Fałszywe potwierdzenie przelewu i oszust na olx

• Autor wątku Autor wątku syyu93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wczoraj prawie padłem ofiarą podobnego oszustwa. Prawie, bo jutro się okaże czy sprawa będzie miała w miarę pozytywny finał.

Miałem na OLX wystawioną ofertę sprzedaży koł 19" do BMW za 6900 zł. Zadzwonił gość, że jest gotowy kupić za 6500 zł. Zgodziłem się i poprosił o dane do przelewu esemesem. Chwilę później zadzwonił, że zrobił przelew, wystał potwierdzenie, a kolega będzie za dwie godziny przejeżdżał i odbierze te koła.

Zgodziłem się, ale pod warunkiem, że osoba odbierająca (rzekomy kolega) spisze oświadczenie, że odbiera koła o określonej wartości, wylegitymuje się dowodem osobistym i prawem jazdy oraz podpisze wydruk aukcji z OLX.

Przyjechał gość jak się okazało z blablacar i zgodził się na moje warunki. Jak się okazało nie znał tamtego gościa tylko przyjął zlecenie z blablacar. Kiedy zobaczył co ma podpisać zbladł, ale niechętnie zgodził się. Wiedział, że kasy jeszcze nie mam. Wspólnie ustaliliśmy, że nie przekaże tamtemu kół póki nie dostanie ode mnie potwierdzenia, że kasa doszła.

No i kasa nie doszła, a w telefonie gościa z OLX włącza się poczta, a potwierdzenie przelewu jest najprawdopodobniej sfałszowane. Na szczęście z gościem z blablacar mam kontakt i jak mnie zapewnił jutro będzie jechał przez moje miasto i przywiezie mi te koła z powrotem. Myślę, że on nie jest oszustem, a również ofiarą tego procederu i sprawa znajdzie szczęśliwy dla mnie finał. Jedynym poszkodowanym będzie gość z blablacar, bo będzie stratny na kilometrówce.

Oszustwo jest prawdopodobnie nowe i dość wyrafinowane. Podejrzewam, że może się tym zajmować jedna i ta sama szajka. Pytanie do poszkodowanych i ewentualna przestroga dla innych:

- Koleś chciał odebrać koła w Sochaczewie - czyli woj. mazowieckie, okolice Warszawy
- Podrobione potwierdzenie przelewu pochodziło z banku BNP Paribas

W późniejszych wątkach podam numer telefonu, którym się posługiwał, adresy e-mail i podam jakim imieniem i nazwiskiem się posługiwał. Zachęcam do dalszej dyskusji na ten temat

Tu nie ma co wielce dyskutowac tylko idzesz na policje i zglaszasz sprawe :) Podrabianie dokumentow takich jak potwierdzenie przelewu jest przestepstwem.

Tylko jaka jest realna szansa, że nasza policja coś z tym zrobi? Stracę tylko czas.

Odezwij się do mnie bo ja też padłem ofirarą oszustwa z tym facetem [...]pilne
BNP Paribas potwierdzenie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Byłem przed chwilą na Policji, złożyłem zeznania oraz z tego co się dowiedziałem to przesyłają podrobione potwierdzenie z pnb paribas, kurier to dwóch rumunów z lewą rejestracją w reno, policja mówi że rejestracja oraz dowód który spisałem przy przekazaniu towaru za 2k też fałszywy.
Proszę o kontakt wszystkich poszkodowanych.
Paweł

strasznie porażający brak logiki w postępowaniu sprzedawcy - skoro przedstawiciel kupującego miał pojawić sie osobiście to należało zaproponować sprzedaż za gotówkę z ręki do ręki a nie jakieś dziwactwa z przelewami (banknoty dużo trudniej sfałszować niż plik pdf)

ja często sprzedaję różne rzeczy w internecie i zawsze tak proponuję jak się komuś spieszy i wydziwia: 80% kontaktów sie urywa a 20% bardzo się cieszy z zaproponowanego rozwiązania - przypuszczam że te 20% to są uczciwi a 80% to są ludzie którzy próbowali mnie naciągać.

Brak logiki, tylko co niektórzy liczą że potwierdzenie przelewu jest ok w tym wypadku.
Jak widać nie zawsze :/
Dobrze że są widoczne twarze kierowców i auto na monitoringu itp.

U mnie na szczęście temat zakończył się pozytywnie. Okazało się, że koleś z blabla był bogu ducha winien. Dzisiaj osobiście oddał mi koła. Ale nerwów najadłem się sporo.

