Uzyskałem odpowiedź od Ultimo część treści cytuję " Szczegółowa analiza naszej dotychczasowej współpracy potwierdza , że błąd a Pana wyliczeniach wysokości kwot zadłużenia pozostałej do spłaty wynika z faktu, że nie bierze pan pod uwagę wysokości naliczanych odsetek i prawa Wierzyciela do zaksięgowania wpłaty w pierwszej kolejności na poczet odsetek należnych do spłaty. Wierzyciel może dokonywać kapitalizacji odsetek ( doliczyć odsetki do kwoty kapitału). Błędne zatem jest Pana wyliczenie, z którego wywodzi Pan wniosek, że wpłata łącznie kwoty wyższej niż wysokość kapitału, jednoznacznie powoduje powstanie nadpłaty. Prosimy zauważyć, ze jeśli dłużnik dokonuje wpłat w kwotach np: mniejszych niż kwota odsetek, naliczonych w okresie pomiędzy wpłatami a Wierzyciel zalicza wpłaty ( zgodnie z przysługującym mu prawem ) na poczet odsetek - takie zadłużenie nigdy nie zostanie spłacone.
Dodatkowo zaznaczamy, że sprawa jaka Ultimo prowadzi wobec Pana w imieniu Wierzyciela, na żadnym etapie prowadzenia sprawy nie była wierzytelnością przedawnioną. Albowiem zgodnie z art. 123 par 1 i 2 k.c, w konsekwencji art 124 k.c i art 125 k.c, brak podstaw do powołania się na zarzut przedawnienia sprawy prowadzonej wobec pana przez Ultimo. Jednocześnie zawiadamiamy, iż dalsza korespondencja w tej sprawie pozostanie bez dalszej odpowiedzi.
To koniec odpowiedzi a teraz to co im podałem z wyliczeń tej sprawy:
Kredyt odnawialny z umowa z dnia 28.10.1999r pozew do sądu Ultimo złożyło w 12.09.2007r
należność główna była 3.365,43 z moich wpłat zaksięgowano kwotę 4.477,07 zł
odsetki 2,458,96 zł z moich wpłat zaksięgowano kwotę 2.478,57 zł
koszty sądowe 284 zł całość zaksięgowana
koszty zastępstwa procesowego 1.350 zł całość zaksięgowana
całkowita kwota jaka wpłaciłem to 8,589,64 zł i jeszcze chcą 2.280,29 zł i jak nie zapłacę to sprawę ponownie skierują do egzekucji komorniczej.
Starałem sie dość dokładnie przedstawić sytuacje jak ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mam zrobić jak tak postąpią i skieruję wniosek do komornika o egzekucję pozdrawiam.