firma windykacyjna rząda zapłaty za czesne - pomocy

• Autor wątku Autor wątku Zedi82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zależy czy coś zalega bo w jej przypadku nie ma przedawnienia jeszcze jak w większości przypadków podawanych tutaj ;)

No własnie nie pamiętam czy coś zalegam ale jeśli tak to max 440 zl.
Jak to nie mam jeszcze przedawnienia? od marca 2009 do dzisiaj minęło przecież już 2 lata i 7 mies.
To ja już nie wiem od kiedy a przede wszystkim do kiedy liczy sie to przedawnienie? Myślałam, że do momentu aż założą mi sprawę. zapomniałam dodać że nie podpisywałam żadnej umowy bo zapisałam sie na studia 220 w 2005r. raz zmieniłam kierunek.

przedawnienie jest po 2 latach. Ci co pisali że po 3 nie poparli swojej odp artykułem.

Zaległe czesne, firma windykacyjna a zarzut przedawnienia - Prawo cywilne - Forum prawne - porady prawne - Prawo - Wieszjak.pl - Internauci udzielają porad internautom
tutaj jest podobna sprawa tylko że z innej szkoły, ale odpowiada prawnik. sprawa przedawnia sie po 2 latach. no i facet i tak dostał pismo z sądu spróbuje napisać do niego maila z zapytaniem jak sie ta sprawa zakończyła.

Witam
Dzisiaj przyszła kolejna "laurka" z kgpn zwyklym listem. Dopiero co 2 dni temu odesłali z poczty nieodebrany polecony :D komedia
pozdrawiam

cześć, organizujemy się przeciwko KGPN, jeśli ktoś chce więcej info, piszcie na priv

Mnie już zaczynają drażnić tymi sms'ami. Dziś dostałem go o 8 rano.
Czy jest jakaś możliwość, złożenia im pozwu (może zbiorowego) o nękanie i próby wyłudzenia?
Czekam cały czas na ten papierek z sądu żeby zakończyć z nimi sprawę, ale chyba moje niedoczekanie.
Chyba im wyślę kartkę na święta, bo zaczynam mieć wrażenie, że mam nowych znajomych lub rodzina mi się powiększyła, bo tak często do mnie piszą ;)

Ehhhhh....

całe szczęście że mojego nr nie mają :) ale współczuje temu kto go teraz po mnie "odziedziczył" :D

dzisiaj kolejny list....czy także dostaliście "pismo przedsądowe " ?? rozumiem że tak samo ważne jak pozoostałe ... ???

Tak, najpierw wezwanie, potem znowu wezwanie do zapłaty przedprocesowe, przedsadowe, i znowu przedprocesowe...

dzisiaj dopiero przeczytałam list zwykly od nich. Z kwoty początkowej prawie 5000 na dzień dzisiejszy magicznie sie zmniejszyła do 658 zl :D i dogodne raty :D

maks8 napisał:
Tak, najpierw wezwanie, potem znowu wezwanie do zapłaty przedprocesowe, przedsadowe, i znowu przedprocesowe...

i co dalej ??? myślicie że na tym się zakończy ?? bo już się gubię w tych pismach.

długu nie mam, nie podpisywałam żadnej umowy z nimi...co dodam działo się 2002, czyli dawno temu i nieprawda

no własnie, więc dług nie istniał. wezwania to tylko papierki. jeżeli dostałabyś wezwanie z sądu - to co innego, wówczas w odpowiedzi na wezwanie, w ciągu 14 dni należy odpowiedzieć pismem, w którym zawierasz zarzut przedawnienia. ale kgpn tego nie robi, bo wie że nie ma podstaw do wniesienia sprawy sądowej. poza tym, oni działają low-costowo, listy zwykłe, SMSy które kupują po cenach hurtowych, większych inwestycji nie robią. nie bogata jest to firma :)

witam mam ten sam problem z tą firmą windykacyjną otóż to wysłałam już im dwa listy że odmawiam im zapłaty ze względu na przedawnienie a oni swoie że musze im zapłacić ze sazkoły zrezygnowałam w 2005 roku i żadnej umowy z nimi nie podpisywałam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót