Firma windykacyjna - stalking???!

• Autor wątku Autor wątku ponsedeleonse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ponsedeleonse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Czy celowe jest złożenie do Prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa z art.190a przez firmę windykacyjną? Od około 5 lat nęka mnie firma Intrum Iustitia o rzekomy dług z tytułu ubezpieczenia OC samochodu. Przez pierwsze 2-3 lata wysyłałem im jeszcze potwierdzenia pisemne (dowód nadania FAX) rezygnacji z kontynuacji ubezpieczenia. Po każdym tego typu kontakcie zaprzestawano "molestowania" mnie na kilka czy kilkanaście miesięcy po czym rozpoczynali całą procedurę od początku. W końcu odpuściłem sobie odpowiadanie na ich wezwania bo to nie miało sensu, szczególnie, że dawno minał już 3-letni okres przedawnienia. Do niedawna przysyłali mi po prostu listy w ilościach hurtowych (6-7 tygodniowo) co kończyło się wyrzucaniem ich razem z resztą niechcianych ulotek do kosza. Od około roku nasilili swoje natręctwo w formie telefonicznej. Odbieram telefony w godzinach od 8-22 i słyszę z reguły automat informujący o prowadzonym postępowaniu. Czasem dzwoni też ktoś z windykacji osobiście. Wtedy zawsze proszę o przekazanie sprawy do sądu i się rozłączam.
Póki pisali listy to traktowałem to jako zło konieczne, na które nie mam wpływu, teraz jednak męczy mnie już to napastowanie i rozważam zawiadomienie Prokuratury. Pytanie tylko czy to ma sens i czy nowo-wprowadzony do kodeksu artykuł dotyczący stalkingu może odnosić się nie tylko w stosunku do konkretnej osoby, ale też do instytucji jak w przypadku firmy windykacyjnej. Ewentualnie interesuje mnie również czy i w jaki sposób mógłbym się ubiegać o zadośćuczynienie - chciałbym aby firma musiała za karę wpłacić jakąś sumę na cele charytatywne.
Będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam

Zajrzyj nękanie, stalking. Kancelaria www. zakiewicz.pl

wszystko jest tam fajnie wytłumaczone, ale też nie ma odpowiedzi czy mógłbym się podeprzeć tym artykułem przeciwko firmie, a nie konkretnej osobie. Niemniej jednak dziękuję za pomoc i jeśli nikt mi tutaj nie udzieli satysfakcjonującej odpowiedzi to na pewno się do tej kancelarii zgłoszę

To nowy przepis...jedni twierdzą, że ma zastosowanie i firmy windykacyjne przegapiły ten artykuł, zbagatelizowały. Inni, że nie bo bezpośrednio ich nie dotyczy.. Forum jest podzielone..(prawnicy też) Nie znamy orzecznictwa, praktycznego zastosowania. Mało czasu...Ja uważam, że można podpierając się 190a powalczyć. Ale to moje subiektywne zdanie. Musisz sam utwierdzić się w przekonaniu czy warto. Chętnie poznam twoje dalsze kroki....i trzymam kciuk!

Frankyjoe - znam ten artykuł. Nie uważasz, że zbyt powierzchowny?. Interpretuje, go jak wskazówki...Może pytający skorzysta?

Korf, artykuł jest ogólnikowy ale wynika z niego, że wyrok wyznacza kierunek ku cywilizacji ;)
Zarówno przypadek opisany na tym forum, jak i ten z artykułu legalnie mogą występować tylko w zdziczałym kraju.

Odnośnie do stalkingu, Ponsedeleonse jest nękany od pięciu lat a art. 190a istnieje w kodeksie karnym od niespełna miesiąca. Nawet gdyby uznać zachowania sprzed 6 czerwca 2011 za wyczerpujące jego dyspozycję, to ewentualny stalker i tak pozostanie bezkarny.

Powrót