie faktury, to wtedy to jego wina.

to co tu opisujesz w twoim rozumeiniu z prawa podatkowego to:

Jeżeli przedsiebiorca otrzyma pieniadze to jego obowiazkiem jest wystawienei "faktury" nie inaczej

jezeli nawet to nic nie szkodzi wystawiac fakture nawet za 3 lat usług - ale wyszliśmy z tematu - tyle ile wynosi przedawnienei zobowiazan danego rodzaju:tuptup:

czy w takim razie nie ma żadnej regulacji prawnej w jakim czasie powinna być wystawiana faktura za usługi? czy nie jest to na podstawie umowy, albo że są inne przepisy?

Powrót