firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wyrok uprawomocnił się po 21 dniach, jeśli nie było apelacji

kasiawawa85 napisał:
Ja wygrałam rok temu w Rejonowym. Czy jak do tego czasu nie dostałam pisma, że będzie kolejna sprawa tym razem w Okregowym, to myślicie , że mogę już spać spokojnie?

Zadzwoń do Sądu i zapytaj. Pisma potrafią ginąć po drodze.

dostałem pismo z sądu o terminie rozprawy i odpowiedź kgpn --------> załącznik

Mam 2 tygodnie do ustosunkowania się do ich pisma.Co robić?Ma ktoś jakieś pomysły?Czy stawiennictwo na rozprawie jest obowiązkowe?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
chali2na napisał:
dostałem pismo z sądu o terminie rozprawy i odpowiedź kgpn --------> załącznik

Mam 2 tygodnie do ustosunkowania się do ich pisma.Co robić?Ma ktoś jakieś pomysły?Czy stawiennictwo na rozprawie jest obowiązkowe?
Kiedy został wniesiony pozew?

Zapadło pewne orzeczenie Sądu Najwyższego, na jakie się powołują na tej karteczce, tylko że im się "zapomniało" iż dotyczyło ono odmiennego stanu prawnego.

Najlepiej odpisać tak:
Pozwany podtrzymuje wszystkie swoje twierdzenia i zarzuty, zaprzeczając jednocześnie wszystkim twierdzeniom powoda. W szczególności należy uwypuklić fakt, iż twierdzenia powoda jakoby w sprawie niniejszej można było przywołać rzeczone orzeczenie SN, jest całkowicie nieuzasadnione.

Wskazywane orzeczenie SN zapadło w świetle całkowicie odmiennej sytuacji prawnej, tj. dla spraw wszczętych jeszcze przed wejściem w życie nowelizacji ustawy. Jako że zmiana ustawy nastąpiła w trakcie przewodu sądowego, a nowelizacja przyniosła zasadnicze zmiany dla istoty rozstrzygnięcia, powstała wątpliwość czy w takiej sytuacji zastosować można dla pozwanego nowe, korzystniejsze przepisy. Dlatego właśnie na zadane pytanie prawne wypowiedział się SN w przywołanym orzeczeniu.

Jest rzeczą oczywistą, iż w sprawie niniejszej powództwo zostało wniesione już po dacie nowelizacji, a zatem brzmienie treści art. 160a ust. 7 ustawy tj. o 3-letnim okresie przedawnienia odnosi się w sposób wyraźny i wprost do okoliczności sprawy:

ustawa z dnia 11 lipca 2014 r.
o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw1
Art. 32. Do umów w sprawie warunków odpłatności za studia lub usługi edukacyjne, o których mowa w art. 99 ust. 1
ustawy, o której mowa w art. 1, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7
ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą
.

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że żadne orzeczenie SN nie może ingerować, zmieniać ani w swej treści być sprzeczne z treścią ustawy, która w sposób nie budzący najmniejszych wątpliwości interpretacyjnych - wobec spraw wszczętych po dacie wejścia w życie nowelizacji - mówi o 3-letnim okresie przedawnienia roszczenia z tego tytułu.

Gdyby bowiem powołane orzeczenie SN zastosować dla sprawy niniejszej, efektem byłoby zaprzeczenie treści ustawy - mówiącej o 3-letnim terminie przedawnienia roszczenia dla umów zawartych przed wejściem w życie nowelizacji - przez orzeczenie SN - stwierdzające (dla przypomnienia: wydanego dla sprawy o zupełnie innej sytuacji prawnej, albowiem wszczętej przed wejściem w życie nowelizacji) iż należy stosować 10-letni okres przedawnienia.

Wobec powyższego podtrzymuję swój zarzut przedawnienia roszczenia i wnoszę o oddalenie powództwa w całości.

Ostatnia edycja:
Tak też odpiszę:) dzięki wielkie.Mam nadzieję, że sąd przychyli się ku mojej wersji...

