firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czyzbys tez studiowal w WSTE? w pouczeniu masz informacje ze odpowiedz na apelacje trzeba skladac bezposrednio do sadu II instancji.

a tak na marginiesie, czy sady odbieraja osobiscie listy na poczcie czy sa im doreczane pod adres? bo na stronie poczty polskiej mam status "Oczekiwanie przesyłki do odbioru w placówce "

Nie...studiowałem na WSB...tak wiem, że trzeba to złożyć do II instancji, ale czy to musi być ten sąd wskazany w apelacji przez powoda? czy jakikolwiek... bo w ich piśmie gdzie zaczyna się ta cała apelacja jest wpisany sąd okręgowy w Warszawie a pod spodem napisane " za pośrednictwem sądu rejonowego(w mojej miejscowości gdzie miałem pierwszą sprawę)

Ktoś w tym temacie pisał, że ślubowanie =/= podpisanie umowy. Trzeba to tylko odpowiednio paragrafami uzasadnić.

z tego co mi wiadomo to wlasnie ten sad musi byc.
co do slubowania / umowy u mnie tez bylo slubowanie w ktorym zobowiazuje sie min. przestrzegac regulaminu uczelni, tyle ze kgpn w swoich dowodach dal statut (regulamin) uczelni z 2012 r a skreslony zostalem w 2005r. tak wiec slubowanie regulaminu u mnie nie jest uregulowane bo regulaminu brak

Tak, coś było. Kontrakt/ umowa, to co innego. Ślubowanie też. Np. ślubowanie podpisujemy w indeksie.

Oxy, skorzystam z Twojej podpowiedzi :)

Witam dzis dobre wiadomosci apelacja KGPN oddalona w sadzie okregowym sprawa przeszla przez dwie instancje sadu
rejonowy oraz okregowy koniec sprawy wyrok juz prawomocny.Jak tylko otrzymam dokumenty postaram sie wkleic na forum.pozdrawiam i trzymam kciuki za tych co siedza na szpilkach tak jak ja od 2008 roku.

Czy ktos zakladal rozprawe o zwrot kosztow poniesionych z tytulu nie uzasadnionego postepowania ,czy wogole jest szansa na zwrot kosztow za poniesione straty moralne oraz finansowe.

Ostatnia edycja:
czy moze ktos sprawdzic w swoim potwierdzeniu wyslania odpowiedzi na apelacje czy tez przy przesylce ma lub bial status "Oczekiwanie przesyłki do odbioru w placówce " ?
ps. gratuluje Adam :)

@adam1981

Mógłbyś napisać coś więcej? Jakie lata studiów, w jakim sądzie wyrok? Jakich użyłeś argumentów? Sygnaturę akt chociaż mógłbyś podać?

Lata studiow 2004\2005 sad okregowy w Poznaniu co do reszty to wszystko ma moj radca prawny jak sie z nim spotkam to napisze wszystko.pozdro

Na razie w okręgowym (Poznań) ale powództwo zostało oddalone. Studia wg nowej ustawy o szkolnictwie wyższym. Moja odpowiedź na powództwo bardzo przypominała tą olixon'a dodając argumenty uczelnia jako przedsiębiorca. Teraz czekam na apelację bo nie wierzę, że odpuszczą.

w okregowym czy rejonowym? w od okregowego moga jeszcze apelowac?

zrozumiale :) niestety, malo prawdopodobne zeby odpuscili. tez mialem te same obawy tzn czy bedzie dalszy ciag tego serialu i teraz niestety okregowka. dzisiaj dotarla do sadu odpowiedz na pozew i zobaczymy co bedzie.
czy moze ktos napisac ile czasu trwalo od doreczenia odpowiedzi na apelacje do sprawy badz oddalenia apelacji w trybie uproszczonym?

Odpowiedź na apelację wysłałam w połowie września,a wczoraj odebrałam zawiadomienie o rozprawie-apelacji na 11 kwietnia.

o jaaaaaa chromole, nie wiemdzialem ze to ponad pol roku moze trwac!!! szok!!!

Może to zależy od danego sądu.Ile,który ma spraw,nie wiem...
Bynajmniej u mnie trwało to na tyle długo,żeby przestać o tym myśleć przez pewien czas,a teraz znów nerwówka...Masakra :/

Ja w SR miałem w czerwcu a w SO w grudniu.

A słyszał może ktoś z Was coś na temat orzeczeń w Warszawie,bo szukam i szukam i nic...Orzeczeń na ten temat jest pełno,ale z Warszawy akurat żadnego :( A z tego,co zauważyłam to przeważnie to sądami leci,że jedne orzekają na korzyść KGPN,a inne na korzyść studentów.Gdyby ktoś,coś słyszał to bardzo proszę o info.

Właśnie, właśnie. W Warszawie cisza. Ja miałam w SR i wygrałam. A co z SO?

Ja dopiero co z kgpn zakończyłem korespondencje dostając przedsądowe wezwanie do zapłaty. Ile czekaliście na pierwsze powiadomienie z Sądu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót