firma windykacyjna Ultimo

• Autor wątku Autor wątku KOBRA53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kobra bardzo proszę o przeczytanie wątku przyklejonego w dziale windykacja o długu w firmie presco. Uważnie przeczytawszy nie będziesz zadawał pytań, jak wyżej. Rafał i Bedek, tak przemaglowali temat, że nic tylko korzystać z gotowców.

z ostatniej chwili !!!! Komornik umorzył na mój wniosek postępowanie egzekucyjne pozdrawiam
PS czekam teraz na ruch ze strony ULTIMO

Dzisiaj 2 razy dzwonili nie chciałem z nimi rozmawiać pozdrawiam

Sąd uznał moje zażalenie na postanowienie prokuratury o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Sprawa wraca do prokuratury czekam na przesłuchanie.
Poinformuję o dalszym ciągu sprawy i jak dostanę uzasadnienie postanowienia to napiszę coś więcej. Pozdrawiam

KOBRA53 napisał:
z ostatniej chwili !!!! Komornik umorzył na mój wniosek postępowanie egzekucyjne pozdrawiam
PS czekam teraz na ruch ze strony ULTIMO

Postanowienie komornika!!!!
1. postępowanie egzekucyjne w niniejszej sprawie umorzyło się z mocy samego prawa ( art. 823 kpc
2. koszty postępowania ustalić na kwotę...... z tego koszty w kwocie....... zostaną pobrane od dłużnika ( czyli ode mnie )
3. zwrócić wierzycielowi ( czyli Ultimo ) tytuł wykonawczy

Komornik nie wyegzekwował ode mnie ani złotówki dlaczego mam płacić jakieś koszty jak wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego był sfałszowany co do kwoty. Pozdrawiam

Przepis prawny:
Art. 823.
"Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Termin powyższy biegnie od dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej, a w razie zawieszenia postępowania od ustania przyczyny zawieszenia".

Przepis prawny:
Art. 49.3
"W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego".

przepraszam, że znowu wracam do tematu ULTIMO
Nie mogę spać dlatego piszę..... " dalej chcą doić krowę "
a teraz szczegóły z pisma które mi przesłali kilka dni temu ( harmonogram moich wpłat )wynika, że 08.08.2007r PKO BP przekazało do ULTIMO moją wierzytelność :
kapitał w kwocie 3.365,43 zł
odsetki w kwocie 2.458,96 zł
koszty, prowizje i opłaty w kwocie 38,92 zł
według tego co mi przesłali wpłaciłem:
należność główna kwota 4.477,05 zł ( było 3.365,43 zł )
odsetki w kwocie 2.478,64 zł ( było 2.458,96 zł )
koszty sądowe 284 zł
koszty zastępstwa procesowego 1.350 zł
razem 9789,69 zł
Pomimo to, że komornik umorzył postępowanie starszą, że ponownie skierują wniosek do komornika o egzekucję, żądają jeszcze kwoty 1.844,34 zł tytułem kapitału oraz 4,60 zł odsetek i dla tego nie mogę spać.
Proponują mi umorzenie 50 % tej kwoty !!!!! otrzymałem to na piśmie bo nie chciałem z nimi rozmawiać telefonicznie.
Jestem przekonany, ze taki wniosek skierują do komornika i co mam wtedy zrobić ??? czy mogę zadziałać wcześniej bo komornik wejdzie na moja emeryturę!!!
Proszę o podpowiedź i przepraszam że zawracam głowę. pozdrawiam

Czy to dobry pomysł abym napisał pozew do sądu który wydał nakaz zapłaty o wydanie postanowienia, iż nakaz zapłaty został zrealizowany w całości.

Nie ma takiej instytucji w prawie.

kto zrealizował wyrok? komornik? czy ty sam dobrowolnie splaciłeś?

Ja sam dobrowolnie spłaciłem ale oni dalej chcą abym jeszcze wpłacił prawie 2 tysiące.

Żałuję tylko, że byłem uczciwy i odpowiedzialny bo mogłem jak otrzymałem nakaz zapłaty złożyć sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia.

W dniu 06.05.13 wysłałem do Ultimo następne pismo cytuję fragmenty.......

