fałszywe zeznania

• Autor wątku Autor wątku KAJAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KAJAX

Użytkownik
Odpowiedzi
32
czy taka sytuacja to fałszywe zeznania
Pan X pełnmocnik swojego syna w sądzie mówi ze mogłam mieszkać w mieszkaniu 6 miesięcy i ze nic nie wie o żadnej umowie pozwalającej mieszkać mi dłużej (umowa faktycznie istniała), mimo to w treści umowy z nowymi najemcami po 7 miesiącach od upływu tych 6 miesięcy zrywa umowę ze mną. (tego już w sądzie nie powiedział-dowiedziałam się przypadkowo)
Z tego wynika iż wiedział o umowie jaką ja miałam zawartą z jego synem bo w innym przypadku by jej nie zerwał- bo niebyło by co zrywać.
czy można w takim razie posądzić go o składanie fałszywych zeznań? lub chociaż poddać w wątpliwość wiarygodność świadka.

Domyślam się że pełnomocnik nie zeznawał jako świadek a jedynie przedstawiał stanowisko strony. Jeśli tak to przestępstwa fałszywych zeznań nie będzie choćby dtego że to nie było zeznanie.

właśnie oto chodzi ze sąd nie wezwał osób które on reprezentował, choć ja nalegałam a pełnomocnik występował w roli świadka, nierozumiem tego

Prawdę mówiąc mało prawdopodobne wydaje się aby pełnomocnik zeznawał jako świadek.

tak było on dostał wezwanie jako świadek, nie zeznawał w imieniu syna tylko swoim

Jeśli zeznawał jako świadek i został pouczony przed przesłuchaniem o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie - odpowiedzialność z art. 233 par. 1 k.k.nie jest wykluczona. Wolałbym jednak zobaczyć akta tej sprawy żeby się przekonać czy rzeczywiście był świadkiem czy tylko pełnomocnikiem (stroną).

napewno zeznawał jako świadek , ja dlatego rządałam przesluchania jego syna ponieważ on tak naprawdę nie znal prawdy a to co wiedzial i tak poprzeinaczał albo niemówił prawdy,
a jeżeli na nastepnej rozprawie udowodnie że kłamał jego wiarygodność dla sądu spadnie ?

Jeśli udowodnisz że świadek mijał się z prawdą to oczywiście może mieć to wpływ na ocenę wiarygodności świadka.

dzięki wielkie za wyczerpujące odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie

Powrót