Witam,
15.01.2016 dostałam pismo wezwanie do osobistego stawiennictwa (19.04.2016), a 5.02 pismo z Sądu mówiące o uchwale SN z dnia 21.10.2015, pozew został wniesiony 06.2015
nie ma tu żadnej informacji jaki jest mój czas na odpowiedź
proszę o informację, co powinnam zrobić, czy odpisać tak jak wyżej sformułowała to amelia2013
Jeżeli tak, to czy to pismo wysłać tylko do Sądu, czy to KGPN również?
bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
Napisz pismo procesowe i treść jak powyżej podałam

wygralem dzisiaj w rejonowym:) teraz tylko czekac az sie odwolaja albo i nie... Amelia, dziekuje:)

Dzień dobry
Piszę bo mój brat ma problemy i chciałbym mu jakoś pomóc.
Poszedł na studia w październiku 2012r. i od tego października chodził i płacił aż do lutego 2013 włącznie, nie zapłacił za marzec 2013 a miał zapłacić do 5 marca 2013roku dokładnie, tak jest w regulaminie. po czym nie zrezygnował z umowy bo miał zapłacić za rezygnacje 800zł i tak nie chodził aż zapomniał. Dnia 7 marca 2016r przyszedł list polecony, w którym jest do zapłaty ponad 5000 zł i w tabelce podane 13 rat. Tutaj moje pytanie o przedawnienie bo chce się ostatecznie dowiedzieć czy mam racje czy nie, otóż z początku myślałem że jeżeli pismo dotarło 7 marca 2016r a miał zapłacić kolejną ratę do 5 marca 2013 to minęły 3 lata i 2 dni i możemy wnieść o przedawnienie i nic nie trzeba będzie płacić, później wyczytałem ze jest tak, że ta rata za marzec 2013 uległa przedawnieniu ale każda kolejna jest do zapłaty. Prosiłbym o odpowiedź, która wersja jest prawidłowa? może ktoś ma jakiś pomysł czy coś jeszcze da się zrobić?

Kancelaria windykacji i pod spodem nazwa szkoły. Na samym dole jest napisane, w przypadku gdy zapłaty dokonano przed otrzymaniem tego pisma proszę o przesłanie kopii na adres kierownik.windykacji @adrestronyinternetowejszkoly.net Na kopercie jest adres szkoły więc z jego szkoły przyszło, prawdopodobnie mają tam oddział, który się tym zajmuje. Przykładowy wers w tabelce "Płatność miesięczna rata 6" i z boku kwota. Po dodzwonieniu się okazało się że to rata za ten marzec 2013 chociaż mogli podać miesiące a nie numer raty po której trzeba liczyć i się domyślać.

Ostatnia edycja:
Zastosowanie ma art. 120 k.c. Umowa winna była ulec rozwiązaniu, a całość natychmiast wymagalna. Określać to powinna umowa, regulamin.

Te 13 rat, które przyszło jest za marzec 2013r później wziął urlop i kolejne 12 rat jest za cały 2014 rok. Nie wiem kiedy dokładnie został skreślony z listy studentów ale został na pewno.
W umowie jest napisane, że "Umowa wygasa z dniem uprawomocnienia się decyzji o skreśleniu z listy studentów." jest również zapis "W przypadku skreślenia z listy studentów, Student zobowiązuje się do uregulowania należnego czesnego, obliczonego proporcjonalnie do liczby miesięcy, w których pozostawał studentem Uczelni oraz wszystkich innych należnych uczelni zaległych płatności wraz z odsetkami w terminie 30 dni od daty skreślenia na rachunek bankowy".

A co jest w umowie odnośnie procedury skreślenia z listy?

To co napisałem wyżej + "W Przypadku skreślenia Studenta po terminie zakończenia semestru letniego, a przed końcem terminu, o którym mowa w §9 ust.2 (31 marca w odniesieniu do semestru zimowego, 30 września w odniesieniu do semestru letniego) Student zobowiązuje się do wniesienia opłat, w szczególności czesnego, zgodnie z postanowieniami niniejszej umowy, należnych za czas do końca tego terminu, o którym mowa w §9 ust.2. " W regulaminie jest rozdział nazwany "Skreślenie z listy studentów", tam w punkcie 2 jest zapis: "Dziekan może skreślić studenta z listy studentów w przypadku: 1 stwierdzenia braku postępów w nauce 2 nieuzyskania zaliczenia semestru i roku studiów w określonym terminie 3 posiadania zaległości w opłatach związanych z odbywaniem studiów w wysokości przekraczającej 1000zł." "Student skreślony z listy studentów obowiązany jest rozliczyć się z wszelkich zobowiązań wobec uczelni" Dziwi mnie, że brat nie zapłacił za marzec 2013 a wykreślili go dopiero pod koniec 2014r

Ostatnia edycja:
Art. 120 k.c. z zw. z zapisami regulaminowymi. Przedawnienie całej reszty liczymy od dnia, kiedy zaległość przekroczyła 1000 zł. Koniec 2014 nie ma tu żadnego znaczenia, to tylko gra na zwłokę była, nieskuteczna zresztą

Proszę wybaczyć ale nie do końca rozumiem:/ Przedawnienie z tego co wyczytałem jest po 3 latach, jeżeli Chodzi o zaległości za studia. Tutaj tylko od tej pierwszej raty za marzec 2013 minęły 3 lata.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót