Fałszywa informacja przy sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku Gandalf Szalony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gandalf Szalony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Nabyłem w październiku 2016 przez Allegro (Kup Teraz) samochód, który wg informacji na stronie przedmiotui zapewnień sprzedawcy (płatnika VAT) miał mieć w 2015 roku wymieniony rozrząd (silnik z rozrządem na łańcuchu, ale ta seria była trefna i rozrząd wymagał po jakimś czasie wymiany). Uległem nieco rewelacyjnym opiniom jakie gość miał na Allegro (dla zainteresowanych nick DobreAutko1) i nie sprawdzałem bardzo szczegółowo dokumentacji niemieckiej. Potem okazało się, że jedyny dowód tej rzekomej wymiany to naklejka pod maską silnika. Po jakimś czasie samochód zaczął szwankować i przez kolejne miesiące jeździłem od mechanika do mechanika, szukając przyczyn problemów. Ostatecznie samochód trafił do serwisu Peugota, gdzie stwierdzono, że rozrząd nigdy nie był wymieniany. Musiałem wymienić rozrząd (był w fatalnym stanie) oraz potem również elektrozawory, które przez niego padły. Całkowity koszt: 2500zł, nie licząc wcześniejszych kosztów niepotrzebnych wymian i diagnoz, oraz kosztów paliwa, które zjeździłem. Sprzedawca niby zgodził się zwrócić połowę za sam rozrząd (750zł), ale od tygodni mnie zwodzi i widzę, że raczej nie zamierza zrobić przelewu.

Proszę o jakieś rady czy sugestie w tej sprawie. Zamierzam teraz żądać co najmniej 1500zł i zagrozić mu sprawą sądową oraz aktywnym robieniem złej opinii na internecie. Radca prawny sugerował wysłanie sprzedawcy pocztą ponaglenia do zapłaty na podstawie rękojmi, więc się do tego przymierzam, choć wątpię czy zadziała. Czy wg Was ewentualne postępowanie sądowe ma szanse powodzenia? Mam fakturę zakupu samochodu, tekst ogłoszenia z archiwum Allegro (gdzie reklamuje samochód jako posiadający wymieniony rozrząd), faktury z serwisu, oraz paragony od innej firmy, która pracowała nad samochodem.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, pomysły, opinie.
Paweł

Gandalf Szalony napisał:
Nabyłem w październiku 2016 przez Allegro (Kup Teraz) samochód,
Nie ma takiej możliwości.
Gandalf Szalony napisał:
Sprzedawca niby zgodził się zwrócić połowę za sam rozrząd (750zł)
Masz to na piśmie?
Gandalf Szalony napisał:
Mam fakturę zakupu samochodu
I jest tam informacja o rozrządzie?
Gandalf Szalony napisał:
tekst ogłoszenia z archiwum Allegro
Ta treść nie ma znaczenia.

Dziękuję za odpowiedź. czyli w sądzie powołując się na ww. sąd oddal wniosek dowodowy?

Dziękuję za odpowiedzi.
Na fakturze nie ma informacji o wymianie rozrządu natomiast jest informacja o bezwypadkowości, mimo że mechanicy stwierdzili, że stłuczka była (nierówno dopasowane elementy). Więc może od tej strony zahaczyć oszusta?

Pytanie czy bezwypadkowość to to samo, co bezkolizyjność.

Czytałem trochę na ten temat i wygląda na to, że samochodu, który wymagał wymiany elementów blacharskich nie można nazwać "bezwypadkowym".

Nie nabyłeś przez ten portal. Nabyłeś od właściciela/handlarza, napotykając ogłoszenie zamieszczone gdzieś w internecie ... Kliknięcie kup teraz niczego w sposobie nabycia nie zmieniło.

wittka napisał:
Nie nabyłeś przez ten portal. Nabyłeś od właściciela/handlarza, napotykając ogłoszenie zamieszczone gdzieś w internecie ... Kliknięcie kup teraz niczego w sposobie nabycia nie zmieniło.

No chyba nie "gdzieś w internecie", tylko na Allegro, wg zasad tam obowiązujących. W związku z tym mam pytanie: jeśli gość wystawia samochody na Allegro z opcją Kup Teraz, to czy jeśli ktoś faktycznie kliknie (bez dzwonienia, oglądania, umawiania itp), to sprzedający musi mu ten samochód sprzedać? Na to by wskazywała logika - i teoretycznie gość by miał spore kłopoty gdyby ktoś tak zrobił, a on np. w międzyczasie z kimś innym podpisał umowę.

Przeczytaj regulamin tej platformy.
Odpowiedź na twoje wątpliwości została podana przez loco1 w tym wątku

Gandalf Szalony napisał:
No chyba nie "gdzieś w internecie", tylko na Allegro, wg zasad tam obowiązujących.

Moze wytlumacz nam na początek jak to mozliwe, ze korzystasz z w/w portalu nie znajac w ogole jego regulaminu? :o

Powrót