W załączeniu przesyłam treść pisma wysłanego do komornika dotyczącego sprawy ( sygn. akt Km ....... )
Ponadto żądam zwrotu kwoty 167 zł pobranej ode mnie tytułem :
1. Koszty sądowe kwota 17,00 zł ( pobrana 09.03.2013r )
2. Koszty zastępstwa procesowego 123,00 zł ( pobrana 09.03.2013r )
3. Koszty zastępstwa procesowego 27,00 zł ( pobrana 22.03.2013r )

W treści korespondencji żądam rozdzielenia prowadzonych spraw i zakończenia wszelkich działań windykacyjnych z powodu całkowitego uregulowania moich należności w stosunku do firmy ULTIMO S.A. w obu wymienionych sprawach.

Ponadto żądam przesłania mi kserokopii dokumentów na jakiej podstawie Ulimo S.A stało się właścicielem moich wierzytelności oraz mojej żony z PKO BP S.A, dokumenty te powinny zawierać kwoty w rozbiciu na poszczególne sprawy tak co do należności głównej jak i odsetek.

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź.
cytuję..... w świetle korespondencji prowadzonej ze spółką Ultimo, w oparciu o szczegółowe wyjaśnienia udzielone Panu w naszym poprzednim piśmie informujemy co następuje:
1. Prawo Wierzyciela do naliczania odsetek lub dokonanie ich kapitalizacji jest zgodne z art 451 KC i Wierzyciel ma prawo do zarachowania uznanej wpłaty w pierwszej kolejności na należności uboczne w tym na poczet odsetek należnych do spłaty.
2. Nie znajdujemy uzasadnienia do dokonania zapłaty na pana rzecz kwoty 167 zł jaką wskazał pan w swoim piśmie.
Jak wynika z powyższego, dochodzone przez Wierzyciela roszczenia zostało należycie wyjaśnione tak co do kwoty jak i samego faktu jego istnienia. Z przykrością zatem przyjęliśmy Pana decyzję o zerwaniu poczynionych wspólnie ustaleń i odmowie dokonywania dalszych wpłat. Zawiadamiamy pana, że taka sytuacja może powodować ponowne wstąpienie na drogę postępowania egzekucyjnego, pozostajemy jednak w przekonaniu, że podejmie Pan kontynuację spłaty i taka sytuacja będzie konieczna.
Koniec cytatu.... Moje pytanie czy to pismo pozostawić bez odpowiedzi czy coś im odpisać pozdrawiam Kobra53

raja napisał:
Witam ja mam inny problem z tą firmą...też mam kredyt był juz komornik ale sprawę umożył i bank sprzedał mój dług tej firmie więc teraz ultimo chce abym swój majątek ujawniła w sądzie czy mogą to zrobić? czy to oni są teraz moimi wierzycielami?

Umorzona egzekucja komornicza może być w przeciągu 10 lat wznowiona. Umorzenie egzekucji nie oznacza umorzenia kwoty do zapłaty.

Witam ja mam taki problem w roku 1998 miałam konto w pko i niby miałam tam debet na kwote 2000 tys zł o czym bank mnie nie poinformował nigdy,,,az do około 2 lata temu zadzwoniła do mnie forma windykacyjna ultimo ze mam do spłaty 8000 tys oczywiscie powiedziałam im ze nie mam pojęcia o takim długu i ze nie bede tego spłacac ale co robic proszę o pomoc

nic nie robić czekać a jak skierują sprawę do sądu i sąd wyda nakaz zapłaty to należy wnieść do tego sądu sprzeciw od nakazu zapłaty na podstawie przedawnienia proszę podać więcej szczegółów pozdrawiam

dzięki wielkie więc czekam ,,a więcej szczegółów to tylko tyle ze miałam konto w pko i przyszło mi ze mam 7000 tys debetu co było nie mozliwe poniewaz mogłam wziąsć tysiąc zgłosiłam w banku reklamacje po miesiącu przyszło mi ze przepraszaja to był błąd banku ale to było 1998 r po kilku latach wywaliłam wszystkie papiery bo po co to trzymac myslałam ze juz jest ok a tu nagle 2 lata temu odezwała sie firma ultimo ze mam 8000 tys do zapłaty ,,,,zapytałam jakim cudem to mi powiedzieli ze 2000 tys debet a reszta to odsetki porazka jakas co za kraj kazałam im oddac sprawe do sądu bo nie wziełam ani grosza na debet nigdy w zyciu to jest popaprane jakies byłam w banku bank nic nie wie masakra**to tyle szczegółów nic więcej nie wiem
ale to w sumie i tak jest przedawnienie bo to juz 15 lat mineło :):)

Powrót