firma windykacyjna a przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku mademoisellebelle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mademoisellebelle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
W miniony piątek - 17.11, bliska mi osoba w poprzednim miejscu zamieszkania, otrzymała pismo od jednej z firm windykacyjnych z wezwaniem do zapłaty tytułem: niezapłaconej opłaty dodatkowej za przejazd płatnej do dnia: 31/10/2013, oraz drugiej opłaty dodatkowej płatnej do dnia 26/03/2014 wraz z ustawowymi odsetkami za opóżnienie oraz opłatą za przewóz. Mąż w obu przypadkach jechał autobusem linii MPK bez biletu.
Data płatności również do 17.11- mieszkamy w innym miejscu, dlatego dopiero teraz otrzymaliśmy list.
Moje pytanie brzmi: czy te zobowiązania nie uległy przedawnieniu? Jeśli tak, na jaki paragraf możemy się powołać rozmawiając z firmą windykacyjną?
Czy jako żona, mogę być obciążona tym zobowiązaniem? Moim zdaniem nie, ponieważ jesteśmy małżeństwem dopiero od stycznia 2017 roku. Wiem jednak, że nie zawsze firmy windykacyjne działają zgodnie z prawem, stąd moje pytania.
Jeśli mandaty nie są przedawnione, oczywiście uregulujemy płatność, chcemy jednak skorzystać z ewentualnie przysługujących nam praw.
Dzięki za odpowiedź.

Tak, chodzi tu o opłatę dodatkową za przejazd wraz z odsetkami.
Na piśmie napisane jest: zobowiązanie na kwotę XYZ

Druga strona pisma jest zatytułowana: Specjalne rozwiążanie ratalne..
"Dłużnik wnosi o odstąpienie od kierowania sprawy na drogę postępowania Sądowego i Egzekucyjnego. Ponadto dłużnik zobowiązuje się do zapłaty należności w 3 ratach, wg nastepującego harmonogramu..."
Pismo wysłane od firmy Statima.
Czy według Was ten dług jest przedawniony? Dzięki za odpowiedzi

mademoisellebelle napisał:
Moje pytanie brzmi: czy te zobowiązania nie uległy przedawnieniu?
Jeśli sprawy nie trafiły do sądu (w terminie 15 miesięcy od chwili wymagalności opłat dodatkowych), to tak, wymienione zobowiązania uległy przedawnieniu. Pamiętaj, że przedawnienie nie oznacza wygaśnięcia długu, tylko możliwość dla dłużnika, w przypadku postępowania sądowego przeciwko niemu o zapłatę, wygrania procesu poprzez podniesienie zarzutu przedawnienia.
Czy jako żona, mogę być obciążona tym zobowiązaniem?
Nie.
na jaki paragraf możemy się powołać rozmawiając z firmą windykacyjną?
Nie musisz powoływać się na żaden "paragraf". Jeśli wierzyciel będzie miał wątpliwości, czy masz słuszność, niech sam sobie poczyta ustawę.
Ponadto, jak pisałem wcześniej, zarzut przedawnienia podnosi się w sądzie, więc z Firmą Windykacyjną wcale nie musisz rozmawiać. Oczywiście możesz im powiedzieć, że nie ma sensu by składali pozew, bo podniesiesz zarzut.

Jeśli nie było nakazu zapłaty, pisząc zrozumiale, olać i tyle. Czekać na nakaz zapłaty, wnieść sprzeciw... Nie ma sensu się rozpisywać, podobnych tematów tysiące.

Dziękuję Wam za odpowiedzi,
Podsumowując, bo nie wiem, czy dobrze się rozumiemy:
1) Skoro dostaliśmy pismo z firmy windykacyjnej, mogę uważać, że w terminie 15 miesięcy nie trafiły one do sądu, bo gdyby tak było, pismo przyszłoby z sądu, nie ze Statimy?
2) Nie reagując na to pismo, firma windykacyjna może pokierować sprawę do sądu, a sąd wysyła nam nakaz zapłaty od którego możemy się odwołać pisemnie? powołując się na zarzut przedawnienia? Czy sąd najpierw wysyła nakaz zapłaty, czy odrazu kieruje sprawę do komornika?
3) Jaką mam pewność, że sąd nie zajmie mojej pensji, w razie ewentualnego obciążenia męża? Jak niby miałby sprawdzić od kiedy jesteśmy małżeństwem?

1. Nic takiego nie można uważać, żadna taka zależność nie istnieje
2. Jak dostaniesz coś z sądu to się zgłoś ponownie z zapytaniem, resztą sobie na ten moment głowy nie zawracaj
3. Sąd niczego nie zajmuje. Od egzekucji jest komornik, ale i on nie zajmie twojej pensji

Jeśli nie masz pewności co do nakazu - to wklej treść pisma. W ostateczności trzeba będzie zadzwonić do Statimy i zapytać czy mają nakazy (niczego nie uznając przy tym)

Dzień dobry
Wczoraj dostalam nakaz zaplaty z firmy Statima za pośrednictwem MPK w Lodzi o zaplatę niezaplaconej opłaty dodatkowej za przejazd bez waznego biletu, sa to mandaty z 2014 r. jak do tej pory nie otrzymalam z MPK Lodz zadnego pisma wzywajacego mnie do zaplaty,ani z sądu że takie postępowanie wszczęto, tylko teraz otrzymalam to wezwanie z tej firmy Statima, chce zapytac czy te mandaty są juz przedawnione, co mam w tym przypadku zrobić czy mam z nimi rozmawiać, nigdy nie bylam w takiej sytuacji i nie wiem jak z tym problemem sobie poradzić, bo jak dla mnie kwota 750 zl jaka mi naliczyli jest kwotą b.wysoką ponieważ jestem na emeryturze i jak tu z komentarzy wyczytalam, że przedawnienie jest po 15 miesiacach od wystawienia mandatu. Proszę o poradę co mam zrobić , jak wygląda moja sprawa . Jestem bardzo zdenerwowana ta cala sytuacją i nie moge sobie sama z tym poradzić co mam zrobić aby wyjść pozytywnie dla mnie z tym problemem.Jeśli za malo informacji podalam to prosze mnie pytac . Dziekuje z gory za poradę

Ze Statimy jakieś listy, czy z sądu nakaz zapłaty? Jeśli ze Statimy, to czy były nakazy zapłaty w sprawie?

