firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: firma windykacyjna rząda zapłaty za czesne - pomocy

Liz747x mogą złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku i przedłużą sobie termin na wzniesienie aplikacji.

No ja właśnie dzwoniłam do sądu. Powód złożył wniosek o uzasadnienie wyroku. No i kolejne pytanie. Jak to jest z tymi wszystkimi terminami? Ile oni mieli czasu na ten wniosek o uzasadnienie, ile później na odwołanie się, kiedy jest szansa na uprawomocnienie się wyroku? Rozprawa na której zapadł wyrok odbyła się 11 października 2013. Czy to już nie powinno się uprawomocnić?

Ostatnia edycja:

Maja ja miałem 14 dni. W tym czasie odezwali się o uzasadnienie i mieli kolejne 2 tygodnie na złożenie apelacji od doręczenia do nich. I w moim przypadku złożyli apelację.

a czy oni nie mają przypadkiem 7 dni na to by złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku? później sąd odrzuca taki wniosek podobno, tak mi się obiło o uszy ale nie wiem czy to prawda, może ktoś się wypowie.

tak bym już chciała mieć spokój z tą sprawą, strasznie zżera nerwy :/

u kolegi tez zlozyli wniosek o uzasadnienie wiec uprw. sie odwleka.

u mnie tez zlozyli wniosek :/ maja bledy w dowodach a szarpia sie jak g... w kiblu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli to oznacza, że wszystkie sprawy które odbędą się po nowym roku będą rozpatrywane zgodnie z 3letnim terminem przedawnienia?

Liz prawo nie działa wstecz.

No tak :)

Mają spore szanse na wygraną w Sądach Okręgowych to się odwołują. Nie ma się co dziwić, skoro wyroki zależą od widzimisię danego sędziego.

mnie to dziwi jak moga miec szanse. nie wiem jak u innych ale u mnie 90% dowodow jest z pozniejszego okresu niz ten ktory dotyczy mojej sprawy. czyli np nauka 2004r a status szkoly informujacy o oplatach to 2012r.
lub informacja o platnosciach ze niby 2 raty sa niezaplacone, w ktorym jest informacja ze czesne to platnosc miesieczna a nie jedna podzielona na raty

To wszystkie nie zmienia faktu, że Sąd może orzec, że uczelnia nie prowadzi działalności gospodarczej i dług przedawnia się po 10 latach, czyli będziesz go musiał oddać.

P.S. Chodzi o WSTE? Bliźniaczo mi to przypomina moją sprawę :)

Nie ma się co martwić na zapas, niektórzy mają sprawy w Okręgówkach w grudniu i zobaczymy co wyjdzie u nich. Ja wierzę, że będzie dobrze, mimo, że jest to faktycznie loteria zależna od humoru i dobrego lub złego dnia sędziego (zresztą ta sama sytuacja dotyczy spraw w rejonówkach).

Będzie dobrze :)

fajnie by bylo jak by sie miala nr wygranej sprawy z okregowki

temp_1981 napisał:
To wszystkie nie zmienia faktu, że Sąd może orzec, że uczelnia nie prowadzi działalności gospodarczej i dług przedawnia się po 10 latach, czyli będziesz go musiał oddać

No niezupełnie, ustawa z 1990 nie zawierała stwierdzenia, że niepubliczna uczelnia wyższa nie prowadzi działalności gospodarczej, ani też w żaden sposób nie regulowała umowy student-uczelnia.

Inna sprawa, że te matoły biorą zakres - przyjęcie w poczet studentów - skreślenie z listy studentów i ślą info o długu nawet nie sprawdzając czy zadłużenie faktycznie istnieje - może zacząć by od tego zamiast od razu walić przedawnienie. U mnie chcieli za 3.5 roku studiów jak nie zaliczyłem nawet 1 semestru - po wycieczce do szkoły okazało się ze roszczenie jest bezzasadne - na co dostałem papierek z pieczątką uczelni - a ta firemka oczywiście dalej ślepo atakowała liścikami o długu...

Ostatnia edycja:
pod warunki ze umowa byla. u mnie bylo slubowanie nie umowa. i w dowodach dali skan podpisanego slubowania i ten statut udzieli ktory niby akceptuje ale jak mmoglem go zaakceptowac skoro zostal wprowadzony 7 lat pozniej? gdzie jest wlasciwy statut!!??

aquarius! napisał:
fajnie by bylo jak by sie miala nr wygranej sprawy z okregowki

Proszę bardzo, chociażby: II Ca 538/13 SO w Kielcach, II Ca 536/12 i II Ca 389/13 SO Piotrków Trybunalski :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót