firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Szybkie pytanie,

Dostałem pocztą Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z Sądu Rejonowego w sprawie czesnego z 2010r, oczywiście KGPN.

Czy wystarczy wypełnić takie pismo z załącznika i wysłać na adres sądu?

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwjbocDW9sDLAhXFBZoKHeTYAbgQFggqMAI&url=http%3A%2F%2Frf.gov.pl%2Ffiles%2F853__476__Ubezpieczenia_gospodarcze__ubezpieczenia_komunikacyjne__na_zycie__mienia_.doc&usg=AFQjCNEWtITAbuqFhRrCP0mPmexTlkVZEA&sig2=EZiwkUNAV6FO5VfICMDkUQ&cad=rja

?

NN93 napisał:
Proszę wybaczyć ale nie do końca rozumiem:/ Przedawnienie z tego co wyczytałem jest po 3 latach, jeżeli Chodzi o zaległości za studia. Tutaj tylko od tej pierwszej raty za marzec 2013 minęły 3 lata.
Tak, pierwsza rata marcowa się załapie. Teraz wg regulaminu sprawdź kidy zaległość przekroczyła 1000 zł - w tym momencie startuje wypowiedzenie umowy i bieg przedawnienia całej reszty
amelia2013 napisał:
Art. 120 k.c. z zw. z zapisami regulaminowymi. Przedawnienie całej reszty liczymy od dnia, kiedy zaległość przekroczyła 1000 zł. Koniec 2014 nie ma tu żadnego znaczenia, to tylko gra na zwłokę była, nieskuteczna zresztą

Na początku tego posta chciałbym podziękować za zainteresowanie
A przedawnienie liczy się od daty wymagalności tego czesnego, do kiedy? do daty kiedy wysłali to pismo windykacyjne? bo raczej nie do daty kiedy sporządzili pismo... a może do daty kiedy przyszedł do domu list polecony z tym pismem? czy do daty jak przyjdzie następne pismo przed sądowe wezwanie do zapłaty a może do momentu jak przyjdzie pismo z sądu? Niektóre wątki tutaj poruszane na forum były podobne, z tym, że tam minęły czasami 4 lata, czasami rok, czasami 5/8 itd ale tutaj pismo przyszło tak na styk-3 lata 2 dni wiec liczy się każdy dzień dlatego to pytanie,
Zgodnie z art. 123. § 1. Kodeksu Cywilnego bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
3) przez wszczęcie mediacji.
Dzwonienie i zapytanie za jakie miesiące są te raty (w piśmie podane były numery rat a nie daty) chyba nie jest jednoznaczne z "wszczęciem mediacji"..
Ale z punktu 3 można chyba wywnioskować że skoro bieg przedawnienia przerywa wszczęcie mediacji to to pismo windykacyjne również przerywa. Jeśli to co napisałem jest prawdą że przedawnienie liczy się do momentu odebrania tego ich pisma windykacyjnego to tylko pierwsza rata się przedawniła reszta jest do zapłacenia. No więc raczej nie będzie się opłacało pisać pism itd. w sprawie tej jednej raty.

Ostatnia edycja:
Pismo z windykacji jest zwykłą makulaturą na podpałkę do grilla. Dopiero wniesienie pozwu do sądu przerywa bieg.

A ja kilka dni temu dostałem pismo od komornika dotyczące zajęcia rachuunku bankowego z zakazem wypłat. Oczywiście chodzi o sprawę wierzyciela KGPN Sp.Z.o.o.

Tytuł wykonawczy:
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego.......z dnia 10.06.2015 Zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dn 18.11.2015 zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne w celu zaspokojenia następujących należności.

Unbenannt_sspnpes.png

Nie wiedziałem nic o sprawie sądowej, o wyroku itp. Pod adresem na który jestem zameldowany nie mieszkam. Moja mama która tam mieszkała, zmarła 3 miesiące temu i nawet nie mam jej jak zapytać czy były jakieś listy z sądu do mnie.

Czy mogę się jakoś jeszcze od tego odwoływać? Jeśli tak to co dokładnie i po kolei robić?

Ostatnia edycja:
Sprzeciw wraz z udowodnieniem prawidłowego adresu zamieszkania - sprawa wróci na wokandę do rozpatrzenia wraz z twoimi zarzutami i argumentami

No dobrze, ale co mam zrobić dokładnie. Jak ma wyglądać sprzeciw, jakie uzasadnienie podać? Czy ktoś mógłby mi w tym bardziej pomóc? Nie mam kompletnie pojęcia co, jak i do kogo mam napisać. Ile mam na to czasu?

Pod podanym adresem jestem zameldowany, ale mieszkam za granicą.
List o zajęciu konta przez komornika dostałem na adres korespondencyjny który jest podany w banku. Wcześniej nie odebrałem żadnych listów które szły na adres zameldowania, nie wiedziałem o nich.

Złóż sprzeciw do nakazu zapłaty na formularzu sądowym SP.

Dziękuję za odpowiedź. Formularz już znalazłem. Jak mam sformułować zarzuty i wnioski?
Czy mogę powołać się tutaj na przedawnienie zadłużenia etc. i próbować pozbyć się obciążającego mnie długu?