Ja nie dostalam zadnych nakazow zaplaty , to jest pierwszy od tej Statimy i zadnych innych listow ani z sądu tez nic nie dostalam przez ten okres czasu , czy mam do nich pisac czy dzwonic i rozmawiac ?

Wklej najpierw to pisemko tutaj, dane osobowe sobie zakryj

mam z tym problem bo nie mam skanera i nie mam jak to pismo wkleic, nie jestem z komputerem az tak zaznajomiona , nie mi kto pomoc w tym , moze opisze w jakis sposob , jakies dane potrzebne

Anna.62 napisał:
mam z tym problem bo nie mam skanera i nie mam jak to pismo wkleic, nie jestem z komputerem az tak zaznajomiona , nie mi kto pomoc w tym , moze opisze w jakis sposob , jakies dane potrzebne
po prostu przepisz cały dokument słowo w słowo,

bardzo prosze o pomoc jak sobie z tym poradzic

podaję przepisane pismo z Satimy
sygnatura : 10394/23/11/2017
data nadania:23.11.2017
Moje dane adresowe
WEZWANIE DO ZAPŁATY
Statima S.A. z siedzibą 40-203 Katowice Al.Roździeńskiego 188H
działa na podstawie udzielonego pełnomocnictwa, które znajduje się do wglądu w siedzibie Spółki, w imieniu:
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne- Łodź sp. z o.o.
90-132Łódź, ul.Tramwajowa 6.

Więc zgodnie z prawem zapłać w terminie do 30.11.2017 r.
zobowiązanie na kwotę 758,02 zł
tytułem: niezapłaconej opłaty dodatkowej 510342 płatnej do dnia07.07.2014 r.; 561471 płatnej do dnia 27.11.2014; 569670 płatnej do dnia 16.12.2014 . w raz ustawowymi odsetkami za opóźnienie oraz oplatą za przewóz.Wpłaty dokonaj na rachunek bankowy :
Statima SA al.Roździeńskiego 188H, 40-203 Katowice
nr rach. 35 1750 1035 0000 0000 2109 4269
w tytule przelewu należy wpisać : 510342; 561471;569670

Podkreślamy, iż w przypadku terminowej spłaty unikniesz straty z tytułu codziennie naliczanych odsetek, bo twoja sprawa nie trafi na drogę postepowania sądowego, a w konsekwencji również egzekucyjnego

Dlatego, że Twoja niepotrzebna strata z powodu powstania kosztów uzyskania nakazu zapłaty, klauzuli wykonalności oraz postępowania egzekucyjnego moze wynieść 1385,07 zł
podane nr telefonow i adres e-mailowy

II-ga str.
W przypadku braku wplaty łączna kwota do zapłaty moze wynieść 2143,09 zl
i podane są kwoty oplat jakie moga wynosic

Druga kartka to:

SPECJALNE ROZWIĄZANIE RATALNE

"Dłużnik wnosi o odstąpienie od kierowania sprawy na drogę postępowania Sądowego i Egzekucyjnego. Ponadto dłużnik zobowiązuje się do zapłaty należności w 3 ratach, wg nastepującego harmonogramu..."
Podane 3-y terminy ratalne w rubrykach

pod rubrykami dalej to:
Wpłać pierwszą ratę , a specjalne rozwiązanie ratalne wypełnij i odeślij na adres:
podany adres j.w.
Pozostale raty wplacaj w zadeklarowanych ratach przez Ciebie terminach
i sa rubryki do podania tak jak: nr telefonu, adres e-mailowy, miejscowość, data i podpis dluznika
pod tym jest odcinek wplaty z podana kwotą
podpisał
Kierownik Departamentu
Windykacji Należności B2C
Maria Piontek

Bardzo proszę o pomoc, wiem ze kiedys źle zrobilam i przez swoja glupote teraz mam ten problem, ale bylam wtedy bez pracy, bez emerytury na garnuszku corki i tak postapilam jadac bez biletu te dwa przystanki ,nie przysylali mi nic do zaplaty przez ten okres czasu ,wiec zapomnialam o tym a teraz dla mnie to jest duza kwota do zaplaty , moze jest jakieś wyjscie z tej sytuacji dla mnie stresującej, dziekuje z gory za pomoc jak mam to zalatwic

Nie było nakazu, więc odpowiedź post #6

Ostatnia edycja:
Anna.62 napisał:
Podkreślamy, iż w przypadku terminowej spłaty unikniesz straty z tytułu codziennie naliczanych odsetek, bo twoja sprawa nie trafi na drogę postepowania sądowego, a w konsekwencji również egzekucyjnego
jak wynika z tego pisma jeżeli zostało przepisane słowo w słowo to wierzyciel nie posiada żadnego nakazu zapłaty a co za tym idzie wierzytelności te uległy przedawnieniu,

Powrót