A jeśli chodzi o potwierdzenie przelew to... No cóż... Zgubiła mnie rutyna. Handluje przez Internet i od 2007 roku zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy transakcji. Codziennie dostaję od ludzi kilka lub kilkanaście potwierdzeń przelewu. Często realizuję usługę nawet bez sprawdzania załącznika (skoro wysłał potwierdzenie to na pewno zapłacił). I wiecie co? Na te kilkadziesiąt tysięcy transakcji kilka razy zdarzyło się, że kasa nie doszła. Okazywało się potem, że ludzie mylili numeru kont. Ale nigdy nie było tak, żeby ktoś wysłał fałszywe potwierdzenie.

jeśli sprzedajesz towary po 20zł to może i motywacja do oszukiwania jest niska - co innego jakbyś wystawił towary za 20.000zł

OLX - dałam się własnie nabrać na ten sam numer z fałszywym potwierdzeniem przelewu z BNP Paribas i blabla car. "Przelew " zrobiony w Lęborku przez Bartosz Fischbach na kwotę 4300. Towar niestety został przeze mnie wysłany i przez złodzieja odebrany w Łodzi. ***Regulamin §10***

Witam ja tez zostałem oszukany przez bartosza fiszchbach z leborka na fałszywy przelew z paribas żekomy kolega odebrał towar w łodzi ***Regulamin §10*** byłem dzisiaj na policji i złożyłem zawiadomienie o przestępstwi

Witam Państwa.
Nazywam się Fischbach Bartosz i chcę wyprostować poniższe zarzuty.

Tak jak wy stałem się ofiarą oszustwa pana, który się pode mnie podszywa. Różnica polega na tym, że ja nie dałem się oszukać.

wystawiłem na portalu olx pojazd BRP CAN AM Commander. Wysokiej klasy sprzęt rekreacyjny. Po pewnym czasie (była to niedziela godz. popołudniowa) odebrałem telefon od człowieka który wyrażał chęć zakupu twierdząc, że mieszka w Austrii czy Szwajcarii nie pamiętam dokładnie.

Zależało mu na szybkim zakupie i płatności przez przelew.
Twierdził, że na terenie Polski jest jego auto z firmy spedycyjnej ojca i odbierze quada a on zapłaci przelewem.

Ja się zgodziłem wysłałem mu zdjęcie dowodu, oraz uzupełnioną umowę do połowy z moimi danymi i podpisem.

Jednak gdy podczas rozmowy oznajmiłem, że jak dostanę potwierdzenie sprawdzę to BNP PARIBA na infolinii czy podany nr zlecenia to zlecenie przelewu z jego konta na moje kontakt się urwał. Nie odbierał telefonu ja to zignorowałem zadowolony, że nie dałem się oszukać.

Sprawa miała miejsce w październiku 2015.

Od lutego tego roku regularnie melduję się na komisariacie KKP Lębork co chwila w innej sprawie.

Nie jestem w stanie zrobić nic do póki sprawca procederu nie zostanie ujęty.

Gdyby było inaczej czy pisałbym teraz to oświadczenie?

Zapewniam jednak, że podobnie jak Państwo domagam się sprawiedliwości tyle, że ja nie mogę zrobić nic jak na razie.

***Regulamin §10*** który założyłem nie pamiętam jak dawno i posługuję się nim do dziś.

Pozdrawiam.

Domyślnie RE: Fałszywe potwierdzenie przelewu i oszust na olx
Witam Państwa.
Nazywam się Fischbach Bartosz i chcę wyprostować poniższe zarzuty.

Tak jak wy stałem się ofiarą oszustwa pana, który się pode mnie podszywa. Różnica polega na tym, że ja nie dałem się oszukać.

wystawiłem na portalu olx pojazd BRP CAN AM Commander. Wysokiej klasy sprzęt rekreacyjny. Po pewnym czasie (była to niedziela godz. popołudniowa) odebrałem telefon od człowieka który wyrażał chęć zakupu twierdząc, że mieszka w Austrii czy Szwajcarii nie pamiętam dokładnie.

Zależało mu na szybkim zakupie i płatności przez przelew.
Twierdził, że na terenie Polski jest jego auto z firmy spedycyjnej ojca i odbierze quada a on zapłaci przelewem.

Ja się zgodziłem wysłałem mu zdjęcie dowodu, oraz uzupełnioną umowę do połowy z moimi danymi i podpisem.

Jednak gdy podczas rozmowy oznajmiłem, że jak dostanę potwierdzenie sprawdzę to BNP PARIBA na infolinii czy podany nr zlecenia to zlecenie przelewu z jego konta na moje kontakt się urwał. Nie odbierał telefonu ja to zignorowałem zadowolony, że nie dałem się oszukać.

Sprawa miała miejsce w październiku 2015.

Od lutego tego roku regularnie melduję się na komisariacie KKP Lębork co chwila w innej sprawie.

Nie jestem w stanie zrobić nic do póki sprawca procederu nie zostanie ujęty.

Gdyby było inaczej czy pisałbym teraz to oświadczenie?

Zapewniam jednak, że podobnie jak Państwo domagam się sprawiedliwości tyle, że ja nie mogę zrobić nic jak na razie.

***Regulamin §10*** który założyłem nie pamiętam jak dawno i posługuję się nim do dziś.

Pozdrawiam.

