firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nie jest mi do śmiechu:( - gdyż zastanawia mnie co tak naprawdę kombinuje KGPN? czy szuka pozytywnie dla siebie zakończonego procesu żeby móc sie dalej na niego powoływać.
PS. jak wspomniałem jutro wstawię wszystkie punkty na które się powołują i jutro pobawimy się mocniej- na bank przyszli bywalce tego forum dostaną podobne pisemka...

adam07071985 napisał:
gdyż zastanawia mnie co tak naprawdę kombinuje KGPN?
Co kombinuje? Ściemnia i nic więcej, licząc że zgodzisz się ze ściemą i w nią sam uwierzysz :)

U mnie wyrok się uprawomocnił w rejonowym więc zgłaszam wygraną z KGPN i sąd też nie dał się nabrać na ich głupoty o 10 letnim okresie przedawnienia .
Walczyć z KGPN oni będą wszystko pisać co im do głowy przyjdzie żeby wygrać .

cześć- nice-wawa gratuluje:) czy też otrzymałeś takie cudo od KGPN-U?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
nice- wawa jeszcze jedno pytanko z którego roku pochodził twój dług?

Witam lata 2003-2004 pochodził mój dług który powstał przez to że nie napisałem rezygnacji z studiowania według uczelni WSTE.

Witam dług nice Powstał przed wejściem ust z 2005, a co z długiem powstałym po wej tej ust?

Dzień dobry,

ja zgłaszam sie również z problemem windykacji z KGPM.
Przez ostatnie kilka miesięcy przychodziły zwykłe listy z tej firmy z wezwaniem do zapłaty. Nie widziałem ich na oczy gdyz aktualnie mieszkam za granicą. Około 3 tygodni temu moja mama znalazla skrzynce awizo z sądu. Niestety treści nie znam gdyż musze je odebrac osobiście co jest niewykonalne. Po telefonie do sądu miły pan powiedział mi o co chodzi, kwoe i firmę która mnie ściga.

Mój dług dotyczy również nieopłaconego czesnego za prywatna uczelnię. Rozmawiałem z działem windykacji w tej szkole. Zostałem skreslony z listy studentów w dniu 21.10.2010r. Szkola sprzedała dług firmiw windykacyjnej i nie ma do mnie żadnych roszczen finansowych.

W tym wątku jest bardzo dużo informacji które postaram sie przyswoic w weekend ale czy mógłby mi ktoś miły napisać w skrócie czy mam szanse walczyć o przedawnienie (i jak) czy dać spokój i zapłacić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam,
Glexu

Glexu napisał:
czy mam szanse walczyć o przedawnienie
Przedawnienie nastąpiło z mocy samego prawa i upływu czasu, więc o żadnym "walczeniu o przedawnienie" nie może być mowy.
Teraz wystarczy wnieść sprzeciw do nakazu zapłaty (oczywiście do sądu), podnieść w nim zarzut właśnie przedawnienia. Szanse na wygraną? 100%

Witam, obserwuję forum od dawna. Ja podpisałam umowę z uczelnią w 2004 roku, dług z 2007r. Dziś miałam rozprawę w rejonowym w Warszawie, powództwo KGPN odrzucone , wyrok nie jest prawomocny ale mam nadzieję że się nie odwołają. Pismo do sądu pisała mi super Pani Prawnik ;) powołując się na:
1.Przedawnienie roszczenia w swietle art 118 kc-wierzyciel pierwotny jako przedsiębiorca
2. przedawnienie roszczenia w swietle art 118 kc -świadczenie okresowe
3. przedawnienie roszczenia w swietle art 751 kc.
W międzyczasie (październik 2014r.) weszła w życie nowela ustawy o szkolnictwie wyższym. Zgodnie z aktem, roszczenia uczelni ulegają przedawnieniu z upływem lat 3 więc powołałam się dziś na nią ustnie (art. 32 noweli prawa o szkolnictwie wyższym). Ze strony KGPN nie było nikogo. Rozprawa trwała 5 minut. Życzę szczęścia innym i mam nadzieję że już nigdy nie będę miała z nimi do czynienia.

Moni-82 może byś wrzuciła treść pisma Twojej Pani Prawnik na forum aby w przyszłości każdemu było łatwiej się bronić?

moni-82 gratuluje :brawo: ale także przyłączam się do mojego przedmówcy.

witam ,tez mam problem z firma kgpn
kiedyś chodziłem do pewnej uczelni ,firma kgpn odkupiła dług.
moja mama odebrała pismo sądowe z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym
z tego co wyczytałem tutaj na forum dług jest już przedawniony.
wiem że musze napisać sprzeciw,tylko problem jest taki że nie mam czasu bo w środe musze takie pismo wysłać do sądu.
macie jakies gotowe formularze ze sprzeciwem?bo czas mnie goni a myślę że sam sobie z tym nie poradzę.

czy może to być w takiej formie ?? http://s.masz-prawo.info/media/pobierz/7/Sprzeciw_od_nakazu_zaplaty_w_postepowaniu_upominawczym.pdf
taka była by dla mnie o wiele prostsza
czy taka forma http://obronapraw.pl/pisma/w_21.pdf ??

Ostatnia edycja:
lukaspohl2 napisał:
Taka forma. Jeśli roszczenie jest poniżej kwoty 10 tys., to obowiązuje Cię formularz. Pamiętaj o wysłaniu w 2 egzemplarzach. Napisać musisz tylko, że zaskarżasz nakaz zapłaty w całości (tzn. zaznaczyć właściwie w formularzu). Podnieś zarzut przedawnienia. W uzasadnieniu napisz, że pozew powinien zostać oddalony, gdyż roszczenie powoda stało się wymagalne w okresie wcześniejszym niż 3 lata licząc od daty wniesienia pozwu i tym samym uległo przedawnieniu.
To wszystko. Nie musisz znać żadnych "paragrafów". Sąd je zna.

dzięki wielkie za odpowiedź.
jutro po pracy się za to zabieram.
poczytam forum i mam nadzieje że wszystko dobrze napisze
pozdrawiam :)

ostatnie pytanie :)

co trzeba napisać w rubryce "Żądanie zwrotu kosztów procesu" ??

lukaspohl2 napisał:
co trzeba napisać w rubryce "Żądanie zwrotu kosztów procesu" ??
Nie ma to żadnego znaczenia w tej sprawie, bo żadnych kosztów nie poniosłeś. Jednak, dla samej zabawy, możesz napisać: "Tak, wg. norm przepisanych".

I możesz jeszcze dodać "i zwrotu kosztów korespondencji".

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót