Filmy z wakacji

• Autor wątku Autor wątku Floooyd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Floooyd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,
w grudniu byłem na wakacjach i zabrałem tam ze sobą kamerę, żeby ponagrywać coś na pamiątkę - wiadoma sprawa. Nie przewidziałem jednak, że aż tyle tego wyjdzie i miałem tylko jedną kartę pamięci. Jak można się łatwo domyśleć - zabrakło mi miejsca przed końcem wyjazdu.
Na miejscu jednak poznałem pewną osobę, z którą utrzymywaliśmy kontakt przez cały pobyt (wakacyjny znajomy poznany na miejscu). Miał on ze sobą laptopa więc umówiliśmy się, że przegram filmy z karty na jego laptopa i po powrocie wyśle mi nagrane przeze mnie materiały. Takim więc sposobem mogłem nagrywać dalej bez większych ograniczeń. Ostatecznie zgrywałem materiały dwa razy.

I tutaj pojawia się problem. Wróciliśmy z tego wyjazdu w połowie grudnia a do teraz nie dostałem tych filmów. Na początku dało się z nim skontaktować poprzez różne sposoby (FB, telefon) ale ciągle miał jakieś wymówki, zapewniał jednak że wyśle to "jutro" już na 100%. Po drugim takim zapewnieniu już jest niemożliwe, żeby się do niego dodzwonić bądź oczekiwać odpisania na jakąkolwiek wiadomość.

Moje pytanie jest takie - czy da się to rozwiązać to prawnie w jakiś sposób? Kamerę kupiłem specjalnie na wyjazd, chciałem mieć pamiątkę w formie filmu a tu nic z tego przez takiego człowieka.

Jakiś paragraf, prawo autorskie, przywłaszczenie? Czy da się cokolwiek podpiąć pod takie zachowanie?

Jestem na prawdę bardzo cierpliwym człowiekiem ale to już przesada i chciałbym to jakoś rozwiązać - dlatego piszę tutaj.

Proszę o pomoc bądź jakieś sugestie jakby to można było załatwić.

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Floooyd napisał:
... Jakiś paragraf, prawo autorskie, przywłaszczenie? ...
Można to traktować jako naruszenie praw autorskich osobistych. Odpowiedzialność cywilną określa Art. 78. PA. Odpowiedzialność karna wyniknie z Art. 284. Kodeksu karnego - przywłaszczenie. Poinformuj ową osobę, że w razie braku reakcji złożysz doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa ze wskazanego Art.

Cóż za błyskawiczna odpowiedź :grin:

Tak właśnie liczyłem na uznanie tego za rodzaj przywłaszczenia.

Czy takie zawiadomienie musi mieć wydźwięk formalny, np. w postaci listu czy odpowiednia treść SMSa bądź wiadomości będzie wystarczającym medium?

Wezwij do wydania utworu listem zpo.

Czy musi być podany jakiś termin w postaci np. "od otrzymania listu"?
I czy tytułować jako "utwór" czy filmy?

Posiadam jego adres, ale załóżmy, że w międzyczasie się wyprowadził. Co w takiej sytuacji?

Fakt, nieco trywialne pytanie.

Dzięki bardzo póki co. Wiem gdzie zacząć.
:beer:

Powrót