Witam, dodam od siebie ze przed chwila złodziej chciał załatwić mnie w ten sam sposób. Wystawiłem dzisiaj iphone6 na sprzedaż na olx i gość za chwile ze kupi cy coś taniej itp i numer seryjny żeby sobie sprawdził czy prawidłowy i czy gwarancja jest jak mowię. Okay a za chwile ze mieszka 200km od wawy i zrobi przelew i znajomy odbierze bo będzie przy okazji. Pisze ze okay tylko poczekamy aż zaksięguje mi się przelew na koncie Ew gotówka od znajomego. Coś odpisał ale pisało wiadomość usunięta i konto z którego pisał NIEAKTYWNE. Uważajcie na to.

malinarek70 napisał:
U mnie na szczęście temat zakończył się pozytywnie. Okazało się, że koleś z blabla był bogu ducha winien. Dzisiaj osobiście oddał mi koła. Ale nerwów najadłem się sporo.

A jeśli chodzi o potwierdzenie przelew to... No cóż... Zgubiła mnie rutyna. Handluje przez Internet i od 2007 roku zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy transakcji. Codziennie dostaję od ludzi kilka lub kilkanaście potwierdzeń przelewu. Często realizuję usługę nawet bez sprawdzania załącznika (skoro wysłał potwierdzenie to na pewno zapłacił). I wiecie co? Na te kilkadziesiąt tysięcy transakcji kilka razy zdarzyło się, że kasa nie doszła. Okazywało się potem, że ludzie mylili numeru kont. Ale nigdy nie było tak, żeby ktoś wysłał fałszywe potwierdzenie.

Wysyłasz towar na potwierdzenie przelewu? Dziwie się ze jeszcze z torbami nie poszedłeś :)

Witam. Ostatnio też zostałem oszukany przez niejakiego Mateusza z Gdańska. Po wystawieniu telefonu na olx odezwał się smsmem z nr ***mod*** Wysłał podrobione potwierdzenie przelewu z banku BZ WBK z adresu ***mod*** Konto zostało założone w oddziale we Wroclawiu. Wysłałem paczkę na adres podany w przelewie. Paczka została odebrana wczoraj. Pieniędzy oczywiście nie ma. ***Regulamin §10*** Sprawa została zgłoszona na policję.***mod***

Osobiście również uświadczyłem podobnego przypadku - sprzedawałem rzecz (cena ok 1000 zł), nawinął się po 10 minutach kupiec tyle że mieszka 300km ode mnie więc klepnie przelew. Ok. Otrzymam wyślę.
Po pół godzinie dowód wpłaty na @ , 5 min później telefon że jego brat będzie za 2h w mojej okolicy to odbierze. W takim razie zapraszam z gotówką, bo przelewu nie otrzymam do poniedziałkowego popołudnia (temat dzieje się w niedzielę). "Przecież zapłaciłem". Nie wydam towaru bez zaksięgowanej wpłaty lub gotówki przy odbiorze. Kontakt umarł, przelewu oczywiście ani śladu. Sprawa o próbę wyłudzenia na policji. Przelew sfałszowany, IP @ z Rumunii.

NIE WYDAWAJCIE TOWARU BEZ ZAKSIĘGOWANEJ WPŁATY LUB GOTÓWKI PRZY ODBIORZE.
OSZCZĘDZICIE SOBIE DUŻO NERWÓW.

Mi również przydarzyła się opisywana wyżej sytuacja. Wystawiam telefon na gumtree, dwa dni później przychodzi mejl, że facet chce kupić, ale czy mogę zejść z ceny, czy telefon faktycznie jak w opisie.Zrobi przelew dziś, a znajomy jedzie do niego na majówkę z Warszawy, to przywiezie mu i odbierze dziś. Fałszywe potwierdzenie z banku PEKAO.Ten znajomy napisał sms i umówiliśmy się na spotkanie.Poprosiłam o imię i nazwisko faceta i sprawdziłam czy zgadza się z dowodem. Oczywiście kontakt się urywa a pieniędzy nie ma. Bardzo bym prosiła o kontakt, jeśli ktoś miał podobną sytuację! Nieważne czy Warszawa czy inne miasta.

patrcja napisał:
Mi również przydarzyła się opisywana wyżej sytuacja. Wystawiam telefon na gumtree, dwa dni później przychodzi mejl, że facet chce kupić, ale czy mogę zejść z ceny, czy telefon faktycznie jak w opisie.Zrobi przelew dziś, a znajomy jedzie do niego na majówkę z Warszawy, to przywiezie mu i odbierze dziś. Fałszywe potwierdzenie z banku PEKAO.Ten znajomy napisał sms i umówiliśmy się na spotkanie.Poprosiłam o imię i nazwisko faceta i sprawdziłam czy zgadza się z dowodem. Oczywiście kontakt się urywa a pieniędzy nie ma. Bardzo bym prosiła o kontakt, jeśli ktoś miał podobną sytuację! Nieważne czy Warszawa czy inne miasta.
proszę sprawdzić PM. Taka sama sytuacja

U mnie ta sama sytuacja w Warszawie. Oszust podawał się za: Łukasz Kogut.
Potwierdzenie z Pekao. Boję się teraz tylko żeby nie wykorzystał moich danych na które miał zrobić przelew do podszywania się przy następnych oszustwach.

Ostatnia edycja:
Powrót