Ostatnia edycja:
Wygrałam sprawę z KGPN w Sądzie Rejonowym w grudniu 2015r. Teraz dostałam zawiadomienie że KGPN wniósł apelacje. Co mam z tym zrobić? Pisać odpowiedź czy czekać. Wszystko zawarłam w odpowiedzi na pozew i myślałam że już po wszystkim ale niestety nie. Pomóżcie. Może ktoś miał podobnie
z apelacją?

W apelacji KGPN podaje przykład że Sąd I instancji uznał przedawnienie a II instancji uznał powództwo bo ten artykuł z 2014 roku nie działa tylko Sad uznał 10 letni okres przedawnienia. Dodam że moja sprawa jest z 2006r. W maju 2006 zostałam skreślona z listy studentów. Pierwszy kontakt czyli sms od KGPN 2010r.

Czy ja też mogę to wykorzystać jako odpowiedź na apelację?
amelia2013 napisał:
Zapadło pewne orzeczenie Sądu Najwyższego, na jakie się powołują na tej karteczce, tylko że im się "zapomniało" iż dotyczyło ono odmiennego stanu prawnego.

Najlepiej odpisać tak:
Pozwany podtrzymuje wszystkie swoje twierdzenia i zarzuty, zaprzeczając jednocześnie wszystkim twierdzeniom powoda. W szczególności należy uwypuklić fakt, iż twierdzenia powoda jakoby w sprawie niniejszej można było przywołać rzeczone orzeczenie SN, jest całkowicie nieuzasadnione.

Wskazywane orzeczenie SN zapadło w świetle całkowicie odmiennej sytuacji prawnej, tj. dla spraw wszczętych jeszcze przed wejściem w życie nowelizacji ustawy. Jako że zmiana ustawy nastąpiła w trakcie przewodu sądowego, a nowelizacja przyniosła zasadnicze zmiany dla istoty rozstrzygnięcia, powstała wątpliwość czy w takiej sytuacji zastosować można dla pozwanego nowe, korzystniejsze przepisy. Dlatego właśnie na zadane pytanie prawne wypowiedział się SN w przywołanym orzeczeniu.

Jest rzeczą oczywistą, iż w sprawie niniejszej powództwo zostało wniesione już po dacie nowelizacji, a zatem brzmienie treści art. 160a ust. 7 ustawy tj. o 3-letnim okresie przedawnienia odnosi się w sposób wyraźny i wprost do okoliczności sprawy:

ustawa z dnia 11 lipca 2014 r.
o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw1
Art. 32. Do umów w sprawie warunków odpłatności za studia lub usługi edukacyjne, o których mowa w art. 99 ust. 1
ustawy, o której mowa w art. 1, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7
ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą
.

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że żadne orzeczenie SN nie może ingerować, zmieniać ani w swej treści być sprzeczne z treścią ustawy, która w sposób nie budzący najmniejszych wątpliwości interpretacyjnych - wobec spraw wszczętych po dacie wejścia w życie nowelizacji - mówi o 3-letnim okresie przedawnienia roszczenia z tego tytułu.

Gdyby bowiem powołane orzeczenie SN zastosować dla sprawy niniejszej, efektem byłoby zaprzeczenie treści ustawy - mówiącej o 3-letnim terminie przedawnienia roszczenia dla umów zawartych przed wejściem w życie nowelizacji - przez orzeczenie SN - stwierdzające (dla przypomnienia: wydanego dla sprawy o zupełnie innej sytuacji prawnej, albowiem wszczętej przed wejściem w życie nowelizacji) iż należy stosować 10-letni okres przedawnienia.

Wobec powyższego podtrzymuję swój zarzut przedawnienia roszczenia i wnoszę o oddalenie powództwa w całości.

Beata 1966 - a kiedy kgpn wniósł pozew ?

to śmiało możesz pisać to co wyżej zacytowałaś.dług jest przedawniony.

Dzięki, tak zrobię. Jeszcze jedno, odpowiedź na pozew pisałam na specjalnym druku a jak jest z odpowiedzią na apelację i czy piszę odpowiedź na Terespolską do I instancji , czy na Sapieżyńską do okręgowego?

Pisz to, co kiedyś napisałam. Już co najmniej jedna sprawa tym została wygrana :) Oczywiście treścią dopasuj to do treści apelacji.
Jski sąd do wysyłki? Ten co ci przysłał kwity. Powinno być zresztą wszystko w pouczeniu

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie przedawnień czesnych. Podam 2 przykłady:
1. Umowa zawarta np dnia 01.01.2012, sprawa trafia do sądu 03.12.2014
2. Umowa zawarta np dnia 01.03.2011, sprawa trafia do sadu 02.04.2014

W 1 przypadku warto wnieść zarzut przedawnienia, ponieważ sprawa trafiła do sądu po 1.10.2014( weszła ustawa z 3 letnim przedawnieniem), natomiast w przypadku 2 już obowiązuje 10 letnie przedawnienie, bo sprawa weszła przed 1.10.14, wiec już nie warto wnosić o przedawnienie? Tak to działa?

ben_q napisał:
natomiast w przypadku 2 już obowiązuje 10 letnie przedawnienie, bo sprawa weszła przed 1.10.14, wiec już nie warto wnosić o przedawnienie? Tak to działa?
Zależy kto pozywa :) Nie wszyscy o tym wiedzą, że istnieje to orzeczenie SN

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót